18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO Laura Codruța Kovesi: Nu cred că ne poate fi luat dreptul...

VIDEO Laura Codruța Kovesi: Nu cred că ne poate fi luat dreptul de a exprima un punct de vedere

Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că procurorii „nu fac legi, ci aplică legea”.

„Este evident că procurorii nu fac legi, ei aplică legea. (…) Eu nu cred că, fiind procuror, ni se îngrădește dreptul la opinie. (…) Dacă este un proiect de lege pus în dezbatere publică, eu cred că și noi putem comenta la fel cum îl poate comenta toată lumea — și oameni de specialitate, și societatea civilă, și cetățenii care pot să își trimită punctul de vedere. Faptul că noi exprimăm un punct de vedere atunci când o lege cu care noi lucrăm se modifică și putem spune cu argumente, cu statistici ce poate fi o influență pozitivă, ce poate fi o influență negativă, nu cred că ne poate fi luat acest drept", a spus Laura Codruța Kovesi, întrebată despre faptul că „procurorii nu fac legi, ci le aplică".


În ceea ce privește proiectul proiectul de modificare a Legilor Justiției, Kovesi a susținut că toți procurorii din Adunarea Generală a DNA au considerat că reprezintă o formă de presiune asupra activității și nu numai. În ceea ce privește numirea șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general, Laura Codruța Kovesi spune că nu cunoaște dacă există o fundamentare a unui studiu din care să rezulte ce nu a fost bine în această procedură.

„În ultimii 12 — 13 ani, toate numirile în funcțiile de conducere în Ministerul Public s-au făcut pe această procedură. Nu știu dacă există o analiză sau există o fundamentare a unui studiu din care să rezulte ce nu a fost bine în această procedură, care sunt aspectele cele mai contestate, candidații care au fost aleși în ultimii 13 ani nu și-au îndeplinit obiectivele? Adică este foarte greu să exprimăm un punct de vedere atunci când nu avem o argumentație în față. Însă ceea ce cred că trebuie lămurit este procedura transparentă și criteriile de selecție, așa cum cere de fapt și Comisia Europeană", a mai spus ea.


Referitor la ideea avansată de ministrul Justiției privind numirea procurorului general de către Senat, după model american, șefa DNA a precizat că în procedura din Statele Unite sunt implicate două instituții — președintele SUA și Senatul.

„Nu comentez în niciun caz opiniile domnului ministru al Justiției. (…) Sunt proceduri și instituții preluate din legislația străină și adaptate legislației românești, deci nimic nu interzice să preluăm astfel de instituții dacă se ajunge la concluzia că se impune. Însă aș vrea să fac un mic comentariu referitor la numirea procurorului general în Statele Unite ale Americii. În Constituția Statelor Unite ale Americii este prevăzută procedura de numire a procurorului general în care sunt implicate două instituții — președintele Statelor Unite și Senatul. Președintele este cel care nominalizează procurorul general, Senatul este cel care confirmă, după care numirea în funcție se face de către președinte. Sistemele din Europa privind numirea procurorului general sunt diferite, deci nu putem să spunem că există un model nici măcar în Europa în ceea ce privește numirea procurorului general", a mai spus Kovesi.

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă