4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportLegile Justiției, depuse de parlamentarii social democrați. Cadoul PSD pentru președintele Iohannis

Legile Justiției, depuse de parlamentarii social democrați. Cadoul PSD pentru președintele Iohannis

Trei proiecte pentru modificarea legilor Justiției au fost, depuse, ieri în Parlament ca inițiative legislative ale unor parlamentari PSD. Printre semnatari se numără Florin Iordache,  șeful Comisiei speciale pentru legile justiției, Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Șerban Nicolae, liderul grupului PSD din Senat. Proiectele sunt semnate și de către Steluța Cătăniciu, deputat ALDE.

În varianta depusă de parlamentarii Coaliției, procurorul general al României, șeful DNA, al DIICOT și al Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor Săvarșite de Judecători și Procurori sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Secției pentru procurori a CSM. Potrivit variantei PSD, președintele își păstrează această atribuție, după ce în draftul propus de ministrul Justiției, Tudorel Toader, șeful statului era eliminat din numirea procurorilor șefi. Totuși, PSD introduce niște limitări ale puterii șefului statului. Legislația actuală prevede că președintele poate refuza, motivat, propunerile dar, prin inițiativa PSD, președintele poate refuza o singură dată propunerea înaintată de Ministrul Justiției.

In propunere apare și Direcția pentru Investigarea Infracțiunilor Săvârșite de Judecători și Procurori. Direcția se va ocupa de urmărirea penală a judecătorilor și procurorilor.  Înființarea Direcției a fost propusă de Tudorel Toader, însă acesta dorea ca procurorul din fruntea acesteia să fie desemnat de CSM. Acum, parlamentarii PSD propun ca el să fie desemnat de președinte, care are, și în acest caz, dreptul la un singur refuz.

Ce efecte poate avea propunerea PSD
În schimb, PSD schimbă modalitatea de revocare a șefilor parchetelor. Astfel, revocarea acestora se face de către CSM, Secția pentru Procurori, care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea Ministrului Justiției. În legislatia actuală, revocarea revenea președintelui, la propunerea Ministrului Justiției.

Votarea acestui proiect de lege în comisia specială condusă de Florin Iordache și, mai ales, în plenul fiecărei Camere, are nevoie și de sprijinul ALDE. De menționat că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a depus un proiect de lege prin care președintele țării este eliminat din procedura de numire a procurorilor șefi.  Dacă legea este votată de Parlament, președintele Iohannis poate cere reexaminarea actului normativ, o singură dată.

Dacă legislația va fi modificată după parcurgerea acestor etape, ministrul Justiției Tudorel Toader poate propune revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Dacă s-ar schimba legea, propunerea de revocare nu va fi înaintată președintelui Iohannis, care s-a pronunțat pentru păstrarea lui Kovesi în funcție, ci la CSM, unde  majoritatea este volatilă. După debarcarea lui Kovesi, Iohannis ar juca, în continuarea, un rol la desemnarea noului șef al DNA.

Indicațiile lui Liviu Dragnea
Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, ieri, că i-a transmis preşedintelui Comisiei speciale, opinia sa în privința păstrării președintelui în ecuația desemnării procurilor -șefi. „Eu i-am spus domnului Iordache să ţină totuşi cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi. I-am rugat să ţină cont de poziţia mea publică pentru că, aşa cum am spus mereu, nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură”, a adăugat Dragnea. El a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a discutat cu partenerii de la ALDE, încă, despre acest proiect.
”Inspecţia judiciară nu cred că e bine să treacă în subordinea ministerului Justiţiei, se pare că nici actuala formă nu e cea mai bună, cred că trebuie gândit un sistem, mecanism, structură care să facă din Inspecţia judiciară o instituşie autonomă, e rolul lor”, a adăugat liderul PSD. Întrebat dacă va exista o lege separată pentru Inspecţia judiciară, liderul PSD a răspuns: „Nu ştiu, poate nu”.

CASETĂ
Abuz în serviciu

Prag de 19.000 de lei
Șeful Comisiei speicale,  Florin Iordache (PSD) , a declarat ieri că se gândește la introducerea  unui prag pentru abuzul în serviciu ”undeva la 19.000 de lei” .
Acesta a susținut că introducerea unui prag este solicitată de două decizii ale Curții Constituționale și că ”dacă va fi un prag modic, cred că nu va deranja pe nimeni”. El a invocat o propunere a Asociației Magistraților din România legată de echivalența a zece salarii, ”undeva la 19.000”de lei. Ca ministrul al Justiției, Iordache a fost autorul ordonanței 13, prin care pragul pentru abuzul în serviciu era ridicat la 200.000 de lei.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă