11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSorin Grindeanu: HG privind achiziționarea corvetelor pentru Armată va fi abrogată joi....

Sorin Grindeanu: HG privind achiziționarea corvetelor pentru Armată va fi abrogată joi. Ministrul Apărării a anunțat că procedura va fi reluată în maximum trei săptămâni

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, luni, că a demarat procedurile legale de adoptare a unei hotărâri de guvern în vederea abrogării hotărârii privind aprobarea procedurii de achiziție a corvetelor. La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a precizat că actul normativ va fi abrogat în ședința de joi a Executivului.

Ministerul Apărării precizează, într-un comunicat de prsă, că abrogarea HG nr. 906/2016 este motivată de „neîndeplinirea condiției suspensive prevăzute în mod specific în cuprinsul prevederilor art. 2 din actul normativ în cauză". „Abrogarea actului normativ în discuție reprezintă, în același timp, o etapă legală necesară în vederea inițierii unei noi proceduri de achiziție, cu respectarea tuturor prevederilor legale în materie, și care să obțină aprobarea prealabilă a Parlamentului României".

Potrivit sursei citate, programul strategic de înzestrare „Corvetă multifuncțională" rămâne o prioritate majoră a instituției, justificată de interese esențiale de securitate ale României, „urmând ca procedura de achiziție să fie inițiată în cel mai scurt timp posibil, în baza opțiunilor identificate de specialiști din Forțele Navale și din structurile cu responsabilități în achizițiile de armament, în urma aprobării Parlamentului României".

Sorin Hrindeanu: HG va fi abrogată în ședința de joi a Guvernului

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni,că actul normativ va fi abrogat în ședința de joi a Executivului, urmând să se vină în Parlament cu un memorandum iar după ce Legislativul se va pronunța asupra acestuia, să fie făcuți pașii următori.

„Joi abrogăm în ședința de Guvern. Sper ca lucrurile să meargă așa cum am cerut la ultima ședință și joi să abrogăm acea hotărâre de guvern, cea dată la sfârșitul anului trecut, să se intre pe un făgaș normal, și anume să se vină la Parlament cu un memorandum care să fie votat sau nu și, după aceea, să putem discuta despre ceea ce vrem să facem. Ăștia sunt pașii legali pe care trebuie să-i facă Guvernul. Deci, joi se abrogă. Nu vreau să fac speculații. Deocamdată, abrogăm și nu discutăm de contracte sau negocieri și așa mai departe, după care vorbim de un memorandum care poate să treacă sau nu în Parlamentul României. Toate lucrurile legate de apărare trebuie să facă parte și fac parte din ceea ce înseamnă strategia României în acest domeniu și sunt lucruri care se pun în concordanță cu partenerii noștri din NATO. Nu e un domeniu foarte simplu, e un domeniul special și toate lucrurile trebuie făcute în acest mod, iar aceste priorități se discută, cred eu, cât se poate de transparent, dar respectând legea. Tocmai de aceea țin să intrăm pe un făgaș normal și anume să abrogăm această HG, să venim în Parlament, aprobă sau nu, și, după aceea, rămâne de văzut. După aceea, discutăm de pașii următori", a spus premierul, la Parlament, după ce a participat la „Ora prim-ministrului”.

În opinia sa, din punct de vedere procedural nu s-a respectat legea. „Trebuiau, înainte de HG, să vină în Parlament. Orice investiție peste 100 de milioane de euro în acest domeniu trebuie să aibă aprobarea Parlamentului", a explicat el.

Ministrul Gabriel Leș: Reluarea procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale se va face în maximum trei săptămâni

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat că reluarea procedurii privind achiziția corvetelor multifuncționale pentru Armata Română se va face în maximum trei săptămâni.

„Programul strategic de înzestrare cu corvete multifuncționale rămâne o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale. Acesta este motivul pentru care, în acest moment, dorim să abrogăm, ca să putem reporni procedura cât de repede (…) Intenția mea este să meargă cât de repede. (…) O săptămână, două, trei maxim, va intra în guvern în cel mai scurt timp posibil hotărârea de abrogare și bineînțeles noua procedură ", a declarat Gabriel Leș la finalul ședinței de grup a senatorilor PSD la care a participat și președintele social democraților Liviu Dragnea.

În luna noiembrie, Guvernul Cioloș a adoptat  hotărâre privind programul strategic de înzestrare „Corvetă multifuncțională". Prin această HG au fost aprobate circumstanțele și procedura specifică aferente acestui program în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA — proiect 10514, construite și dotate în Șantierul Naval Damen Galați S.A., precum și a suportului logistic inițial. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de șapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse și achiziția munițiilor și suportul logistic inițial, care include și instruirea echipajelor.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă