12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportModificările la Legile Justiției ar putea fi adoptate în această săptămână de...

Modificările la Legile Justiției ar putea fi adoptate în această săptămână de către parlamentari

Statutul magistraților, legea de funcționare a CSM și legea de organizare judiciară ar urma să treacă în aceasta săptămână de Comisia Specială din Parlament, conform unor surse. Urmează ca în alte zece zile să fie votate în plenul celor două camere, deși au primit aviz negativ de la CSM , iar asociațiile magistraților au cerut retragerea lor.

Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, a confirmat ca legile justitiei vor intra miercuri in comisia speciala, precizand ca “poate joi sau vineri sunt gata”. 

Pe lângă legile jusiției, săptămâna viitoare ar urma să iasă din dezbaterile Comisiei speciale și amendamtele de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedura Penală. Accelerarea adoptării legilor justiției ar fi fost decisă după întâlnirea liderilor PSD de la Băile Herculane, când s-a adoptat și rezoluția împotriva “statului paralel”. 

Procedura în cazul legilor justiției este simplificată, astfel că nu vor mai ajunge și în comisiile juridice. Cele trei legi care rezultă din comisia specială merg mai întâi la Camera Deputaților, unde vor ramane cinci zile pentru cei interesați să facă amendamente. Apoi, amendamentele intră înapoi în comisia specială, unde sunt discutate și votate. Urmează un raport în această Comisie și apoi un vot în plenul Camerei Deputaților. 

Procedura se repetă la Senat, care va da votul final în plen. Altfel spus, în cel mult zece zile de la ieșirea legilor justiției din Comisia Specială, ele ar putea fi votate în Parlarlament, ceea ce înseamnă că în prima jumătate a lunii decembrie vor ajunge la promulgare. 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă