13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăSRI își pierde influența în Guvern. Dăncilă nu va cere avizul serviciilor...

SRI își pierde influența în Guvern. Dăncilă nu va cere avizul serviciilor secrete asupra miniștrilor

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri seară, la TVR 1, că PSD a decis, în ultima şedinţă a Comiterului Executiv Național, ca premierul Viorica Dăncilă să nu mai ceară avize de la serviciile de informaţii pentru membrii Guvernului.

„Comitetul Executiv a decis ca primul-ministru să nu mai ceară niciun aviz pentru niciun ministru”, a precizat Ecaterina Andronescu.

Potrivit publicației Evenimentul Zilei, fostul premier Tudose a fost acuzat, chiar în ședința PSD în care și-a dat demisia din fruntea Executivului, că toate CV-urile persoanelor care se angajau în Guvern erau trimise, până la numirea acestora în funcție, spre verificare la serviciile secrete.

Înainte de Tudose, și premierul Sorin Grindeanu și-a atras ostilitatea coaliției guvernamentale pentru că cerea de la SRI avize înainte să aprobe o numire pe criterii politice. PSD și ALDE au fost chiar nemulțumite că, în anumite situații, informările SRI cântăreau pentru Grindeanu mai mult decât recomandările partidului.

Iar fostul premier Victor Ponta a procedat la fel. Astfel, Ponta a recunoscut, pe 25 aprilie 2017, la B1TV, că în perioada în care a condus Guvernul (2012-2015) a cerut serviciilor de informații să îl protejeze de eventuale greșeli, printre care numirea unor persoane care au probleme.

„Pe mine, instituțiile statului, cât am fost prim-ministru, vorbesc de SRI, SIE, BNR, Curte de Conturi, m-au ajutat în sensul în care nu să fac ceva rău sau ilegal, ci să guvernez bine. Eu le-am cerut să mă protejeze. Adică, spune-mi dacă vrea să mă caute cineva care are probleme, dacă vreau să numesc pe cineva în funcție care are probleme, da, spuneți-mi ca să nu greșesc”, a povestit fostul premier Ponta.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă