13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE. Uioreanu: Tăriceanu înfiinţează un UNPR cu papion. Quintus: Tăriceanu a făcut...

UPDATE. Uioreanu: Tăriceanu înfiinţează un UNPR cu papion. Quintus: Tăriceanu a făcut o ”gravă greşeală politică”. Stroe: Eu nu plec din PNL

UPDATE: Vicepreşedintele PNL Radu Stroe spune că nu pleacă din partid şi că declaraţia sa despre susţinerea iniţiativei lui Călin Popescu Tăriceanu se referea strict la dorinţa de menţinere a USL, informează Mediafax.

“Sunt membru fondator al Partidului Naţional Liberal, dar şi al Uniunii Social Liberale. Îmi menţin ideea de unitate, atât în cadrul PNL, cât şi în cel al USL. Şi de aceea, declaraţia mea de ieri referitoare la susţinerea iniţiativei domnului Călin Popescu-Tăriceanu se referea strict la dorinţa de menţinere a USL, nicidecum la ruperea partidului sau demisia din PNL”, precizează Radu Stroe, într-un comunicat de presă.

UPDATE: Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, spune că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a făcut “o gravă greşeală politică” părăsind PNL, conform Mediafax.

”Este un om lângă care am stat 24 de ani cu relaţii foarte bune, uneori chiar dincolo de relaţii politice. Un om pe care l-am preţuit şi de la care nu mă aşteptam să facă o asemenea greşeală politică. Nemulţumirile sale în partid nu erau de natură să ducă la o despărţire, pentru că întotdeauna (…) a fost lăsat să-şi spună părerea, niciodată nu a fost contrazis, părerile sale au fost supuse la vot(…) După părerea mea, nu avea niciun motiv de supărare care să ducă la o asemenea despărţire. Ceea ce s-a întâmplat arată că este într-un moment de derută. Asta e părerea mea. Nu-şi găseşte drumul”, a spus Quintus.

Liderul PNL Timiş, Nicolae Robu, se declară “pur şi simplu uluit” de decizia lui Călin Popescu Tăriceanu, care “i-a întrecut cu mult pe Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan”, şi spune că era chiar un admirator al acestuia, dar acum are “convingerea” că demersul lui Tăriceanu nu va avea succes, conform Mediafax.

“Sunt pur şi simplu uluit de gestul domnului Tăriceanu. Nu mi-aş fi putut niciodată închipui că un fost preşedinte al PNL ar putea vreodată proceda aşa cum a făcut dânsul. Consider că i-a întrecut cu mult pe Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan. Uimirea mea este cu atât mai mare cu cât eu chiar am fost un admirator al dânsului şi l-am crezut un adevărat om de stat. S-a devoalat, însă, drept cu totul altceva. Eu consider că, în politică, dar în general în viaţă, nu este suficient să ai valoare, în opinia mea, domnul Tăriceanu chiar a fost un prim-ministru valoros, însă mai trebuie să ai şi caracter. Or, la acest capitol, se pare că pe «piaţa românească» … e penurie mare”, a declarat Nicolae Robu.

Liderul PNL Hunedoara, Mircea Moloţ, vicepreşedinte la nivel naţional, spune că nimeni din organizaţie nu îl va urma pe Călin Popescu Tăriceanu, deoarece liberalii “nu cotesc la stânga sau la dreapta la apariţia fiecărui partid politic”, conform Mediafax. Totodată, Moloţ apreciază că Tăriceanu nu are şanse să câştige alegerile prezidenţiale.

Preşedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, spune că plecarea lui Călin Popescu Tăriceanu din PNL îi provoacă o mare deziluzie şi îi întăreşte convingerea că “principiile în politică sunt atât de elastice încât ajung să se deformeze şi să se transforme în prostituţie”, conform Mediafax.

Liderul PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, consideră că Tăriceanu va fi urmat de “maximum cinci persoane” din tot partidul, iar deputatul liberal de Sibiu Ion Tămâian spune că fostul premier a trădat partidul şi că el ar putea fi urmat doar de câţiva traseişti politici, conform Mediafax.

“Cine a fost de plecat, a plecat deja, vezi Chiliman, Cristi David şi alţii. Cred că maxim cinci persoane din tot partidul vor mai pleca cu Tăriceanu. Sper ca acesta, în timp, să realizeze că poate a comis o greşeală şi să revină alături de noi”, a mai spus Cazan.

Vicepreşedintele PNL Horea Uioreanu susţine că demersul lui Călin Popescu Tăriceanu de a-şi crea un partid, un “UNPR cu papion”, demonstrează că acesta iubeşte funcţiile mai mult decât liberalismul, relatează Mediafax.

Preşedintele interimar al PNL Cluj afirmă, într-un comunicat de presă transmis joi, că Tăriceanu “face jocul lui Victor Ponta”, partidul său fiind “un UNPR cu papion”.

“Demersul lui Călin Popescu Tăriceanu de a-şi crea un partid demonstrează că iubeşte funcţiile mai mult decât liberalismul. La cinci ani de la momentul în care a pierdut conducerea PNL, şi-a anunţat dorinţa de a avea propriul partid, unul care să i se supună necondiţionat, nedorind să accepte decizia aproape unanimă a Delegaţiei Permanente de a ieşi de la guvernare şi a trece în opoziţie. Tăriceanu face jocul lui Victor Ponta, a fost scos la înaintare ca o momeală ieftină, doar-doar o mai rupe vreo câţiva liberali, dar partidul său nu e nimic altceva decât un UNPR cu papion. Din declaraţiile sale înţeleg că noul partid are drept sarcină să-i asigure candidatura la alegerile prezidenţiale, demers în care speră să fie susţinut de USD cu interesu’ naţional în gură. Eu, personal, nu cred că va avea succes, sunt convins că liberalii adevăraţi nu îl vor urma”, susţine Uioreanu.

Liderul PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, consideră “regretabil” gestul lui Călin Popescu Tăriceanu de a părăsi PNL, el spunând că acesta nu va mai putea să construiască un partid “aşa cum a avut” şi că PSD nu îl va sprijini până la capăt şi “îl va lăsa din braţe” înaintea prezidenţialelor, conform Mediafax.

Vicepreşedintele PNL Alba Florin Roman afirmă că înfiinţarea formaţiunii lui Tăriceanu a fost premeditată şi făcută “sub îndrumarea lui Ponta”, relatează Mediafax.

Citeşte şi: Sorin Ilieşiu îl susţine pe Tăriceanu la prezidenţiale

El a spus că are informaţii că, din luna ianuarie, PSD ar fi început discuţiile cu UDMR şi de atunci i-ar fi informat pe liderii Uniunii despre faptul că Tăriceanu ar urma să încerce spargerea PNL.

“Înfiinţarea noului Partid Reformator Liberal s-a făcut sub directa îndrumare a premierului Victor Ponta. În luna ianuarie, la întâlnirea cu reprezentanţii UDMR, premierul Ponta i-a informat pe cei de la UDMR că înainte de europarlamentare urmează spargerea USL, s-a făcut invitaţia UDMR de a intra la guvernare şi s-a discutat despre înfiinţarea noului partid liberal. Domnul Ponta i-a informat că domnul Tăriceanu va încerca spargerea PNL, dar şi a PDL prin atragerea în noul partid a unui număr mare de parlamentari, care vor asigura sprijin parlamentar pentru USD în Parlament”, a spus Roman.

Citeşte şi: Ponta: Eu vreau să fiu premier. Aş face tandem cu Tăriceanu preşedinte. Am propus ca UDMR să facă parte din Guvern. Sper ca Antonescu să se întoarcă

Florin Roman a adăugat că, prin gestul său, Călin Popescu Tăriceanu îşi încheie “jenant” cariera politică, susţinând că din Alba nu îl va urma niciun liberal reprezentativ, însă probabil că vor fi şi “unii ciolănari”.

“Domnul Tăriceanu îşi încheie jenant cariera politică şi dă o lovitură sub centură nu numai PNL, care l-a pus prim-ministru, ci şi liberalilor. Noi, cei din Alba, l-am susţinut pe domnul Tăriceanu la ultima candidatură. Din acest motiv şi dezamăgirea este foarte mare. Vă spun însă că niciun liberal reprezentativ din Alba nu-l urmează pe domnul Tăriceanu. Probabil vor fi şi unii ciolănari, dar nu sunt liberali reprezentativi”, a spus Roman.

Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat, miercuri, demisia din PNL.

Tăriceanu a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că USL trebuie să continue, că va anunţa joi înfiinţarea unei noi formaţiuni liberale, care se va numi Partidul Reformator Liberal, şi că este interesat să candideze la Preşedinţie, fiind convins că îl va învinge la prezidenţiale pe Crin Antonescu.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă