19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAdrian Ţuţuianu: Sesizare a lui Paltin Sturza, analizată de Comisia SRI. Procurorii...

Adrian Ţuţuianu: Sesizare a lui Paltin Sturza, analizată de Comisia SRI. Procurorii militari fac investigații

Adrian Ţuţuianu a declarat, miercuri, că în Comisia de Control al SRI se analizează o sesizare a lui Paltin Sturza privind implicarea ofiţerilor SRI în dosarul în care este cercetat alături de Viorel Hrebenciuc, potrivit Mediafax. Procurorii militari fac investigaţii referitoare la angajaţii SRI şi la un procuror DNA.

"Avem o situaţie care este în analiză, o sesizare a domnului Paltin Sturdza care are la bază, acum, ceva mai mult decât o opinie persoanală a dânsului, respectiv o hotărâre pronunţată de ÎCCJ. Este interesant, suntem în analiză, pe acest subiect, trebuie să observaţi că decizia ÎCCJ obligă procurorul să facă anumite lucruri şi procurorul va trebui să facă ce spune ÎCCJ, să verifice cine şi în ce condiţii a alterat respectivele înregistrări. Nu aşteptăm analiza procurorului, partea care ne priveşte pe noi ţine de Comisie şi de SRI, eu v-am spus ce trebuie să facă procurorul", a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de Control al SRI.

Întrebat ce poate face comisia dacă se constată că s-a încălcat legea, Ţuţuianu a declarat: "Poate facă un raport pe care să-l înainteze organelor de cercetare penală, nu poate comisia să îndrepte nişte lucurui. Dacă noi constantăm că s-a încălcat vreo prevedere legală, putem să facem nişte sesizări. Dacă sunt activităţi nelegale ale unor lucrători din SRI, acolo putem cere Serviciului să aplice anumite măsuri".

Paltin Sturza a formulat o plângere la Parchetul General împotriva procurorului Iulian Nica, de la DNA Braşov, acuzându-l pe magistrat că a permis implicarea SRI în dosarul în care acesta este cercetat, alături de Viorel Hrebenciuc, privind retrocedări frauduloase, în sensul falsificării unor stenograme. Procurorii de la Parchetul General au clasat plângerea iar soluţia a fost atacată la instanţa supremă de Paltin Sturza. Acolo, pe 11 ianuarie, judecătorii au desfiinţat clasarea şi au dispus completarea cercetărilor pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi grup infracţional organizat.

"Admite plângerile formulate de petenţii Zaharia Gabriela Rodica şi Sturdza Paltin Gheorghe împotriva ordonanţei din data de 02 iunie 2016 emisă în dosarul nr. 303/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire penală şi criminalistică şi a ordonanţei din data de 05 decembrie 2016 emisă în dosarul nr.121/II/2016 de către procurorul şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Desfiinţează ordonanţele atacate şi trimite cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor de: abuz în serviciu, fals intelectual şi grup infracţional organizat", se arată în decizia ÎCCJ.

Ulterior deciziei instanţei, dosarul a fost retrimis la Parchetul General unde exista o altă plângere care îi viza pe angajaţii SRI, în legătură cu aceeaşi cauză, au declarat surse judiciare. Sursele citate au precizat că cele două cauze au fost conexate şi trimise procurorilor militari, având în vedere că de plângere sunt vizaţi şi ofiţeri SRI.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă