20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăȘedință cu scandal la Camera Deputaților pe legile Justiției

Ședință cu scandal la Camera Deputaților pe legile Justiției

Camera Deputaților a modificat mai multe articole din legea privind statutul judecătorilor și judecătorilor (303/2004), majoritatea PSD-ALDE, sprijinită de UDMR, refuzând dezbaterea pe fiecare amendament, din dorința de a grăbi votul final. Proiectul de lege are 300 de amendamente admise și 400 respinse dar PSD a refuzat să le dezbată pe fiecare, președintele de ședință Gabriel Vlase citind doar numerele amendamentelor. Mașinăria PSD nu s-a oprit nici când deputații USR au ocupat tribuna din fața sălii.

”Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei”, au decis parlamentarii PSD, ALDE și UDMR, preluând un articol din Constituție. Preluarea articolului este aparent inutilă, în condițiile în care textul constituțional se aplică oricum.

Însă, articolul menționat a înlocuit cu totul articolul din legea 303/2004 potrivit căruia ”procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii”. Practic, a fost eliminată garanția de independență pentru procurori, sub masca unei corelări cu textul constituțional.

De menționat că nu este singura reglementare care afectează independența procurorilor. În paralel, Comisia specială pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache (PSD), a adopat, recent,  o modificare la legea privind organizarea judiciară (304/2004). Potrivit acestui amendament ”soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice”. Până acum, șefii puteau să infirme doar soluțiile nelegale. Introducerea termenului ”netemeinic” a provocat controverse, pentru că nu este definit în proiectul de lege.

 Independența judecătorilor, varianta Iordache

Refuzul dezbaterilor pe articole a provocat adoptarea unor articole neclare, cu un conținut contradictoriu. Judecătorii se bucură, în continuare, de independență, dar deputații PSD, ALDE și UDMR au modificat, radical, prevederile în acest sens. Legea în vigoare prevedea concis că : „Judecătorii sunt independenţi, se supun numai legii şi trebuie să fie imparţiali”. Noua formulare, acceptată de plen la propunerea Comisiei speciale,  este mult mai complicată. „Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii. Judecătorii trebuie să fie imparțiali având libertate deplină în soluţionarea cauzelor deduse judecății, în conformitate cu legea şi în mod imparțial, cu respectarea egalității de arme şi a drepturilor procesuale ale părților”, au decis deputații. Judecătorii trebuie să ia decizii ”fără nici un fel de restricţii, influenţe, presiuni, amenințări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităti, fie chiar autorităti judiciare”. ”Hotărârile pronunţate în căile de atac nu intră sub imperiul acestor restricţii” se arată, însă,  în aliniatul următor. Din această formulare se poate înțelege că în cazul căilor de atac ar fi permise restricțiile, influențele, presiunile, amenințările sau intervenițiile.

 Protest USR în plen

 PSD, ALDE și UDMR au impus, în plenul Camerei Deputaților,  un format ultra-rapid de discuție, ignorând toate solicitările opoziției. Președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD) a refuzat să citească textul amendamentelor și al articolelor supuse votului, iar acestea au fost adoptate fără dezbateri.

Deputații majorității au decis prelungirea programului până la finalizarea dezbaterilor.  După adoptarea a 30 de amendamente fără dezbateri, a izbucnit un scandal între USR și majoritate.  Mașinăria PSD nu s-a oprit nici măcar în momentul în care Stelian Ion (USR) a  tras atenția că la punctul 28 s-a votat un spațiu gol din tabel. ”Noi, Parlamentul, spunem «nu putem avea dezbateri»? Hai să plecăm acasă, dacă suntem atât de idioți!”, a susținut, de la tribună, liderul USR, Dan Barna. Reprezentanții USR s-au ridicat din bănci și au înconjurat tribuna de la care deputații vorbesc. Aveau în mâini foi A4 pe care scria mare „Hoții!”. Stelian Ion a folosit o portavoce pentru a citi, de la tribună, amendamente la proiectul de lege, întrucât microfonul a fost tăiat de preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase. Deputatul PNL Gheorghe Tinel a solicitat sistarea dezbaterilor. Propunerea a fost respinsă prin vot de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, iar dezbaterile cu continuat în paralel cu protestul USR. Deputații PNL și PMP au rămas în bănci, votând împotriva propunerilor majorității parlamentare.

”Nu înseamnă că toți care sunt aici în față sunt hoți și nici că toți de aici sunt cinstiți”, a spus  de la tribună deputatul PNL Raluca Turcan arătând spre majoritatea PSD-ALDE-UDMR din bănci, respectiv spre reprezentanții USR care protestau. Turcan a încercat „un apel la rațiune și la înțelepciune” în timp ce președintele de ședință i-a închis  microfonul. În cele din urmă, parlamentarii USR au încheiat protestul, părăsind sala.

 Cum s-a ajuns la radicalizare

Înainte de începerea votului pe articole,  PSD,  ALDE și UDMR au respins propunerea PNL și USR de sistare a dezbaterilor, în contextul morții Regelui Mihai, cât și mutarea celor proiecte de lege controversate (statutul magistraților și Legea ANI)  care se aflau pe poziţiile 2 şi 3, la finalul ordinii de zi, pe care se aflau 225 de puncte. A fost respinsă și o altă propunere a liberalilor de retrimitere la Comisia specială, după ce Ioan Cupșa (PNL) a atras atenția că în raportul depus în plen au apărut amendamente care nu fuseseră discutate în comisie.”Până unde puteți merge pentru a îl apăra pe domnul Dragnea?”, a comentat Raluca Turcan, în fața refuzurilor repetate ale PSD.

Înjurătura, arma PSD

Deputaţii USR iau în calcul să-l reclame pe deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, după ce acesta l-a înjurat pe deputatul Uniunii Matei Dobrovie, în timp ce cobora de la tribună, după ce a cerut modificarea ordinii de zi.

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, venit special la Camera Deputaților, a avut un scandal de proporții cu deputatul USR, Cosette Chichirău. După ce deputatul USR i-a spus că este un ”şofer penal”, acesta a numit-o ”proastă ”și i-a transmis că ”penală este mama care v-a făcut așa nesimțită”.

Salvare pentru incompatibili

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole iniţiativa legislativă a social-democratului Florin Iordache, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept.

Demnitarii găsiți vinovați de conflict de interese sau incompatibilitate nu mai pot ocupa aceeași funcție ”pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”. Practic, așa cum a fost formulat articolul se înțelege că restricția de trei ani de zile se aplică doar pentru funcția ocupată la data comiterii infracțiunii, nu și pentru celelalte demnități publice. De exemplu, un consilier incompatibil poate candida pentru Parlament.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă