15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportGabriela Firea: Începând din această toamnă, în Bucureşti şi Ilfov, va fi...

Gabriela Firea: Începând din această toamnă, în Bucureşti şi Ilfov, va fi introdus un card unic de transport CFR-RATB-Metrorex

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că din această toamnă va funcţiona un bilet unic de transport public, ce va putea fi folosit pentru a circula cu autobuzul, metroul şi chiar trenul.

"Împreună cu Metrorex şi CFR, vom implementa, începând din această toamnă programul tichetului unic de transport. Acest bilet unic va putea să se adreseze atât companiilor de stat, RATB, Metrorex, CFR, dar şi societăţilor care au fost create de către UAT-uri, precum şi firmelor private. Astfel, un locuitor din Bucureşti sau Ilfov poate folosi acelaşi bilet şi pentru călătoria cu un autobuz RATB sau cu metroul, dar şi cu microbuzele care asigura transportul pe traseele din Bucureşti către localităţile din judeţul Ilfov, neacoperite de autobuzele RATB", a declarat Gabriela Firea.

Anunţul a fost făcut în cadrul semnării actului de constituire a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov. Acest document, semnat de Gabriela Firea şi cei 40 de primari ai localităţilor din judeţul Ilfov, reprezintă un parteneriat prin care transportul public din Capitală se va extinde către aceste zone.

"Este un moment pe care eu l-aş cataloga fără să exagerez, unul istoric, pentru că de 11 ani avem o legislaţie care priveşte transportul intercomunitar, avem, de asemenea, de 10 ani regulamente europene, dar abia astăzi putem constitui o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară pentru transportul public în regiunea Bucureşti-Ilfov. Am început deja achiziţionarea în contextul dezvoltării transportului public în comun, a 400 de autobuze noi Euro 6, precum şi a 100 de autobuze electrice", a mai spus Primarul General al Capitalei.

În plus, Ministerul Transporturilor ar urma să finalizeze linia feroviară care face înconjurul Bucureştiului, iar după ce aceasta va deveni funcţională, cei care vor dori să ajungă din nordul în sudul Capitalei, de exemplu, vor putea lua trenul. Iar taxarea se va face similar cu modul în care sunt în prezent taxaţi călătorii care circulă cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul în Capitală.

"Sunt convins că prin crearea acestei asocieri vom dezvolta un serviciu public pentru cetăţeni astfel încât distanţele care ni se par mari astăzi să devină mici şi confortabile. Să dea Dumnezeu să fie bine. Mai avem o problemă pe care trebuie să o gândim şi să o rezolvăm rapid, şi anume gestionarea integrată a deşeurilor", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache.

Gabriela Firea a precizat că prin crearea acestui sistem unic de transport public Bucureşti-Ilfov nu se doreşte eliminarea operatorilor privaţi care efectuează curse în regim maxi-taxi, deoarece aceştia ar putea desfăşura curse pe rutele neacoperite de RATB. Singură condiţie va fi că aceste companii private să fie licenţiate şi să semneze un parteneriat cu autorităţile locale în vederea integrării acestora în sistemul unic integrat de transport public.

"În afară de delegarea directă a serviciilor de transport public, şi companiile private vor putea, pe traseele neacoperite de RATB, să liciteze pentru a acoperi aceste curse. Cred că este un bun început pentru societăţile private pentru că vor intra în legalitate şi în permisiunea de a acoperi aceste trasee", a explicat Gabriela Firea.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă