7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăScenariile PSD pentru Codul Penal

Scenariile PSD pentru Codul Penal

PSD își propune salvarea lui Liviu Dragnea de dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu. 

Un grup de 39 de senatori şi deputaţi PSD a depus la Senat o propunere de modi-ficare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală care instituie pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu.

Alineatul stabileşte, în varianta în vigoare, că „fapta funcţionarului pu-blic care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“. Parlamentarii PSD propun ca „defectuos“ să fie înlocuit cu formula „prin încălcarea legii“, iar „prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice“ să devină „prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice“. Şi în acest caz limitele pedepsei sunt modificate, durata acesteia putând fi de la 1 la 5 ani.

Cel care a inițiat proiectul este deputatul PSD Cătălin Rădulescu, iar printre semnatari se numără deputați precum Andreea Cosma și Liviu Pleșoianu. Prejudiciul într-unul dintre dosarele în care Liviu Dragnea are calitatea de inculpat, fiind acuzat de abuz în serviciu, e de 108.000 lei, deci ar scăpa de acuzaţii. La începutul anului, Guvernul Sorin Grindeanu a modificat pragul la abuzul în serviciu la 200.000 lei prin celebra Ordonanță 13, anulată ulterior. La momentul respectiv, ministru al Justiției era Florin Iordache, cel care conduce astăzi Comisia specială pentru legile Justiției.

 

Varianta redefinirii

 

Proiectul a fost criticat deja de unii social-democrați: deputatul PSD de Cluj Horia Nasra și europarlamentarul Cătălin Ivan.

Însă planul real al PSD este mai nuanțat și merge pe mai multe variante. În mod normal, acest proiect de lege va ajunge la Comisia specială pentru legile Justiției, condusă de Florin Iordache. Acest for se va reuni în ultima săptămână din ianuarie, tocmai pentru a discuta Codul Penal și Codul de Procedură Penală. La dezbaterile de atunci, însă, vor avea prioritate propunerile deja prezentate în comisie, dar care nu au fost votate. Curtea Constituțională (CCR) a decis că pentru ca o faptă să constituie abuz în serviciu trebuie să prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care să justifice sancţiunea penală. Pornind de la decizia CCR, partidele și asociațiile magistraților au înaintat mai multe propuneri. Acestea variază de la absența unui prag valoric (PNL) până la introducerea unui prag de 200.000 de euro. Această ultimă propunere a fost avansată de procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Florin Iordache, transformat în reprezentant al „mediului academic“. Pentru a deveni amendamente, propune-rile trebuie însușite de parlamentari. Cu alte cuvinte, dacă PSD vrea să meargă pe varianta pragului, poate prelua ca amendament această propunere.

Însă președintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a anunțat că vrea introducerea unui prag de 19.000 de lei (zece salarii minime pe economie). „Un prag minimal nu cred că de-ranjează pe nimeni. O decizie va fi luată, fără îndoială, în comisie, dar în același timp nu ascundem că poate fi și varianta redefinirii fără prag“, a declarat Iordache. Aleşii ar vrea să modifice legea astfel încât, dacă nu -există dare sau luare de mită, să nu -existe nici încălcare a legii. Un alt scenariu ar fi ca abuzul în serviciu să fie condiționat de producerea unor consecințe deosebit de grave. În ambele cazuri, Dragnea ar fi exonerat, fără ca PSD să introducă un prag ridicat. Abia după ce discută aceste propuneri, Comisia ar urma să ia în dezbatere alte proiecte, inclusiv cel depus recent de Rădulescu și alți parlamentari PSD. Decizia finală a PSD va fi influențată și de amploarea protestelor.

 

Ce mai propun parlamentarii PSD

 

În afara pragului pentru abuzul în serviciu, cei 39 de semnatari ai proiectului propun modificarea regimului închisorii astfel încât pedepsele de până la 3 ani să fie executate la domiciliu. Tot la domiciliu îşi vor ispăşi pedeapsa şi cei cu vârsta peste 60 de ani sau cu boli grave ori incurabile, inițiatorii susţinând că scopul pedepsei este acela de reeducare, coroborat cu recuperarea prejudiciilor. Parlamentarii PSD vor şi modificarea prevederilor referitoare la denunţ, care ar urma să fie valabil doar dacă este făcut la 6 luni de la data la care denunţătorul a aflat despre săvârşirea faptei. De asemenea, ei propun ca luarea de mită să nu mai fie pedepsită atunci când se petrece „pentru altul“, incriminând doar luarea de mită în folos propriu. Ar urma să fie micșorată pedeapsa pentru dare de mită de la 2–7 ani la 6 luni–5 ani. Articolul  referitor la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual ar urma să fie abrogat, parlamentarii PSD considerând că noţiunea de favoruri sexuale este o noţiune care nu poate fi determinată precis. Măsurile preventive nu mai pot fi dispuse dacă există „suspiciunea rezonabilă“ privind comiterea unei infracțiuni, parlamentarii PSD propunând sintagma „dincolo de orice îndoială“.

 

Protestele vor continua

Reprezentanţii organizaţiilor civice care s-au întâlnit cu premierul Mihai Tudose au anunţat, la finalul discuţiilor, că rezultatul nu este îmbucurător şi că, din punctul lor de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când vor fi oprite cele trei legi ale Justiţiei, precum şi modificările la Codurile Penale.

Reprezentanţii organizaţiilor civice au precizat că au avut trei solicitări către premier: sesizarea Comisiei de la Veneţia privind legile Justiţiei şi, în viitor, asupra modificării Codurilor Penale; prorogarea aplicării legilor Justiţiei prin ordonanţă de urgenţă până când Comisia de la Veneţia îşi va spune opinia şi va avea loc un dialog real între toţi factorii implicaţi; demiterea imediată a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care „nu mai este un partener credibil“.

„Din cele trei solicitări, am primit un singur răspuns – pe sesizarea Comisei de la Veneţia. A spus că în următoarele zile se va interesa ce discuţii a avut ministrul Justiţiei cu Comisia şi va lua o decizie în consecinţă. Această întâlnire nu a fost îmbucurătoare şi, din punctul nostru de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când aceste legi ale Justiţiei şi modificările la Codurile Penale vor fi stopate“, a declarat Mihai Poliţeanu (Inițiativa România) la finalul întâlnirii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă