7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportJudecătorul Cristi Danileț explică de ce procesul lui Liviu Dragnea nu va...

Judecătorul Cristi Danileț explică de ce procesul lui Liviu Dragnea nu va fi reluat de la zero

Procesul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcția de Asistență Socială Teleorman nu va fi reluat de la zero, a explicat judecătorul Cristi Danileț, la RFI.





La termenul fixat pentru 3 octombrie, probele și înscrisurile vor rămâne la dosar, iar singura noutate ar putea fi reaudierea unor martori cheie, spune judecătorul. "Termenul corect este, în acest caz, readministrare și nicidecum reluare". Nu în ultimul rând, atrage atenția Cristi Danileț, "România este este printre puținele state europene unde un judecător poate ieși la pensie pe parcursul unor procese".

"Trebuie analizat ce anume s-a făcut până în momentul în care a plecat judecătorul.  Dacă s-au administrat probe care sunt esențiale și aici vorbesc de declarații de martori în general și declarații de părți atunci avocații sunt în drept să solicite reluarea procesului pentru ca și judecătorul nou să ia la cunoștință în mod nemijlocit de acele probe".     

Întrebat dacă procesul se reia de la zero, Danileț a declarat că "va merge mai departe, însă doar audierea unor martori esențiali se va relua".

"Nu, merge mai departe. Sunt unele probe de exemplu care s-au depus la dosar…Nu înseamnă că se mai reia nimic. Ci doar audierea martorilor considerați esențiali. Decizia cu privire la reaudierea lor se ia imediat ce se constituie noul complet. Dar doar dacă părțile invocă acest lucru. (…)  Singurul care este suveran în a decide readministrarea unor probe, că ăsta este termenul, nu reluarea procesului, este însuți completul. Toți trebuie să ia decizia (…)", a conchis Danileț.





Procesul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu va fi reluat de la zero, după ce preşedintele completului a fost înlocuit, următorul termen urmând să aibă loc în data de 3 octombrie, potrivit Mediafax.

„Judecătorii care dispun hotărârea trebuie să fie aceiaşi cu cei care au participat la administrarea probelor din cursul procesului. Se impune reluarea cercetării judecătoreşti”, a spus, la începutul procesului noul preşedinte al completului de judecată, Constantin Epure.

Atât avocaţii, cât şi procurorul de şedinţă, au fost de acord cu măsura dispusă de judecător. La următorul termen de judecată, fixat pentru 3 octombrie, se vor prezenta toţi inculpaţii din dosar, a dispus noul şef al completului de judecată de la instanţa supremă.

Cele mai citite

București, pe locul trei în topul orașelor cu cele mai accesibile locuințe din Europa, după Bruxelles și Sofia

Surpriză! Bucureștiul se află printre orașele europene cu cele mai accesibile locuințe, conform unui studiu recent. Clasamentul se bazează exclusiv pe prețul mediu pe...

Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%

Vești bune de la granițele României. Migrația ilegală a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, transmite MAI. Reducerea semnificativă a migrației...

BEC a admis constituirea alianței electorale PSD-PNL pentru alegerile locale și europarlamentare

Biroul Electoral Central a admis, marţi, protocolul de constituire a alianţei electorale PSD - PNL. Decizia a fost publicată pe site-ul BEC. „Ca urmare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă