10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechUSR vrea să blocheze construcția unei biserici în Constanța

USR vrea să blocheze construcția unei biserici în Constanța

O nouă biserică ar trebui să fie construită în sudul municipiului Constanța, după ce consilierii lo­cali au fost de acord ca 1.109 metri pătrați de teren să fie dați în folosință gratuită Arhiepiscopiei Tomisului.

Hotărârea de consiliu a fost adoptată recent, dar USR Constanța încearcă să oprească demersul. Președintele partidului, Remus Negoi, a formulat o plângere prealabilă de revocare a acestei hotărâri. Acesta apreciază că hotărârea este nelegală din două motive. În primul rând, terenul este dat în folosința gratuită a Arhiepiscopiei Tomisului pentru edificarea unui lăcaș de cult, deci pentru edificarea unei construcții permanente, în condițiile în care legea prevede în mod expres posibilitatea constituirii unui drept de folosință ”pe termen limitat”, nicidecum pentru o durată nedeterminată.

„Construcția poate dăinui zeci de ani, sunt construcții edificate în urmă cu sute de ani care sunt în ființă și în prezent. Scopul legii nu este acela de a se putea constitui drepturi de folosință pentru perioade nelimitate în timp, ci de a oferi un sprijin temporar în vederea realizării activității de binefacere sau de utilitate publică ori a prestării serviciilor publice”, spune Remus Negoi. Perioada existenței construcției este nedeterminată, iar construcția are un caracter permanent, nicidecum provizoriu.

În al doilea rând, terenul pe care ar trebui să se construiască biserica are destinația de spațiu verde, iar atribuirea folosinței acestui teren era interzisă. O ordonanță din 2005 spune că „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor sunt interzise, indiferent de regimul juridic al acestora și că actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absolută”.

Mai mult, ­aceasta prevede că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 26 mp/locuitor și de a întocmi un program în care vor fi evidenţiate etapele de realizare a obligaţiei. Cine nu se supune este amendat contravențional. „Terenul în cauză este amenajat ca spațiu verde.

Pe acest teren a fost edificată o construcție (lăcaș de cult) fără autorizație de construire, încălcându-se astfel art. 71 din OUG nr. 195/2005 și art. 18 din Legea nr. 24/2007. Schimbarea destinației unui astfel de teren este permisă doar ca excepție, pentru lucrări de utilitate publică, altele decât construcțiile organizațiilor neguvernamentale”, a precizat președintele USR Constanța.  

 

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă