21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăOamenii președintelui preiau comanda asupra instituțiilor de forță

Oamenii președintelui preiau comanda asupra instituțiilor de forță

Nicolae Ciucă este în prezent ofițer activ, având cel mai înalt grad militar din România – cel de general cu patru stele. Acest grad corespunde funcție de șef al Statului Major al Apărării, pe care o deține Nicolae Ciucă. Pe baza principiului controlului civil asupra Armatei – valabil în toate țările democratice, militarii în activitate nu pot deține funcții politice, iar poziția de ministru al Apărării trebuie ocupată de un civil.

Pentru a respecta, la limită, litera legii, numirea lui Nicolae Ciucă în funcția de ministru al Apărării se poate face printr-un artificiu – acela ca generalul Ciucă să fie trecut în rezervă de șeful statului, iar din acel moment el devine civil – deci poate intra în Guvern.

Întrucât între Ciucă și Iohannis este o relație foarte apropiată, procedura de mai sus va fi, probabil, agreată de amândoi. Mai ales că, indiferent că acceptă sau nu funcția de ministru în Guvernul Orban, Nicolae Ciucă se apropie inevitabil de finalul carierei sale în Armată. Mandatul de șef al SMAp i-a fost prelungit generalului Ciucă, în mod excepțional, cu un an de zile, de președintele Iohannis, iar această prelungire expiră la data de 31 decembrie 2019. După această dată, chiar dacă ar rămâne general, Nicolae Ciucă și-ar găsi cu greu o funcție militară apropiată de cea actuală, aceea de șef al SMAp.

 

Modelul regimurilor dictatoriale

Faptul că președintele țării își instalează și își menține pe cea mai înaltă funcție militară din România un general care îi este fidel, și pe care îl mută apoi în funcția de ministru al Apărării, poate părea banal.

De remarcat ar fi însă faptul că o asemenea procedură este mai degrabă caracteristică unor regimuri autoritare sau chiar dictatoriale, cum ar fi cele din Rusia, din Turcia sau din Siria, nu unor țări din Uniunea Europeană.

În România, potrivit legii, șeful statului deține deja controlul asupra principalelor servicii secrete, ai căror șefi sunt numiți direct de președinte și care nu se află sub autoritatea primului-ministru. În această categorie se află directorii SRI, SIE, SPP și STS.

O excepție este aceea a Direcției Generale de Informații a Apărării, DGIA (structura de informații și de contrainformații militare), care face parte din MApN și al cărei șef este numit de ministrul Apărării – care, la rândul lui, este subordonat primului-ministru. La sfârșitul anului 2018 s-a remarcat unde se poate ajunge dacă ministrul Apărării este de partea premierului (la acel moment, Viorica Dăncilă), iar premierul este în conflict cu șeful statului. Dar în situația actuală, dacă ministrul Apărării va fi omul președintelui, atunci șeful statului va deține și controlul asupra DGIA.

În România, în anii comunismului, ministrul Apărării purta gradul de general. Chiar și Nicolae Ceaușescu a avut acest grad – în perioada în care a fost ministru adjunct al Apărării. Ultimul general român care a deținut funcția de ministru al Apărării a fost Niculae Spiroiu (ministru al Apărării între anii 1991 – 1994). Ulterior au mai fost doi miniștri, efemeri, ai Apărării, Gabriel Oprea și Corneliu Dobrițoiu, care au deținut, anterior acestei funcții politice, grade de general. Dar dacă Nicolae Ciucă va fi trecut în rezervă, înainte de a-i expira mandatul de șef al Statului Major al Apărării, doar pentru a putea fi numit ministru, această procedură va fi doar o stratagemă pentru a evita încălcarea legii.

Dintre numele vehiculate pentru funcția de ministru al Apărării în cabinetul Ludovic Orban, alături de cel al lui Nicolae Ciucă mai apare și cel al lui Ovidiu Raețchi, deputat PNL, vicepreședintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților. Oare cine va câștiga postul de ministru: politicianul sau generalul?

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă