13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportSRI organizează, începând de luni, un exercițiu național live de securitate cibernetică

SRI organizează, începând de luni, un exercițiu național live de securitate cibernetică

Serviciul Român de Informații organizează, începând de luni, un exercițiu național live de securitate cibernetică, numit CyDEx17, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, de SRI. 



Citește și: Ministerul român de Externe, ținta unui atac cibernetic. Hackerii, care ar putea avea legătură cu serviciile ruse, au falsificat o adresă de e-mail a NATO. Precizările SRI: Nivelul tehnologic al atacurilor va crește în perioada următoare

Ministerul Afacerilor Externe din România a fost ținta unui atac al hackerilor asociași statului rus, informeză Digi24, citând specialiștii americani de la Cyber Scoop. Grupul a trimis mai multe e-mailuri care semănau cu mesajele trimise de NATO. Alături de MAE, și alte organizații diplomatice au fost vizate de atacul cibernetic. 



Exercițiul, aflat la prima ediție, este organizat în conformitate cu Strategia de Securitate Cibernetică a României și în parteneriat cu MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS și CERT-RO.

"CyDEx17 se va desfășura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Național Cyberint, creat și personalizat special pentru acest exercițiu, și are ca obiective exersarea și evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, răspunsul la acestea la nivel operațional, tactic și strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzător la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum și optimizarea procesului de cooperare între instituții în vederea identificării și limitării impactului unor incidente de acest tip", se precizează în comunicatul SRI.

Conform sursei citate, exercițiul va contribui "la conștientizarea nivelului de pregătire al entităților implicate, în situația unui eveniment ce va afecta spațiul cibernetic la nivel național, precum și la consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu".



Citește și: NATO a avertizat Ministerul român de Externe asupra atacului cibernetic: Alertăm statele membre în toate cazurile de identificare a unor adrese de e-mail false, care ne sunt atribuite. Grupul de hackeri Fancy Bear, bănuit că se află în spatele atacului, ar fi finanțat de Armata Federației Ruse

Alianța Nord-Atlantică alertează toate statele membre, atunci când sunt identificat adrese de e-mail false, care îi sunt atribuite, a confirmat un oficial NATO pentru Mediafax. Astfel, notificarea a fost făcută și în cazul tentativei de atac cibernetic asupra unei instituţii guvernamentale române.



La eveniment vor participa peste 60 de instituții din sectoarele public și privat, care "își vor testa și antrena modalități de răspuns la incidente cibernetice, vor partaja informații cu privire la acestea, într-o manieră rapidă și eficientă, coordonându-și capacitățile de apărare".

Potrivit SRI, CyDEx17 va permite alinierea la prevederile Strategiei de securitate cibernetică a României, verificarea și stimularea mecanismelor de cooperare între instituțiile publice cu responsabilități în domeniul securității cibernetice, verificarea și stimularea mecanismelor de cooperare între instituțiile publice și mediul privat în domeniul securității cibernetice, dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la incidente/ atacuri cibernetice.

"În conformitate cu competențele SRI în domeniul securității naționale, Centrul Național Cyberint acționează pentru cunoașterea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale a României din perspectiva securității cibernetice. Principala sa misiune constă în identificarea și furnizarea, către beneficiarii legali, de date și informații necesare prevenirii, limitării și/ sau stopării consecințelor unei agresiuni asupra sistemelor de tehnologia informației și comunicații care reprezintă infrastructuri critice", se mai arată în comunicatul SRI.



Vezi și: Cine sunt hackerii de la Fancy Bear, cei care s-ar afla în spatele atacului cibernetic asupra MAE. Hackerii ar fi finanțați de ruși

Fancy Bear, grupul despre care se crede că a efectuat o tentativă de atac cibernetic asupra unei instituții guvernamentale din România, ar fi comis, de-a lungul anilor, mai multe atacuri. Mai mult, surse din serviciile secrete americane susțin că acesta ar fi finanțat de Armata Federației Ruse, notează HotNews.ro.

 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă