23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportMinistrul Tudorel Toader: Nu am întrebat-o pe Laura Codruța Kovesi dacă a...

Ministrul Tudorel Toader: Nu am întrebat-o pe Laura Codruța Kovesi dacă a fost acasă la Gabriel Oprea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că nu a discutat cu procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie despre dosarul deschis de Parchetul General privind alegerile din 2009, susţinând că "nu este treaba ministrului să întrebe pe cineva ce a făcut în seara alegerilor", informează Mediafax.

"Cât aş fi eu de ministru al Justiţiei, nu pot să o întreb pe doamna Kovesi nici la telefon, nici în birou, dacă a fost sau nu a fost (acasă la Gabriel Oprea, n.r.). Acolo o întreabă Parchetul care are dosarul deschis, o întreabă comisia, dacă va fi funcţională şi va fi chemată, dar nu este treaba ministrului să întrebe pe cineva ce a făcut în seara alegerilor", a susţinut ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Parchetul General a deschis un dosar după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

"Prin comunicatul din data de 24 aprilie 2017, am adus la cunoştinţa opiniei publice faptul că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 cu aplicarea art. 5 din Codul penal (art. 248 rap. la art. 248 indice 1 din vechiul Cod penal), şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, prev. de art. 391 alin. 3 şi 4 din Codul penal cu aplic. art. 5 Cod penal (fost art. 62 alin. 3 şi 4 din legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, modificată şi republicată) în dosarul menţionat anterior.

Menţionăm că faptele pentru care s-a început urmărirea penală se prescriu potrivit legii vechi – art. 122 lit. b şi c din vechiul Cod penal – în termen de 10 ani, respectiv 8 ani în conformitate cu legea nouă – art. 154 alin. 1 lit. c din noul Codul penal", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă