14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportGuvernul a decis înființarea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro

Guvernul a decis înființarea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro

 

Guvernul a decis, în şedinţa de joi, înfiinţarea Comitetului interministerial pentru trecerea României la moneda euro, potrivit unui comunicat de presă remis redacției.

Comitetul are rolul de a pregăti adoptarea euro de către România şi derularea reformelor structurale care să asigure convergenţa economiei româneşti prin adoptarea unui plan naţional pentru trecerea la euro care să stabilească o serie de acţiuni concrete. Actul normativ stabileşte modul de reprezentare în acest Comitet a instituţiilor publice cu rol în procesul de pregătire a aderării la moneda euro şi în derularea reformelor structurale care să asigure convergenţa reală a economiei româneşti, precum şi principalele atribuţii.

Potrivit sursei citate, Guvernul României îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro, data concretă urmând a fi stabilită pe baza unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat până la următoarea ediţie a programului de convergenţă, respectiv aprilie 2017. Angajamentul de adoptare a monedei euro reprezintă în continuare o ancoră importantă în promovarea reformelor bugetare şi structurale necesare creşterii flexibilităţii economiei româneşti.

În Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro vor face parte reprezentanţi ai principalelor instituţii care vor fi angrenate în proces: Cancelaria Prim-ministrului; Ministerul Finanţelor Publice; Banca Naţională a României; Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice; Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic; Ministerul Afacerilor Externe; Ministerul Energiei; Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice; Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice; Institutul Naţional de Statistică; Comisia Naţională de Prognoză; Consiliul Concurenţei.

Cu statut de invitat, în comiteit va fi prezent câte un reprezentant al Preşedinţiei României, al Academiei Române, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, al confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...
Ultima oră
Pe aceeași temă