12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSport"Noul Divan" a dat asigurari la Iasi ca e solidar cu multimea

“Noul Divan” a dat asigurari la Iasi ca e solidar cu multimea

» Inflacarati de rapsozii Irina Loghin si Furdui Iancu, cei 7.000 de moldoveni adunati sambata in Piata Unirii din Iasi au primit o veste incurajatoare de la presedintele Basescu: "Romania poate trece mai usor peste criza decat alte state europene".

Gigantice panze tricolore au colorat sambata Piata Unirii din Iasi, unde s-au sarbatorit 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane. In timp ce fanfara militara si-a lustruit tacticos alamurile sau si-a netezit mantiile, cei 7.000 de moldoveni s-au delectat cu un spectacol de muzica populara sustinut de Irina Loghin, Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Maria Dragomiroiu. Statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost imprejmuita cu garduri metalice, accesul in perimetrul monumentului fiind interzis, iar 250 de politisti si jandarmi au fost mobilizati in teren. Liderii locali ai PSD, PDL si PNL au convenit  sa nu mai politizeze ziua de 24 ianuarie, asa cum se obisnuia in anii precedenti, indemnandu-si simpatizantii sa vina in piata cu steagul national. Organizatorii au avut grija sa imparta celor prezenti baloane de culoare rosie, galbena si albastra, precum si stegulete tricolore.

 

Aproape de ora 10.00, "Divanul" Romaniei a inceput sa se inchege in inima Moldovei. Ministrul Elena Udrea sare dintr-un 4×4 cu girofar pilotat chiar de liderul local PDL, senatorul Dan Carlan. Soseste si presedintele Traian Basescu, care a fost asteptat de garda de onoare. Sumedenie de femei si barbati de stat se inghesuie pe scena, in dreapta lui Cuza impietrit in grupul statuar, pentru poza de grup a grandiosului act istoric. Pe rampa, PSD copleseste numeric PDL, iar liberalii lipsesc cu desavarsire. Isi impart amabilitati Ecaterina Andronescu, Ilie Sarbu, Sulfina Barbu, Dan Nica, Marian Vanghelie, Marian Sarbu, Dorin Chirtoaca (primarul Chisinaului), Elena Udrea, Roberta Anastase, Mircea Geoana, Mitropolitul Teofan si oficialitati iesene. Presedintele Basescu suie scarile plasate taman in mijlocul unui banner, lasand vederii inscriptia "Unirea …patelor Romane".

 

El isi intoarce privirea spre scuarul innegrit de oameni. Afisele imense si pancartele galben-albastre inscriptionate "Cuza, ctitor liberal al Unirii" si "Acestor liberali le datoram Unirea: Kogalniceanu, Cuza, Bratianu" ori esarfele si umbrelele electorale au fost inlocuite cu steaguri si baloane in culorile Unirii. "Acum 150 de ani, parintii fondatori au muncit si s-au sacrificat pentru o Romanie in care taranul sa traia-
sca decent. Sunt prea multe sate in care se traieste ca pe vremea lui Cuza. (…) Aceasta criza va trebui sa o strabatem solidar in societate, indiferent de partidul pe care il reprezentam", a vorbit inflacarat presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a incheiat  melancolic: "Cateodata ma gandesc cum se vor uita cartea de istorie si romanii de dupa noi la aceasta generatie de lideri politici". seful statului a atins subiectul fierbinte al crizei venind pregatit cu un mesaj optimist.

 

"Avem nevoie sa fim solidari intr-un moment de trecere peste o perioada dificila, nu numai a Romaniei. Toata Europa este in criza economica. (…) Am convingerea ca putem trece peste aceasta perioada mult mai usor decat o vor face multe tari din Europa. Avem nevoie de un singur lucru, de solidaritate. Solidaritatea dintre popor si oamenii politici. Avem nevoie de intelepciunea de a-i ajuta pe cei care sunt in nevoie sa treaca mai usor peste perioada de criza", a spus seful statului. Basescu a pledat in discurs pentru necesitatea modernizarii Romaniei: "Modernizarea nu este doar treaba politicienilor! Eu va chem pe dumneavoastra, cele 22 de milioane de romani din tara si 10 milioane din afara Romaniei, sa fim parte la procesul de modernizare a tarii! Avem nevoie de modernizarea Constitutiei, a institutiilor statului, dar poate mai mult avem nevoie de modernizarea modului nostru de a gandi.

 

Asa cum cei care au facut Unirea au stiut sa isi sacrifice interesele personale si de grup, tot asa, astazi, romanii au nevoie de o clasa politica ce trebuie sa isi sacrifice interesele de grup in favoarea natiunii! Este si apelul meu catre clasa politica si trebuie sa intelegem acum, asa cum au inteles-o politicienii de acum 150 de ani, ca nimeni nu poate fi mai presus de lege!".
Vaduvit de aplauze, presedintele l-a prins de brat pe "Mos Ion Roata", care isi tara ocaua si piatra de butaforie spre grupul statuar si apoi spre parada militara. seful statului s-a prins in Hora Unirii condusa de Mircea Geoana si ingrosata de  ofiterii SPP.

Un ceas s-a scurs in multime in drumul spre coliva de pomenire a domnitorului si jerba de pe lespedea lui Cuza din Biserica "Trei Ierarhi". Cale de vreun kilometru, Traian Basescu a alintat copii, a strans manunchiuri de maini in timp ce multimea ii striga: "Sa fiti tare!" sau s-a mirat  de steagul fluturat de un batran cu stema Republicii Socialiste Romania. In urma presedintelui, membrii "noului Divan" abia sunt recunoscuti pe strada, iar pe melodiile Irinei Loghin i s-au rupt pingelele Elenei Udrea.

» Basescu, la masa cu Oprisan
Toti primarii PSD au primit de la presedintele consiliului judetean, Marian Oprisan, ordin sa fie prezenti in Piata Teatrului, impreuna cu alti 30-40 de oameni din localitatile pastorite de acestia. si directorii Colegiilor Nationale "Unirea", "Cuza" si "Mihail Kogalniceanu" din municipiul de pe Milcov au scos, fiecare, cate doua-trei clase de elevi in uniforme de gala pentru a-l intampina pe presedintele Traian Basescu, care a participat la manifestari.

Pentru prima oara in ultimii patru ani, presedintele Romaniei a participat dupa manifestari la dineul organizat la Casa Armatei de Marian Oprisan, unde a poposit aproape o ora. Presedintele a stat la aceeasi masa cu Oprisan, Elena Udrea si gen. (r) Eugen Badalan. Daca presedintele Basescu a afirmat ca elita politica romaneasca trebuie sa isi asume modernizarea reala a Romaniei, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a vorbit despre "patriotismul luminat".

Cele mai citite

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă