11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăNicușor Dan vrea, din nou, la primărie, dar va trebui sa treacă...

Nicușor Dan vrea, din nou, la primărie, dar va trebui sa treacă de rivalul de la PLUS

Practic, Nicușor Dan este singurul candidat cu notorietate înscris în competiția internă, după ce șefa USR București, Roxana Wring, a decis să nu își depună candidatura.

Nicușor Dan s-a înscris duminică seară în cursa internă din USR pentru desemnarea candidatului la Primăria Generală, potrivit unui comunicat de presă transmis de fostul lider al partidului. Dan și-a depus candidatura cu doar câteva ore înainte de miezul nopții, data limită pentru înscrierea în cursă, au precizat surse din cadrul USR.

”Ieri am făcut încă un pas important spre împlinirea acestui țel. M-am înscris în cursa internă a USR București pentru alegerea candidatului USR pentru Primăria Municipiului București. Statutul USR și principille după care am fondat acest partid încurajează susținerea competenței oriunde s-ar afla ea, în interiorul partidului și în afara lui. Sunt optimist că oamenii din USR vor susține candidatura mea și că împreună cu toate forțele de bună credință vom putea reda Bucureștiul bucureștenilor, acolo unde îi e locul, a precizat Nicușor Dan într-un comunicat de presă.

Dacă va fi desemnat candidatul USR la Primăria Capitalei, Nicușor Dan va trebui să intre în competiție cu Vlad Voiculescu, desemnat deja candidatul PLUS pentru aceeași funcție. Potrivit protocolului încheiat de cele două partide, USR și PLUS vor avea candidați comuni la toate alegerile care urmează (prezidențiale, locale, parlamentare), inclusiv la București.

Protocolul Alianței USR PLUS prevede că, în ceea ce privește desemnarea candidaților comuni la locale și parlamentare, ”sunt încurajate negocierile”. Însă, ”în cazul imposibilității obținerii unui acord”, listele de candidați pentru consilieri ”vor fi constituite în baza unor sondaje”, iar candidații pentru primar, președinte de CJ și primar general vor fi stabiliți ”prin mijloace acceptate de către ambele părți (…) precum alegeri primare, sondaje etc”.

Fostul ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu, a fost desemnat pe 1 august candidatul PLUS la Primăria Generală a Capitalei, potrivit unui comunicat de presă al partidului. Potrivit sursei citate, în urma centralizării rezultatelor votului, Voiculescu a obținut 96,30% din cele 3.184 de voturi exprimate.

Voiculescu a fost singurul care a intrat în cursa internă din PLUS pentru a fi desemnat candidat la primăria Capitalei.

„Câștigăm împreună sau pierdem separat (…) Locuitorii Bucureștiului vor altceva. Acum. Mai bine de 40% dintre ei au spus asta foarte clar la alegeril din mai, acordând încrederea Alianței 2020 USR PLUS, spunând prin vot că este nevoie de altceva. Cred în proiecte solide, iar cei peste 10 ani de experiență internațională în finanțarea proiectelor de infrastructură în Europa Centrală și de Est mi-au arătat că se poate. Cred în oameni noi în politică și administrație și mandatul de ministru al Sănătății mi-a arătat că se poate și în sectorul public. Repede. Bine. Fără compromisuri (…) Cred că în 10 ani putem face din București capitala cu cea mai bună calitate a vieții din estul Europei”, a declarat Vlad Voiculescu.

Tot pe 1 august, Nicușor Dan a prezentat un sondaj de opinie potrivit căruia el ar fi preferat de 30% dintre bucureșteni să fie canddatul comun al USR PLUS la Primăria Capitalei, în vreme ce Vlad Voiculescu de doar 11% (detalii aici).

Nicușor Dan a demisionat din USR la scurt timp după ce fusese ales președinte la primul congres al partidului, pe fondul disputelor privind poziționarea parlamentarilor formațiunii față de inițiativa cetățenească de revizuire a constituției în sensul redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Nicușor Dan a pledat pentru o poziție neutră, dar majoritatea liderilor centrali au votat pentru respingerea inițiativei.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă