9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportPetre Daea: Ursul și capra neagră, o laudă a țării, un peisaj...

Petre Daea: Ursul și capra neagră, o laudă a țării, un peisaj mirific, o zonă de respect față de natură a omului

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, aconsideră că  ursul și capra neagră reprezintă „o laudă a țării" și „un peisaj mirific", potrivit Agerpres.

„Ursul și capra neagră, o laudă a țării, un peisaj mirific, o zonă de respect față de natură a omului, dar uneori ea înțeapă interesul existențial al fermierilor (…) Mulți fermieri vin la Ministerul Agriculturii și spun: <<Domnule ministru, am pierdut suprafețe întregi datorită faptului că mistrețul mi-a golit terenul de sămânță, iar acum, când are gard, m-a lăsat fără știuleți, călcând în picioare suprafețe imense>>. Răspunsurile, uneori, nu vin, pentru că e greu să cântărești un răspuns direct când dorești să-ți păstrezi biodiversitatea și, în același timp, să nu afectezi interesul cetățeanului. De aceea, pentru a le echilibra, trebuie să le susținem prin sume pe care trebuie să le dăm celor care sunt afectați. Avem multe de făcut, pentru că, altminteri, omul nu se lasă înfrânt nici de mistreț, nici de urs și caută soluții să supraviețuiască", a spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a susținut că, în privința biodiversității, România este, în același timp, Italia, Spania și Austria la un loc, fiind un exemplu pentru alte state.

„E greu de vorbit despre biodiversitate… Patinează mintea… Nu este numai un concept, ci este o realitate, care începe în analiza instituțională. Cum putem păstra această realitate, ce putem face din punct de vedere al politicilor în domeniu, până unde ne ducem cu acestea, în așa fel încât această biodiversitate să se păstreze, să aibă conturul realității, dar mai ales permanența pentru viitor. Biodiversitatea este mult mai mult decât sunt eu fan. Este mai mult decât atât. Nu este numai legătura dintre aprecierea mea și aplecarea mea spre acest domeniu. Biodiversitatea înseamnă tot ceea ce există și ceea ce putem păstra în interiorul unui spațiu dat, iar dacă putem vorbi la modul concret trebuie să procesăm astăzi cu ochii imaginile pe care le vedem în jur. Biodiversitatea nu este numai un concept, ci este o realitate pe care trebuie să o păstrăm prin anumite instrumente. România este, deopotrivă, Italia, Spania și Austria și alte țări la un loc, pentru că se bucură din punct de vedere natural de o diversitate care merită, pe de o parte, să fie văzută, pe de altă parte înțeleasă, nu în ultimul rând conservată, păstrată și predată generațiilor viitoare, în așa fel încât perenitatea ei să rămână. România este un exemplu de biodiversitate din punct de vedere al conceptului de abordare. Sunt puține țări care se pot compara cu România. România a înțeles și are din acest punct de vedere exemplul vizibil al Deltei Dunării, dar și din alte părți ale țării", a subliniat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, miercuri, la conferința anuală a Organizației Europene a Proprietarilor de Pământ (ELO). 

Pe aceeași temă:

 
 
 
 
Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

FOTO. Schimbări de design și butoane noi. Cum ar putea arăta iPhone 16

Nici bine nu a trecut febra iPhone 15, căci Apple deja pregătește următorul model, iPhone 16. Potrivit informațiilor apărute în spațiul online, se pare...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...
Ultima oră
Pe aceeași temă