11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăJocuri de putere în PSD

Jocuri de putere în PSD

Reuniunea conducerii PSD pentru analiza activității Executivului condus de Mihai Tudose ar putea avea loc la finalul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie. Atât pentru Liviu Dragnea, cât și pentru Mihai Tudose ședin­ța ar urma să fie momentul în care să scape de unii miniștri considerați prea apropiați de tabăra adversă. Punctual, prima confruntare dintre Dragnea și Tudose va viza, cel mai probabil, situația de la Ministerul de Interne. Tudose ar dori remanierea ministrului de Interne, Carmen Dan, o apropiată a lui Dragnea. În schimb, Dragnea ar dori să sporească puterile Internelor, prin preluarea de atribuții de la alte instituții, pe ideea comasării ministerelor.

Premierul Mihai Tudose încearcă să pregătească tere­nul din timp, luând măsuri pentru fidelizarea unor oameni-cheie în Guvern și în PSD. Astfel, la finalul anu­lui trecut, Guvernul Tudose a aprobat o ordonanță de urgență prin care vicepremierii primesc aparat propriu de lucru, după modelul premierului.

„Aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului este structură fără personalitate juridică, finanțată din bugetul SGG, condusă de viceprim-ministru; în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului își desfășoară activitatea unul sau mai mulți secretari de stat și consilieri de stat, numiți, respectiv eliberați din funcție, prin decizie a primului-ministru, la propunerea viceprim-minis­trului“, se arată în Ordonanța de Urgență 115/2017, care nu a figurat pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

 

Ciolacu,

răsplătit de Tudose

 

Potrivit unor surse din conducerea PSD, principalul beneficiar este Marcel Ciolacu,  singurul vicepremier fără portofoliu din actualul Guvern. Ceilalți doi vicepremieri, Paul Stănescu (Dezvoltare) și Grațiela Gavrilescu (Mediu) au deja aparat propriu de lucru, în calitate de miniștri.

Practic, Ciolacu a fost răsplătit pentru faptul că a trecut în tabăra lui Tudose, după ce fusese un apropiat al lui Liviu Dragnea. Numai un exemplu: Ciolacu a jucat rolul de vâslaș în celebra partidă de pescuit pe care Dragnea a avut-o cu  fostul  premier, Sorin Grindeanu pe Lacul Belina.De altfel, Dragnea este cel care l-a propus, în vara anului trecut, pe Ciolacu drept „vicepremier cu probleme speciale“, având rolul oficial de a coordona activitatea minis­terelor. Cum Ciolacu este singurul vicepremier fără portofoliu din Guvern, iar faptul că el a primit un rol aparent decorativ a fost de natură să întărească spe­culațiile potrivit cărora rolul său principal este cel de a-l supraveghea pe Tudose.

Un alt vicepremier al Guvernului, Paul Stănescu, și-a reconsiderat și el atitudinea față de Liviu Dragnea. În urmă cu câteva săptămâni, Stănescu anunțase că Mi­nis­terul Dezvoltării, pe care îl conduce,  va promova în Guvern un proiect de lege privind Codul Administra­tiv. Printre prevederile pro­iectului se număra și un articol care permitea politicienilor reabilitați să facă parte din Guvern. Acest articol i-ar fi permis inclusiv lui Liviu Dragnea să devină premier, ce-i drept într-un viitor îndepărtat, în 2020.

Însă, proiectul ar fi constituit portița prin care, ulterior, parlamentarii PSD ar fi strecurat alte articole. Ulterior, Stănescu nu a mai prezentat proiectul în Guvern, iar PSD a ales strategia unei propuneri legislative, semnate de mai mulți parlamentari social-democrați.

 

Tudose refuză
să fie calm

 

De cealaltă parte a bari­cadei, Liviu Dragnea a anunțat, într-un interviu, că se ia în calcul diminuarea numărului de ministere în cadrul Guvernului.  Șeful PSD i-a cerut lui Mihai Tudose să fie mai calm. “Dacă ar fi și mai calm, ar fi mult mai bine. Când ești mai calm, aduni mai multe în jurul tău, când ești nervos, nu. Ritmul pe care l-au avut ei la Guvern a fost infernal. Rare au fost zilele în care plecau mai devreme de 10-12 noaptea. Nu l-am auzit pe premier de remaniere, eu nu am niciun element ca să spun că trebuie remaniat ministrul X. Vom discuta, dacă e nevoie, de micșorarea numărului de ministere“, a declarat Liviu Dragnea.

Din ce în ce mai sigur pe propria poziție, Tudose își permite o atitudine rece față de Liviu Dragnea. Îndemnat la calm de președintele PSD, Tudose a transmis un mesaj critic față de cei aflați la putere în ultimii 27 de ani. “Voi fi în continuare nervos, fiindcă am fost mult prea calmi în ţara aceasta 27 de ani. Că poate dacă erau unii şi ei mai nervoşi, cum sunt eu acum, nu mai vorbeam ce multe autostrăzi ne mai trebuie, ce multe spitale ne mai trebuie sau ce facem în învăţământ. Au fost foarte calmi şi acum sunt foarte şmecheri“,a comentat premierul.

Chiar dacă nu l-a menționat pe Dragnea, trimiterea este implicit și la acesta, întrucât actualul președinte al PSD a deținut mai multe funcții executive – preșe­dinte al CJ Teleorman, mi­nistru al Dezvoltării Regio­nale și vicepremier.     

 

 

Bădălău își
construiește propria tabără

 

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, încearcă să profite de neînțelegerile dintre Dragnea și Tudose și să devină un pol de putere în partid. Tensiunile dintre Dragnea și Bădălău au fost provocate de faptul că președintele PSD a refuzat să înde­pli­neas­că solicitarea adjunc­tului său, care dorea postul de președinte al Curții de Conturi.  În ultima vreme, Bădălău l-a sprijinit punctual pe Tudose, dar are propria strategie.

 

Doina Pană a demisionat din Guvern

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a demisionat din funcţie, invocând motive de sănătate.

”Vă aducem la cunoştinţă faptul că astăzi, 3 ianuarie 2018, doamna Adriana Doina Pană i-a înaintat prim-ministrului României, domnul Mihai Tudose, demisia din funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, pe motiv de sănătate”, se menţionează într-un anunţ al Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Doina Pană a preluat mandatul la Ministerul Apelor şi Pădurilor la 29 iunie 2017 în Guvernul Tudose.  Aceasta a mai deţinut portofoliul Apelor şi Pădurilor în Cabinetul Ponta III. Astfel, în data de 5 martie 2014, Doina Pană a devenit ministru delegat pentru Apă, Păduri şi Piscicultură în Cabinetul Ponta III, mandatul său încheindu-se în decembrie 2014, în urma remanierii Guvernului.

Doina Pană este deputat PSD de Bistriţa-Năsăud din 21 decembrie 2016. Este vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic şi membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana.

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă