20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechOamenii lui Hrebenciuc

Oamenii lui Hrebenciuc

Stenogramele discuţiilor înregistrate de procurori în dosarul de trafic de influenţă al lui Viorel Hrebenciuc arată că deputatul PSD avea relaţii extinse în rândul funcţionarilor din instituţiile publice. Printre cei care ascultau ordinele lui Hrebenciuc se numără şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sau Cristian Socol, consilierul prim-ministrului.

Citește și: Criză la vârful mafiei

În contextul în care Viorel Hrebenciuc era deja urmărit penal în două dosare, acesta voia să afle de la Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, dacă este interceptat. Iliescu îi confirmă acest aspect, printr-o sursă – un ofițer care activează în DNA.

Dumitru Iliescu: Şi el (ofițerul – n.r.) mi-a spus: nu ştiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit şi alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se documenteze, i-am zis: documentează-te, vezi şi tu dacă poţi să afli mai multe.

Viorel Hrebenciuc: Nu, nu.

 

Ulterior, Dumitru Iliescu îi cere lui Hrebenciuc o favoare: să o mențină în funcție pe Despa Silvia, funcționar în cadrul Fondului Național de Garantare. Din discuție reiese că vicepremierul și în același timp ministrul Agriculturii Daniel Constantin ar asculta de ordinele lui Hrebenciuc.

Dumitru Iliescu: Auziți, cumva pe Silvia Ciornei o știți?

Viorel Hrebenciuc: O știu, dar nu am văzut-o de câţiva ani. Ce-i cu ea, unde e ea?

Iliescu: Ea este la Fondul de Garanție. Este acolo tot o fată Silvia, îi spune ei Despa, lucrează acolo.

Hrebenciuc: Da.

Iliescu: S-a schimbat garnitura acolo și în general unii dintre ei se mai mișcă dintr-o parte în alta. Dacă are posibilitatea, numai dacă are posibilitatea, nimic altceva.

Hrebenciuc: Da, o să-i transmit și o să vorbesc cu Bogdan Ciopel, el trebuie să știe. Eu am văzut-o acum când a venit la PC, dar nu mai știam că a rămas pe acolo.

Iliescu: Ea se știe cu Bogdan.

Hrebenciuc: Da, și am văzut-o pe acolo, m-am pupat cu ea, na, doamna ministru. Dar îi transmit, văd cum fac. Văd exact unde e, nu cumva să fie… Dacă e Cristi Socol (n.r. – consilierul premierului)… Ia stați puțin!

Iliescu: Silvia Despa o cheamă. Soțul ei este Nicu Despa, e colonel.

Hrebenciuc: Numai bine, că e ocupat.

Iliescu: Dar numai dacă se poate.

Hrebenciuc: Stați să vedem unde e ea, dacă ține de Cristi. Este consilierul prim-ministrului pe economic, e copil de-al meu.

Iliescu: Aaa!

Hrebenciuc: Ei, nu fac eu din astea, vă dați seama. L-a crescut pe Andrei, pe Andrei l-a adus asistentul lui în primul an, e din familie, cum ar veni.

Iliescu: Copiii merg pe la ei și au venit la mine ieri.

Hrebenciuc: Da, da, da. (Vorbește la telefon: Ce faci, măi, Cristi? Ce faci? Ia zi! A, bravo! Și unde ești acasă, aici sau la Buzău? Am înțeles. Cristi, spune-mi și mie, Silvia Ciornei lucrează cumva pe la tine, pe acolo, pe la Garantare? Pe unde e? Da? Aha! Dă-mi un SMS cu numărul ei de telefon. Da, da. Bine, te pup! Pa, pa! – n.n.) Da, e la Garantare. Mi-a zis că nu ține de el, dar vorbesc cu Daniel Constantin, că ăla ascultă de mine.

Iliescu: Aha!

Hrebenciuc: Vorbesc cu Daniel să ne lase în pace. Îl prind eu pe Daniel, imediat ce îl prind, vorbesc cu el.

Apoi, Iliescu Dumitru i-a solicitat lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, Ana-Maria Joițoiu, de profesie arhitect. Deputatul PSD i-a promis că va vorbi cu funcționari publici să o angajeze într-o instituție publică.

Iliescu: Cu Ana sunt acum și eu, îi caut ceva.

Hrebenciuc: Unde e Ana?

Iliescu: Nu am reușit să o bag pe nicăieri, dar am niște conexiuni și
s-ar putea să-i găsesc ceva, să-i rezolv.

Hrebenciuc: Dar unde? Poate pot să o ajut și eu.

Iliescu: Nu știu, sunt în căutare. Am întrebat într-o parte, în alta, dar nu am găsit… Poate dacă am găsi o soluție, o societate din asta, pe arhitectură, ar fi cea mai bună chestie pentru ea. Ar putea face lucrări acasă, acum se trimit lucrările pe mail.

Hrebenciuc: Da, da. Să vorbesc cu Andrei, să văd, că el e cu zona asta.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă