30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăPrimarii îi cer premierului o lege mai simplă a achiziţiilor publice

Primarii îi cer premierului o lege mai simplă a achiziţiilor publice

”S-a discutat despre proceduri, să le simplificăm, s-a discutat despre proprietate, dar şi despre zona achiziţiilor. Sunt cele trei direcţii care sunt în parcursul pentru atragerea fondurilor europene. (…) Colegii au avut pe cele trei direcţii probleme probleme specifice proiectelor pe care le-au depus. Ne interesează foarte mult mobilitatea, ne interesează ca avizele să meargă mult mai rapid şi să câştigăm timp, pentru că suntem deja în 2018 şi nu există pe domeniul respectiv un fond atras”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

El a mai spus că, în privinţa legii achiziţiilor publice, nu s-a discutat pe lege, ci s-a evocat dorinţa de a fi simplificată.

”Pe transfrontalier în relaţia cu Ungaria o achiziţie publică se rezolvă în 60 de zile. La noi, dacă există o contestaţie, se rezolvă în doi ani. Întrebarea este: cine câştigă? Statul pierde sigur. Trebuie să existe o lege a achiziţiilor mult mai simplă. Pe proiectele de preaderare România a fost locul întâi în Europa la absorbţie. Ce s-a întâmplat cu noi de nu reuşim să facem acum în aderarea absorbţiei? Este, de fapt, o problemă generată de birocraţie. Cred că debirocratizarea este cea mai importantă”, a adăugat el.

La rândul său, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a mai spus că nu primăriile sunt vinovate de nivelul redus al fondurilor europene.

”Cred că a fost o discuţie pozitivă. Suntem într-o reală întârziere – o încercare subtilă de a aduce această chestiune în sarcina autorităţilor locale. Nu a ţinut, pentru că de fapt ghidurile au plecat foarte târziu, cu dese modificări. În cele din urmă cred că s-au lămurit câteva aspecte, mai ales pentru stabilitatea acestor documentaţii care sunt către autorităţile locale şi încercarea de a accelera, chiar şi de a recupera din pierderea de timp care s-a petrecut până acum”, a declarat Chirica.

Premierul Viorica Dăncilă a avut, vineri, o întâlnire de lucru cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, reprezentanţii AM POR şi directorii Agenţiilor de Dezvoltare Regională pentru a analiza stadiul implementării finanţărilor europene destinate autorităţilor publice locale.

Cele mai citite

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă