6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportȘefa Comisiei parlamentare de anchetă asupra alegerilor, Oana Florea, vrea puteri sporite....

Șefa Comisiei parlamentare de anchetă asupra alegerilor, Oana Florea, vrea puteri sporite. Membrii Comisiei ar putea ordona percheziții

Șefa Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale, Oana Florea (PSD), cere mai multă putere pentru membrii acestei structuri parlamentare.

Oana Florea a declarat, luni, la postul Antena 3, că raportul final al Comisiei va cuprinde şi propuneri de modificare a legii, astfel încât puterile acestui organ de control să fie sporite.

Oana Florea a invocat exemplul Franţei, unde parlamentarii membri ai unei comisii parlamentare lucrează ca judecători de instrucţie şi pot face inclusiv percheziţii. Oana Florea a făcut aceste precizări după ce șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat să se prezinte la audiere la Comisia parlamentară. Oana Florea a opinat că nici măcar ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu va reuși s-o convingă pe Kovesi să se prezinte la audiere.

"Dânsa are opţiunea acum, în acest moment, de a răspunde la scrisoarea trimisă de Comisia parlamentară, iar dacă nu răspunde cred că ministrul Justiţiei are obligaţia să ia măsuri", a subliniat Oana Florea.

"În Franţa, deputaţii şi senatorii care se află în comisiile parlamentare de anchetă funcţionează pe perioada comisiei parlamentare ca şi judecători de instrucţie, adică nişte puteri foarte mari, care le dau posibilitatea în anumite condiţii să facă percheziţii, să facă confruntări de martori. Au o mare greutate", a susținut șefa Comisiei parlamentare.

Oana Florea a devenit președinte al Comisiei parlamentare de anchetă după demisia lui Mihai Fifor, care a fost numit ministru al Economiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că decizia Curţii Constituţionale cu privire la Regulamentul Parlamentului este clară şi arată că orice persoană citată sau invitată, indiferent de funcţie sau demnitate, trebuie să vină la audieri. El a precizat că nu se referă la o persoană anume.

CSM i-a trimis, vineri, Laurei Codruţa Kovesi răspunsul pe tema invitaţiei la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, care face trimitere la decizii ale CCR şi la o hotărâre a CSM din anul 2007. Drept urmare, Laura Kovesi ar putea reanaliza decizia ei de a se prezenta sau nu în fața Comisiei parlamentare care anchetează alegerile din 2009.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă