4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăDaniel Dragomir: "România Liberă, Mediafax, Antena, Realitatea erau ţintele SRI"

Daniel Dragomir: “România Liberă, Mediafax, Antena, Realitatea erau ţintele SRI”

Daniel Dragomir a vorbit, pentru prima dată, şi despre relaţia pe care a avut-o cu Florian Coldea, precizând că, ani de zile, au stat în acelaşi birou: „În 1998 o persoană apropiată de mine, profesor în acel moment la Academie, mi l-a recomandat pe Florian Coldea, atunci era locotenet, nu avea nicio funcţie. (…) Eu l-am cunoscut în 1998, am efectuat toate perioadele de practică din 1998 până în 2001. Apoi l-am avut pe Florian Coldea şef (…) eu l-am urmat. Stateam în birou cu Coldea, până în 2005, când a fost numit prim-adjunct. (…) La biroul lui Coldea veneau şi politicieni, am spus numele lor în Comisia de control din Parlament”, a declarat fostul ofiţer SRI.

Acesta spune că interese în jurul SRI aveau toate partidele, nu doar PSD care era pe atunci la putere şi că una dintre modalităţile de control a societăţii erau aşa-zisele „subgrupuri”, tot felul de comitete şi comisii care se înfiinţau sub pretextul că se ocupă de combaterea corupţiei şi evaziunii fiscale. Dragomir invocă în acest sens una dintre primele decizii luate de Victor Ponta în calitate de prim ministru. 

„Una din primele preocupări ale Guvernului Ponta este să dea acest ordin prin care înfiinţează un Comitet interministerial pentru combaterea corupţiei şi evaziunii fiscale, condus de Ioan Rus. (…) La 10 zile după ce este numit, Ponta ia această decizie, ulterior e modificată şi acest comitet este condus de domnul Oprea. Acest comitet avea ca integrator Ministerul de Interne. Există rapoarte de activitate, nu sunt secrete, cred că se pot obţine inclusiv pe informaţii publice, dacă le cereţi veţi descoperi la masă Guvernul, SRI-ul, DNA-ul şi un lucru şi mai interesant, cum erau ţinte instituţiile mass media. (…) Una dintre ţinte a fost trustul dumneavoastră. Altă ţintă a fost Antena, Realitatea, România Liberă”, a mai spus fostul ofiţer SRI.

În 2012, filajul era redistribuit tot pe ţinte politce”

În 2012, la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, era probleme din punct de vedere operativ, filajul fiind concentrat pe ţinte politice şi nu pe ţinte privind securitatea naţională, a spus fostul ofiţer,

“În 2012, la momentul acela, când a fost referendumul, aveam probleme mari de filaj, operative, că filajul era redistribuit tot pe ţinte politce. Nu te mai puteai ocupa de siguranţa naţională”, a declarat Daniel Dragomir.

Fostul ofiţer SRI susţine că după ce a fost arestat preventiv în dosarul deschis de DNA, Florian Coldea i-a transmis un mesaj, printr-un emisar.

“După ce am fost arestat am primit vizita unui emisar care mi-a transmis că domnul Coldea n-are nimic de-a face şi DNA a pregătit dosarul şi că SRI nu a fost implicat. A trimis domnul Coldea un emisar. (..) Mi-a zis acest lucru aia a înnebunit, nu ştiu ce are cu tine, eu nu ştiu nimic, aia are ceva cu tine”, spune Dragomir.

Daniel Dragomir susţine că a avut o discuţie cu Florian Coldea în 2012, în care i-a prezentat probleme de constituţionalitate privind activitatea Serviciului, însă acesta a refuzat să precizeze ce i-a răspuns fostul prim adjunct, susţinând că : “Atunci când nu minte nu-şi aduce aminte, nu confirmă şi nu infirmă. La acel moment, Florian Coldea era deja plecat pe un drum din punct de vedere al mentalităţii care s-a sfârşit şi se va sfârşi foarte urât”.

În ceea ce o priveşte la Codruţa Kovesi, Dragomir susţine că a lucrat foarte bine cu ea, în intervalul 2005-2007, atunci când conducea Parchetul General, în investigaţiile privindu-l pe sirianul Omar Hayssam.

Primele semnale de implicare ale SRI în politică au apărut în anul 2012

Primele semnale de implicare ale SRI în politică au apărut în anul 2012 şi toate partidele au fost de interes, a spus fostul ofiţer.

“Fac o diferenţă între întâlniri între conducerea Serviciului prin viturtea funcţiilor, sunt convins că Ponta şi Dragnea s-au întâlnit (n.r.: cu Florian Coldea). Dacă aceste întâlniri s-au referit la fişa postului e una, dacă s-au făcut pentru liste de oameni care să fie arestaţi, daca s-au stabilit ţinte şi s-a spus “pe ei vreau să îi scoţi din viaţa politică. (…) Coldea nu lua decizii politice, aceşti oameni politici trebuie scoşi la suprafaţă”, a declarat Daniel Dragomir.

Fostul ofiţer SRI spune că primele semnale de implicare în politică au apărut în 2012 şi i-au fost confirmate după referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu.

“Despre aceste liste toată lumea vorbeşte, eu am vorbit din septembrie, aceste lucruri sunt cunoscute. (…) În Serviciu existau discuţii de mai demult, în dosarul Omar Hayssam ţinte erau Hrebenciuc şi Năstase. Le vedeam. Nu erau atât de la suprafaţă. (…)După referendum se dădea o direcţie Serviciului pe o anumită zonă: să avem grijă ce e acolo, în mediile politice. Era interes pentru toate partidele. (…) Interesul era în special pentru PSD că era la guvernare, dar interes era pentru toate partidele. (…)Că se numeşte Vanghelie, Nichita, Ponta, Dragnea, să iasă şi să spună public. Societatea trebuie să înţeleagă unde suntem”, a mai spus Dragomir.

Cele mai importante declaraţii ale lui Daniel Dragomir:

Relaţia cu Florian Coldea: În toate ieşirile mele publice am evitat să discut chestiuni personale, am preferat să mă refer la acuzaţii, dezvăuiri. Am intrat în Academia Naţională de Informaţii în 1996. În 1998 o persoană apropiată de mine, profesor în acel moment la Academie, mi l-a recomandat pe Florian Coldea, atunci era locotenet, nu avea nicio funcţie. (…) Eu l-am cunoscut în 1998, am efectuat toate perioadele de practică din 1998 până în 2001. Apoi l-am avut pe Florian Coldea şef (…) eu l-am urmat. Stateam în birou cu Coldea, până în 2005, când a fost numit prim-adjunct.

– La biroul lui Coldea veneau şi politicieni, am spus numele lor în Comisia de control din Parlament. 

– Sunt convins că nu numai Dragnea şi Ponta au fost la Coldea în birou. Eu nu i-am văzut în birou, dar ştiu despre aceste lucruri, şi vă dau şi explicaţia logică. Când se deplasau oameni din conducerea serivicului la vila domnului Ponta din Cornu, se deplasau şi demnitari, ambasadori, Unitatea Antiteroristă, adică eu, dădeam avizele pe acele deplasări.

– Ce am adus la cunoştinţa mass media au fost lucruri pe care eu le-am considerat neconstituţionale şi abuzive. Eu am vorbit despre aceste lucruri în septembrie.

– Erau interese pentru toate partidele. Cine îşi închipuie că stă în pat cu duşmanul, se înşeală. Erau interese pentru toate partidele, sigur, mai ales pentru PSD, că erau la guvernare. 

– Domnul Ghiţă, din perspectiva devoalării unor lucruri, e o persoană curajoasă. După interviul de aseară eu am avut un gust amar, din punctul de vedere al celui care de câteva luni de zile încearcă să scoată la suprafaţă nişte lucruri. Asta începe să arate ca o răfuială între găşti. Dacă e ceva de spus public, venim şi spunem cu documente. 

– Una din primele preocupări ale Guvernului Ponta este să dea acest ordin prin care înfiinţează un Comitet interministerial pentru combaterea corupţiei şi evaziunii fiscale, condus de Ioan Rus. (…) La 10 zile după ce este numit, Ponta ia această decizie, ulterior e modificată şi acest comitet este condus de domnul Oprea. Acest comitet avea ca integrator Ministerul de Interne. Există rapoarte de activitate, nu sunt secrete, cred că se pot obţine inclusiv pe informaţii publice, dacă le cereţi veţi descoperi la masă Guvernul, SRI-ul, DNA-ul şi un lucru şi mai interesant, cum erau ţinte instituţiile mass media. 

– Una dintre ţinte a fost trustul dumneavoastră. Altă ţintă a fost Antena, Realitatea, România Liberă. (…) Nu e în regulă, sunt oameni de afaceri care cunosc ce s-a întâmplat. Eu am ieşit în septembrie. 

– Florian Coldea era plecat pe un drum, din punctul de vedere al mentalităţii, care se va sfârşi foarte urât. Nu se poate construi nimic în ţara asta dacă tot timpul ţinta este distrugerea: să distrugem compania X, că nu-mi place de faţa lui Y, că mă înjură trustul Z. 

– În 2012, filajul era redistribuit către ţinte politice, nu mai puteam să ţinem interceptările pe siguranţă naţională. 

– Din câte ştiu eu, Tăriceanu a fost sub mandat de siguranţă naţională din 2008 până în 2014 inclusiv. 

– Comisia are în faţă multiple cazuri, situaţii, în care oameni sunt urmăriţi pe litera F care a fost declarată neconstituţională, adică “alte ameninţări la adresa siguranţei naţionale”, după care din acele convorbiri, se scoate o bucată şi se face dosar pentru corupţie. 

– Coldea, când nu minte nu-şi aduce aminte. Nega aceste lucruri tot timpul, cum face şi cu Kovesi. Dumneavoastră credeţi că domnul Coldea este un general aşa care stă drepţi în faţa “statului de drepţi”? 

-Singurele momente în care am lucrat cu doamna Kovesi, foarte bine, în perioada 2005-2007, atunci când conducea Parchetul General. De acolo am plecat cu o impresie foarte bună despre doamna Kovesi. De atunci, eu nu am avut, nu am nicio poveste cu doamna Kovesi. 

– Coldea, acoliţii săi sunt şi vă asigur că vor fi sub asalt, inclusiv sub asaltul meu. Până când aceşti oameni nu vor fi îndepărtaţi, nu e în regulă. Serviciul va ieşi întărit.

– În momentul în care am părăsit serviciul, eu am vrut să-mi văd de treaba mea, încercând să-mi fac un business. În 12 ianuarie 2015 m-am trezit cu mascaţii acasă şi am fost luaţi, eu şi soţia. Copiii noştri au fost duşi cu maşini negre la grădiniţă şi la şcoală. Noi am fost duşi la DNA. Şase luni de zile arestat preventiv, (…) am fost ţinut doar pe contestaţii. Judecătorul de fond m-a pus încontinuu liber timp de şase luni. Toate contestaţiile sunt semnate de doamna Kovesi. 

– După ce am fost eliberat, am început să scriu pe Facebook, şi mă trezesc apoi ridicat aproape din trafic în Bucureşti în dosarul “Black Cube”. Trece perioada de arest şi observ atacuri continue. Îl vedeam pe Dumbravă, noi îi spuneam “procurorul”. El a fost angajat direct, provine din procurori, el zicea tot timpul “să arestăm, trebuie să arestăm”. 

– În ceea ce priveşte protocoalele, una este să cooperezi şi să schimbi informaţii şi una este să influenţezi decizii ale magistraţilor. Când mergem în faţa unui judecător, sperăm să fim judecaţi pe probe la dosar. Atunci când în spate se află o probă clasificată, nu o poţi vedea, şi eşti condamnat, eu nu cred că e în regulă şi nu cred că e constituţional. 

– Amintiţi-vă care este perioada în care s-au făcut protocoalele? Era o mare horă, domnul Ponta, domnul Boc, domnul X, domnul Y. 

– Haideţi să desecretizăm aceste protocoale! De ce să facem lucruri cu o pătură în cap, pe întuneric, să căutăm noi corupţii? 

– De ce nu ne-a spus domnul Horodniceanu că cei doi sunt audiaţi? Eu am ştiut că sunt audiaţi, am avut avocaţii prezenţi la toate aceste audieri. (…) Kovesi a fost chemată la solicitarea mea. Întâi a refuzat să vină, refuzăm aşa şi în faţa Parlamentului şi în faţa tuturor.

– Se bat cap în cap modalităţile de sesizare şi implicarea SPP în acest dosar. Mie îmi ridică un semn de întrebare uriaş. Cel mai mare câştigător din acest dosar este doamna Kovesi. 

– Dacă au existat contacte între emisari ai doamnei Kovesi şi reprezentanţi ai Black Cube, unde, cât şi cât, care au existat, după ştiinţa mea, după arestarea acelor două persoane. Dacă răspunde la această întrebare, DIICOT rezolvă dosarul.

– Eu am informaţii, am lansat întrebarea legată de vacanţele cu politicieni, a fost şi cu domnul Dâncu, de exemplu. Eu am motive să cred că a fost şi cu alţi politicieni. 

– În ultima perioadă, toată lumea începe să-şi aducă aminte lucruri. Că se numeşte Vanghelie, Nichita, Ponta, Dragnea, să iasă şi să spună public. 

– Domnul Ghiţă a făcut parte din statul paralel. (…) Are datoria să iasă şi să spună că a fost acolo cu ei şi ce-a făcut. În momentul acela, toate eforturile făcute în aceste luni nu vor fi compromise. Inculpaţii sunt foarte buni când fac denunţuri. 

– Sunt ofiţeri care ştiu că din 2010 Coldea stătea la T14 cu soţia, pe banii din buget

– România tinde să devină din ce în ce mai mult un lagăr, un gulag. Oamenii văd ce dosare se fac în ţara asta, fără probe, pe “combinaţii”. 

Daniel Dragomir a vorbit despre ultimele audieri din Comisia SRI, despre declaraţiile lui Florian Coldea şi despre audierile ţinute la secret din dosarul „Black Cube”.

Daniel Dragomir a demisionat din SRI în anul 2013.

Urmare a dezvăluirilor sale despre implicarea Serviciului în Justiţie, politică şi media, în Comisia de Control SRI din Parlament au avut loc audieri maraton, începând cu luna octombrie 2017.

Dragomir este cercetat în “Black Cube”, dosar în care este suspectat că ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei. El a acuzat că procurorii tergiversează dosarul, în loc să îl trimită în judecată.

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă