7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportMotivare CCR, în cazul desemnării membrilor din Consiliul de Administrație al TVR...

Motivare CCR, în cazul desemnării membrilor din Consiliul de Administrație al TVR și SRR: Pot fi stabilite criterii care să depășească sfera politicului

Curtea Constituțională a României (CCR) motivează decizia de a admite ca neconstituționale dispozițiile actului normativ de modificare și completare a Legii privind funcționarea SSR și TVR, precizând că pot fi stabilite criterii care să depășească sfera politicului la desemnarea membrilor în consiliile de administrație ale celor două societăți media, informează Agerpres.

„Legea asigură echilibru și transparență în reprezentarea politicului în managementul celor două societăți naționale media prin trimiterea la configurația politică și ponderea partidelor parlamentare, pe de o parte, și prin obligația desemnării de membri în consiliile de administrație de către autoritățile fundamentale ale statului (Parlament, președinte, Guvern), pe de altă parte. Norma legală nu reprezintă altceva decât o garanție a reprezentării democratice a tuturor organizațiilor politice, eliminând posibilitatea monopolului partidului majoritar/coaliției majoritare în desemnarea acestor membri. Pe de altă parte, nimic nu împiedică autoritățile competente, atunci când fac desemnarea propriilor candidați (…), să stabilească criterii care să depășească sfera politicului, astfel încât să se realizeze o depolitizare reală, și nu doar formală, a managementului respectivelor societăți", se arată în motivarea CCR.

În ceea ce privește obligația membrilor consiliilor de administrație de a renunța la calitatea de membru în structurile de conducere ale organizațiilor sindicale, CCR a constatat că în acest caz nu este afectat dreptul la asociere.



 

 

„Dispoziția legală instituie obligația de a renunța la funcția de conducere pe care persoana (…) o deține în cadrul organizației sindicale și nicidecum renunțarea la calitatea de membru al respectivei organizații. Cu alte cuvinte, odată cu desemnarea prin hotărâre a Parlamentului în calitatea de membru în consiliul de administrație al societății naționale media, pe toată durata exercitării mandatului legal, persoana în cauză nu poate deține o funcție în structurile de conducere ale sindicatului, însă își poate exercita în continuare dreptul constituțional de asociere, păstrând calitatea de simplu membru al sindicatului", se mai arată în motivare.

În 12 iulie, CCR a decis că sunt neconstituționale dispozițiile actului normativ de modificare și completare a Legii privind funcționarea SRR și SRTv, care prevăd numirea unor noi Consilii de Administrație, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare, și obligarea reprezentanților CA să renunțe la calitatea de membru de partid pe timpul exercitării mandatului.

CCR a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de PNL și PMP și a constatat că dispozițiile art.I pct.3, referitor la modificarea art.20 alin.(21) lit.a) teza întâi și ale art.II din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune sunt neconstituționale.

„Pentru pronunțarea soluției de admitere, Curtea a constatat că dispozițiile art.I pct.3, referitor la modificarea art.20 alin.(21) lit.a) teza întâi din Legea 41/1994, contravin prevederilor art. 40 alin. (3) din Constituție, prin aceea că obligă membrii Consiliului de Administrație să renunțe la calitatea de membru de partid, pe timpul exercitării mandatului. Or, această normă fundamentală, ce configurează cadrul în care poate fi exercitat dreptul de asociere, are caracter restrictiv, în considerarea enumerării stricte și limitative prevăzute de textul constituțional. Prin urmare, orice altă excepție în ce privește exercițiul dreptului fundamental de asociere în partide politice reprezintă o adăugare la Constituție, nepermisă de caracterul suprem al acesteia și de preeminența sa în raport cu ansamblul legislației infraconstituționale, așa cum reiese din art.1 alin.(5) din Legea fundamentală", se arată în comunicat.

Judecătorii au apreciat că pentru acest motiv, întrucât membrii Consiliilor de Administrație ale SRR și SRTv nu intră în categoria funcționarilor publici prevăzuți de legea organică, deci nu se regăsesc printre excepțiile prevăzute în mod expres de art.40 alin.(3) din Constituție, rezultă că dispozițiile art.I pct.3 din legea supusă controlului, care prevăd obligația acestora de a renunța, pe timpul exercitării mandatului, la calitatea de membru de partid, sunt neconstituționale.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă