7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăPSD contra PSD. Cine iese câștigător în meciul Dragnea - Tudose

PSD contra PSD. Cine iese câștigător în meciul Dragnea – Tudose

UPDATE 21.10: Decizie CEx: PSD își retrage sprijinului politic pentru Mihai Tudose, cu o majoritate de voturi. 

—————————————

UPDATE 20:50 Șerban Nicolae și Dan Nica au cerut în urmă cu scurt timp demisia de onoare a premierului Mihai Tudose. Informațiile au fost furnizate de sociologul Marius Pieleanu, în direct la România TV, potrivit site-ului dcnews.ro

În acest moment, sunt 50 de semnături ale membrilor PSD, din 67, pentru demisia lui Mihai Tudose. 

Marius Pieleanu specifică faptul că există o foarte mare probabilitate să nu se mai voteze demisia de onoare a premierului Mihai Tudose, ci acceptarea ei. Conform aceleiași surse, premierul Mihai Tudose a declarat că se poate considera că și-a dat deja demisia, numai că dorește să vadă prin vot dacă este acceptată.

În circa jumătate de oră, se va trece la vot. 

Votul va valida de fapt demisia de onoare. Vicepremierul Marius Ciolacu va pleca și el prin demisie, iar Paul Stănescu va gira poziția formală în Guvern. Mihai Tudose nu vrea să asigure interimatul, potrivit Antena 3.

UPDATE 18:00 Surse din cadrul CEx informează că presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a semnat deja împotriva premierului Tudose, însă acesta se bucură de susținerea câtora miniștri, printre care Maria Oprișan.

UPDATE 17:39 Potrivit unor surse citate de site-ul dcnews.ro, în cadrul Comitetului Executiv Național, deputatul Cătălin Rădulescu a fost invitat afară de premierul Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul Mihai Tudose ar fi declarat că,  că dacă îi va fi cerută demisia, nu se va ascunde în spatele unei moțiuni de cenzură, ci va alege să demisioneze astăzi, iar vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, și primarii de sectoare îl susțin pe Mihai Tudose. 

Până în acest moment sunt 48 de semnături în favoarea retragerii sprijinului politic pentru Mihai Tudose și 15-17 care nu au semnat pentru această măsură, potrivit dcnews.ro.

Printre cei care au semnat împotriva premierului Tudose se numără Nicu Bănicioiu, Felix Stroe, Marian Minea (președintele PSD Giurgiu), Ion Mocioalcă.

UPDATE 17:20 Vicepreşedintele PSD și primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la intrarea în sediul CEx că nu își dorește ca partidul să se fărâmițeze după acest eveniment, și să nu mai aibă loc astfel de „crize” care să tulbure atmosfera în PSD, întrucât ele „nu fac bine țării”. 

Gabriela Firea a afirmat că „(…) după această şedinţă Partidul Social Democrat să nu aibă de pierdut, să nu iasă fărâmiţat, să nu iasă decimat şi ne-am dori să rămânem în continuare colegi şi prieteni. (…) Trebuie să fim conştienţi că aceste crize nu fac deloc bine ţării în primul rând, românilor şi, bineînţeles, nici nouă, ca partid, nu ne fac bine. Şi este de evidenţă faptul că trebuie să ne luăm acum măsuri asiguratorii să nu se mai repete astfel de momente peste câteva luni”, a afirmat vicepreședintele PSD.

UPDATE 16:05 Omul politic Gelu Vișan susține, într-o postare pe Internet, că disputele din interiorul PSD sunt o prelungire a conflictului dintre două grupări rivale din SRI, avându-i în frunte pe directorul Eduard Hellvig și, respectiv, pe fostul prim-adjunct Florian Coldea.

UPDATE 16:00 Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD, a făcut apel la găsirea unei soluții de compromis, fără „tăieri de capete”, dar a recunoscut că situația este mai tensionată ca oricând. Vom avea o ședință furtunoasă. Suntem toți cu nervii la pământ. Sper să ne vină mintea de pe urmă și să găsim o soluție astăzi. Avem obligația ca astăzi, indiferent cât durează, să ieșim cu o soluție pe care să o îmbrățișăm cu toții.

UPDATE 15:58 Liderii PSD încep să se strângă la sediul din Kiseleff, unde de la ora 16.00 este programată ședința Comitetului Executiv Național. În vreme ce liderii apropiați de Tudose au o ultimă ședință la Guvern, oamenii din tabăra Dragnea fac declarații la intrare în sediul partidului.

Ionel Arsene, președintele PSD Neamț și al CJ Neamț, a intrat grăbit în sediul partidului, nu înainte de a răspunde la o întrebare. Întrebat de reporterii prezenți dacă Mihai Tudose trebuie să demisioneze, Arsene, unul dintre oamenii de încredere ai președintelui PSD, a răspuns afirmativ.

 UPDATE 15:45 Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, lider al organizaţiei judeţene a partidului, şi senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedinte al PSD Dâmboviţa, au venit luni la Palatul Victoria.

Luni, de la ora 16, urmează să reunească Comitetul Executiv Naţional al PSD, după ce mai mulţi lideri social-democraţi au solicitat o întâlnire pentru rezolvarea disputelor din partid.

UPDATE 15:17 Președintele PNL, Ludovic Orban, este tranșant în ceea ce privește conflictul din interiorul partidului de guvernământ. Vrea ca PSD să nu mai guverneze. “Este a treia oară într-un an de guvernare când PSD creează o criză politică gravă. După criza OUG 13, după demiterea Guvernului Grindeanu, iată că PSD generează o nouă criză guvernamentală şi politică, cu consecințe extrem de grave asupra vieții de zi cu zi a românilor, asupra capacităţii de a asigura o bună guvernare României, cu consecinţe catastrofale asupra imaginii externe a României şi cu consecinţe extrem de negative asupra posibilităţii românilor de a duce o viaţă decentă.

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat, luni, că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional trebuie să se decidă cine pleacă – ori premierul Mihai Tudose, ori ministrul de Interne, Carmen Dan.

“Este clar că unul dintre ei trebuie să plece”, a afirmat Bădălău.

Preşedintele executiv al PSD a adăugat că el pledează pentru o “soluţie de înţelepciune şi maturitate pentru a putea funcţiona mai departe acest Guvern”.

Declarațiile publice ale lui Bădălău vin însă în contradicție cu informațiile vehiculate, “pe surse”, în orele anterioare.

Astfel, cu o zi înainte, duminică, ar fi avut loc o întâlnire neoficială a “taberei Dragnea” din PSD. Aici s-ar fi susținut că premierul Mihai Tudose și gruparea sa sunt manevrați de ”statul paralel” și că Legile Justiției, promovate de Coaliția PSD-ALDE, precum și alte măsuri nu pot fi implementate tocmai din cauza opoziției șefului Executivului.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, alături de premierul Mihai Tudose şi mai mulţi membri ai Cabinetului au participat la semnarea proiectului ce prevede construcţia unui pod suspendat peste Dunăre, de la Brăila. Premierul a spus că proiectul este „un pas imens” spre normalitate și a dat asigurări că atât timp cât va fi în fruntea Guvernului va acorda tot sprijinul pentru ca proiecte de acest gen să se desfășoare cu aceeași rapiditate. 

 Dacă membrii PSD sunt împărțiți, pro sau contra unei tabere din partid, ministrul Educației, Liviu Pop, nu vede un conflict între Dragnea și Tudose. Ministrul Educației este ferm convins că ziua de astăzi va aduce clarificarea acestui subiect şi PSD se va concentra mai mult pe programul de guvernare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă