14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăVIDEO Renato Usatîi, primarul pro-rus din Bălți, și-a anunțat demisia. Legătura cu...

VIDEO Renato Usatîi, primarul pro-rus din Bălți, și-a anunțat demisia. Legătura cu Klaus Iohannis

“În această săptămână voi anunţa că demisionez. Astfel, în Bălţi vor putea fi alegeri pe 20 mai, atunci când au loc mai multe alegeri locale. Eu demisionez pentru ca toţi să se poată pregăti sincer de alegeri”, a declarat Renato Usatîi, care de peste un an gestionează activitatea municipalităţii prin skype, de la Moscova.

”Vom vedea cine va duce hrişca. Va fi un candidat din partea Partidului Nostru”, a afirmat Usatîi, precizând că Nicolae Grigorişin va fi candidatul Partidului Nostru la această funcţie la alegerile anticipate care vor avea loc în primăvară. El a spus că pentru a face ordine în Bălţi este nevoie de un primar care să fie mereu în oraş şi că îşi doreşte ca cetăţenii să vadă prin exemplul anticipatelor din Bălţi ce îi aşteaptă la alegerile parlamentare din acest an. Renato Usatîi a fost ales primar general la Bălţi în urma alegerilor locale din iunie 2015.

În 2014, presa a relatat faptul că Michael Horst Schmidt, patronul Auto Bavaria, prieten cu actualul președinte Klaus Iohannis şi finanţator al campaniei acestuia, este căsătorit cu Veronica Usatîi, sora lui Renato Usatîi. Fostă angajată a Lukoil, Veronica Schmidt, soţia în vârstă de 35 de ani a milionarului Michael Horst Schmidt (58 de ani), l-a găzduit pe Klaus Iohannis, în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2014, în locuinţa sa din Bulevardul Primăverii nr. 33.

Finanțare de la Moscova

Partidul Patria, formațiunea lui Renato Usatîi, a intenționat să candideze la ultimele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Pe 26 noiembrie 2014, pe baza unei sesizări parvenite din partea Inspectoratului General de Poliție, cum că Partidul Patria a folosit în campania electorală mijloace bănești cu proveniență din străinătate (de la Moscova), Comisia Electorală Centrală a propus Curții de Apel Chișinău să excludă formațiunea din campania electorală, iar a doua zi magistrații au decis excluderea partidului de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare din 2014.

În noaptea dintre 27 și 28 noiembrie, Renato Usatîi a părăsit teritoriul Republicii Moldova, plecând la Moscova și publicând un mesaj video în care afirma că se teme că autoritățile Republicii Moldova intenționează să îl aresteze. La începutul lunii mai 2015, Renato Usatîi a revenit în Republica Moldova înregistrându-se în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți. La scrutinul din 14 iunie, acesta a câștigat detașat cu 72,46% din voturi.

Între timp, el s-a refugiat din nou la Moscova, după ce a avut problem cu legea în Republica Moldova.

Cele mai citite

Ministrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva fumatului

UE are nevoie de mai multe inițiative pentru a combate consumul de tutun și pentru a crea un mediu sănătos axat pe prevenire, a...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...
Ultima oră
Pe aceeași temă