15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăLegea privind statutul magistraţilor şi modificarea legii ANI au fost adoptate de...

Legea privind statutul magistraţilor şi modificarea legii ANI au fost adoptate de Camera Deputaţilor

Statutul judecătorilor și procurorilor a fost votat cu 190 de voturi pentru și 90 împotrivă, având sprijinul PSD, ALDE și UDMR. Proiectul conține mai multe prevederi controversate, printre care anularea unui articol care menționa expres independența procurorilor.

 De asemenea, a fost adoptată, cu 167 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept. Biroul Permanent al Senatului a fost convocat la ora 18 pentru a decide calendarul adoptării legii 303/2004.

 

O ultimă încercare a Opoziției

Inițial, ședința de vot final trebuia să aibă loc marți, dar PSD a devansat-o programând-o pentru astăzi, imediat după ședința solemnă dedicată comemorării Regelui Mihai.

Mișcarea PSD a trezit nemulțumirea PNL. Raluca Turcan, liderul grupului PNL, a cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi, reclamând faptul că la votul pe articole de săptămâna trecută s-a încălcat Regulamentul.  Săptămâna trecută, plenul Camerei Deputaţilor a respins toate cele 400 de amendamente ale Opoziţiei. A fost o şedinţă cu scandal, care s-a terminat în jurul orelor 23.00. Pentru a lungi dezbaterile, deputații Opoziției s-au criticat reciproc în plen, în încercarea de a provoca drepturi la replică. ”Aș vrea să îi intreb pe liderii opoziției domnul Dan Barna și domnul Cristian Seidler, domnul Robert Turcescu, colegul meu Florin Roman și ai UDMR domnul Kelemen Hunor – cum este posibil ca această majoritate să strângă 165 de voturi pentru? Consider că este imposibil”, a comentat Turcan.

Însă, președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD) a suspendat drepturile la replică după numai 15 minute.

Deputaţii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au bătut cu palmele în bănci. 

Modificările aduse

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercurea trecută pe articole în Camera Deputaţilor, într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD – ALDE – UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.

Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

De asemenea, şi legea care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept va intra la vot final.
”Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

Pe de altă parte, Comisia specială condusă de Florin Iordache, a aprobat, ieri, raportul la legea privind organizarea judiciară (304/2004), proiect care prevede înființarea unei Secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție în cadrul Parchetului General. Aceasta ar urma să își înceapă activitatea la șase luni de la intrarea în vigoare a legii.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă