19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportMonica Macovei, despre arhiva SIPA: Este necesar să se declasifice toate documentele....

Monica Macovei, despre arhiva SIPA: Este necesar să se declasifice toate documentele. Decredibilizarea Justiției trebuie să înceteze

Europarlamentara Monica Macovei a recționat, luni dimineața, pe Facebook, precizând că ar trebui desecretizate documentele, întrucât „decredibilizarea Justiției trebuie să înceteze”.

„Consider că ar fi necesar să se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/DGPA, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu. Decredibilizarea justiției trebuie să înceteze. La peste 10 ani după ce am decis închiderea SIPA/DGPA și am secretizat arhiva, subiectul este readus brusc în atenție cu previzibilele manipulări și distorsiuni specifice perioadei pe care o traversăm”, a scris Monica Macovei, pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, interesul societății este „dirijat” nu spre ceea ce a făcut SIPA/DGPA din 1991, de la înființare, „nu spre cei care au instrumentat și folosit informații obținute nelegal, mai ales în mandatul fostului ministru Rodica Stănoiu – când, conform presei vremii, se făcea o adevărată poliție politică”, ci asupra sa și a echipei cu care a lucrat”.

„Adică, exact împotriva celor care am pus capăt acestor practici. În mod evident, ținta este decredibilizarea justiției, iar acesta este interesul unor politicieni, moguli și oameni de afaceri certați cu legea”, a mai spus ea.

În acest sens, Monica Macovei a anunțat că se va adresa Justiției, pentru „acuzele nefondate” care i se aduc, „indiferent de unde provin”.

„Acuzele nefondate care mi se aduc și împotriva cărora mă voi adresa justiției, indiferent de unde provin ele, suspiciunile ridicate asupra actului de justiție, cu scopul evident de a o decredibiliza, mă determină să reafirm clar și cu toată responsabilitatea: nu am primit nicio informație din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat și distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk”, a mai spus europarlamentara.

Ea a mai precizat că își dorește să afle adevărul despre conținutul arhivei și că o secretizare ar trebui să se facă după finalizara anchetei.

„Doresc și eu, cum își dorește și societatea, să se afle adevărul despre conținutul arhivei DGPA/SIPA. Am început această acțiune, pentru informarea societății și a magistraților, după închiderea SIPA/DGPA, dar nu am reușit s-o finalizez în timpul mandatului meu, mandat care a luat sfârșit la câteva luni după ce începuse efectiv evaluarea conținutului arhivei. Doresc ca ancheta procurorilor (dosarul deschis de DIICOT în urma plângerii penale făcute de judecătorul Cristi Dănileț) să stabilească acest adevăr, iar Comisia, care înțeleg că va fi înființată la Ministerul Justiției, să fie mai presus de orice îndoială și să evalueze arhiva. Consider că o decizie de desecretizare a arhivei este neavenită până când această operație nu va fi finalizată. Doar după aceea, în cunoștință de cauză și cu responsabilitate, se poate decide ce anume poate fi declasificat și ce nu. Legea și regulamentul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) sau cele privind Arhivele Naționale pot fi un exemplu și, oricum, viața privată a magistraților trebuie protejată. Și, pentru că nu am și nu am avut niciodată nimic de ascuns și consider că ceea ce am făcut în privința desființării SIPA a fost onest și corect, consider că ar fi necesar să se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/DGPA- ordine de ministru, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, hotărâri de guvern, note de fundamentare, procesele verbale de închidere a unor inventarieri etc- începând de la înființare și până în prezent, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu”, a mai scris Monica Macovei.

În plus, ea a mai susținu că afirmațiile din spațiul public sunt „nedrepte pentru sistemul de Justiție”. „Intoxicările și manipularea opiniei publice trebuie să înceteze. Ideea că unii procurori și judecători au fost șantajați cu informații din dosare SIPA/DGPA în ultimii 12 ani, când au fost condamnări zguduitoare în lumea politică, de afaceri sau de presă, este nedreaptă pentru sistemul de justiție și servește numai interesului particular al unor oameni care au probleme cu legea de a pune presiune pe magistrați, a decredibiliza sistemul de justiție, a falsifica adevărul și a rescrie trecutul. Și toate acestea, pentru ca ei să scape de răspundere”, a conchis ea.

 



Într-un mesaj postat pe Facebook, Tudorel Toader a scis: „Arhiva SIPA – o pată pe obrazul justiției române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafață. Primul pas – voi publica numele celor care au <<vizitat>> arhiva, eventual și numărul <<vizitelor>> efectuate!”, a scris Tudorel Toader.

 

Jurnalistul Dan Andronic a acuzat, lunea trecută, într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiției la acea dată. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".


Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

CSM București a învins Dunărea Brăila și câștigă Cupa României

CSM București a câștigat Cupa României la handbal feminin, învingând HC Dunărea Brăila cu scorul de 32-27 (17-13), în finala desfășurată duminică în Sala...

Elena Rîbakina a câștigat turneul WTA de la Stuttgart

Kazaha Elena Rîbakina a câştigat turneul WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în finală, în două seturi simetrice, scor 6-2, 6-2,...
Ultima oră
Pe aceeași temă