23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechSurse: Conducerea PSD decide, luni, numele candidatului la funcția de premier. Se...

Surse: Conducerea PSD decide, luni, numele candidatului la funcția de premier. Se va alege între Florin Georgescu şi Mihai Fifor. Cine este favoritul

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, sunt, la acest moment, variantele PSD pentru funcţia de premier, o decizie în ce priveşte varianta finală urmând a fi luată luni, prin vot, în Comitetul Executiv Național, informează Mediafax, citând surse din PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miecuri, imediat după demiterea, prin moţiune de cenzură, a Guvernului Grindeanu, că are patru variante de premier ”şi domni şi doamne, din partid”. Surse din PSD au precizat, însă, vineri, că Dragnea nu are, la acest moment, decât două variante: Florin Georgescu şi Mihai Fifor.

Liderul PSD a explicat, la acel moment, că va avansa mai multe variante de premier, care să fie supuse votului CExN, el adăugând: "Şi acum simt usturimea de la o singură variantă". Astfel, sursele citate au menţionat că CExN va vota una sau alta dintre cele două variante.

Unele surse susţin, încă de vineri, că cele mai mari şanse de a fi nominalizat ca propunere de premier, în urma votului CExN, le-ar avea Florin Georgescu.

De altfel, numele prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu a fost vehiculat ca prezumtivă propunere de premier din partea coaliţiei PSD-ALDE şi în decembrie 2016, câns s-a format Guvernul Grindeanu.


Conflictul politic a izbucnit miercurea trecută, după ce PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. Joi, CEx a decis și excluderea lui Grindeanu din PSD, însă premierul a anunțat că va demisiona doar dacă o face și șeful PSD. Vineri, Sorin Grindeanu l-a desemnat pe Victor Ponta ca secretar general al Guvernului. Majoritatea miniștrilor PSD și-au anunțat demisia. În weekend, coaliția de Guvernare a depus o moțiune de cenzură împotriva Executivului Grindeanu, urmând ca miercuri să fie votată.

Astfel, ședința de miercuri a Parlamentului a debutat cu o nouă lectură a textului moţiunii de cenzură, numită „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles „corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”. Documentul vorbeşte în continuare de „Guvernul Ponta-Jianu-Grindeanu”, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

241 de parlamentari au votat, miercuri, în favoarea moțiunii de cenzură care a vizat Guvernul Grindeanu, astfel încât Executivul este demis. Ulterior, joi, 20 de miniștri și-au retras demisiile, susținând că vor să asigure interimatul până la instalarea unui nou Cabinet.

Vineri, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că retragerea demisiilor membrilor Cabinetului Grindeanu reprezintă un semnal că aceștia vor să asigure interimatul și implementarea proiectelor din programul de guvernare până la învestirea unui nou Cabinet. 



Cine este Florin Georgescu

Georgescu este în acest moment vicepreşedinte al CA al BNR, prim-viceguvernator BNR şi membru în Comitetul European pentru Risc Sistemic.

El a fost deputat PDSR în două legislaturi (1996-2000 şi 2000-2004), timp în are a fost vicepreşedinte şi preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor.

La finele anului 1992, Florin Georgescu a fost numit ministru al Finanţelor Publice în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, poziţie pe care a rămas pe toată durata guvernării PSD, până la alegerile din 1996.

Georgescu a fost şi viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta (7 mai 2012 – 21 decembrie 2012).

În 2013, premierul de atunci, Victor Ponta, a declarat, public, că Georgescu i-a explicat semnificaţia unor termeni economici, ca PIB sau ESA.

„Lucrurile bune făcute într-un an şi jumătate de guvernare se datorează lui Florin Georgescu, iar cele rele sunt contribuţia prim-ministrului şi ministrului delegat pentru buget, a afirmat, Victor Ponta, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa prim-viceguvernatorului BNR.


Cine este Mihai Fifor

Cel de-al doilea nume de pe lista scurtă a PSD este al lui Mihai Fifor. Acesta este liderul grupului parlamentar PSD din Senat și președinte în Consiliul Național PSD. Mihai Fifor este și președinte al Comisiei parlamentare care anchetează posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din anul 2009.

Mihai Fifor a fost secretar de stat în Ministerul de Interne în 2009 și în 2012, în guvernul condus de Victor Ponta. În acest moment, Fifor este considerat un apropiat al președintelui PSD, Liviu Dragnea.


Citește pe această temă:
Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă