6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăMiza negocierilor dintre ALDE și Pro România

Miza negocierilor dintre ALDE și Pro România

Declarații contradictorii după o negociere politică între PSD și ALDE. În faza inițială, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat luarea unei decizii privind o alianță. ”Discuţii fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta : am hotărât o viitoare colaborare sub forma unei Alianţe politice!”, a fost postarea lui Tăriceanu pe o rețea de socializare. Între timp, liderul Pro România, Victor Ponta, a confirmat întâlnirea, afirmând, însă, că nu s-a luat nicio decizie. ”Nu am luat decizii – dar am discutat și progresat!”, a comentat Victor Ponta. După declarația lui Ponta, Tăriceanu și-a schimbat postarea: ”Discuţii fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta : am discutat o viitoare colaborare sub forma unei Alianţe politice!”.

Cele două partide urmează să aibă grupuri parlamentare comune și să negocieze un protocol de colaborare.

 

Iese ALDE de la guvernare?

Dincolo de mesajele contradictorii, este cert că negocierile ALDE-Pro România deschid nu doar posibilitatea unei alianțe între cele două partide, ci chiar posibilitatea ieșirii ALDE de la guvernare. O spune chiar liderul Pro România, Victor Ponta, care lasă să se înțeleagă că este o condiție a parafării alianței. Practic, Victor Ponta a repus pe tapet ideea ieșirii ALDE de la guvernare. „Pe 22 iulie am spus «dacă ALDE iese de la guvernare suntem dispuși să discutăm un proiect politic comun» ! Azi am progresat foarte mult în acest sens!”.

Prima reacţie din interiorul ALDE la anunţul că formaţiunea ar putea intra într-o alianţă politică cu Pro România a venit de la senatorul Teodor Meleşcanu, care spune că va trebui stabilit, mai întâi, în ce va consta alianţa, însă sugerează că ALDE ar trebui să iasă din coaliţia de guvernare şi să intre în opoziţie. „Nu putem să fim cu un picior în coaliţia de guvernare şi cu un picior în opoziţia la nivel parlamentar. Lucrurile trebuie să fie tranşate”, a spus Meleşcanu. Întrebat şi de starea actualei alianţe cu PSD, fostul ministru de Externe a declarat că „pe anumite teme, relaţia cu PSD nu funcţionează”.

 

Tensiuni PSD-ALDE

În prezent, ALDE, partidul condus de Tăriceanu, face parte din coaliţia de guvernare alături de PSD. Anunțul colaborării cu Pro România vine după ce PSD şi-a desemnat propriul candidat la Preşedinţie, deşi Tăriceanu a insistat pentru candidat comun, exprimându-şi în mai multe rânduri dorinţa de a candida. Pe de altă parte, Victor Ponta a propus în ultima perioadă ca PRO România, ALDE şi PSD să susţină un candidat comun la Preşedinţie. Discuţiile vin în contxtul în care există tensiuni între ALDE şi PSD în legătură cu rectificarea bugetară.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă