5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăTudorel Toader asigură că situația penitenciarelor va fi îmbunătățită

Tudorel Toader asigură că situația penitenciarelor va fi îmbunătățită

“Condiţiile nu sunt cele dorite, dar suntem, în opinia mea, în direcţia ridicării standardelor, în direcţia asigurării condiţiilor corespunzătoare pentru ambele părţi – pe de o parte, pentru cei custodiaţi, pe de altă parte, pentru dumneavoastră, funcţionarii cu statut special. Sigur că sunt foarte multe de făcut, sigur că problema detenţiei necorespunzătoare, a mediului penitenciar nu a apărut nici ieri, nici alaltăieri, nici anul trecut, e o problemă aproape istorică, o problemă de sistem, cum a statuat şi CEDO, având pe rol 9.900 de cauze, plângeri din România, dintre care peste 90% au ca obiect tocmai aceste condiţii necorespunzătoare”, a spus Toader.

El a felicitat cele două entităţi pentru activitatea desfăşurată anul trecut.

“Vreau să mulţumesc pentru contribuţiile pe care le-aţi avut la elaborarea foii de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot CEDO privind condiţiile necorespunzătoare din penitenciare (…) de dată foarte recentă, comitetul de miniştri a aprobat în totalitate conţinutul foii de parcurs prin măsurile propuse, graficul de desfăşurare, modul de realizare a respectivelor măsuri”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, foaia de parcurs e de natură să rezolve condiţiile de executarea a pedepselor de o manieră corespunzătoare standardelor europene.

“Foaia de parcurs îi vizează în principal pe cei deţinuţi, dar are şi o a doua parte, ce se referă la funcţionarii publici încă având statut special, pentru că noul statut prevede Poliţia penitenciară şi foaia de parcurs se referă şi la consilierii de probaţiune. Până la urmă, trebuie să ţinem măsura între cei care sunt deţinuţi şi cei care-şi petrec bună parte din viaţă tot în mediul penitenciar, supraveghind, educând pe care aceia pe care mâine, poimâine îi dorim a fi reintegraţi în societate (…) Lucrăm la foaia de parcurs, foaie adoptată prin acel memorandum de către Guvern”, a mai spus Toader.

El a menţionat că statutul funcţionarilor publici din penitenciare a plecat în circuitul de avizare.

“M-am referit la statutul dumneavoastră socio-profesional, statutul funcţionarilor publici cu statut special din penitenciare (…), l-am discutat, am avut puncte de vedere uneori şi diferite, le-am armonizat, i-am dat o formă aproape finală, statutul a plecat în circuitul de avizare, a venit de la Ministerul Finanţelor astăzi cu observaţii de natură financiară, el a fost dirijat către conducerea ANP, am vorbit cu domnul director să vedem acele observaţii ale Ministerului Finanţelor, să le însuşim sau să le motivăm, într-un timp scurt să-l trimitem înapoi la Finanţe, să-l finalizeze, să-l trecem prin Guvern şi să intre în procedura de adoptare, elaborare a legii de modificare”, a declarat Toader.

În şedinţa de Guvern de miercuri, a anunţat ministrul, va trece proiectul de lege privind obţinerea de venituri din valorificarea produselor pe care deţinuţii le realizează.

“Azi, la orele 13,00 avem şedinţă de Guvern, când va trece proiectul de lege (…) privind obţinerea unor venituri extrabugetare din activităţile pe care le desfăşoară, inclusiv activităţile acelea manufacturiere, artistice, până la urmă de valorificare a produselor proprii pe care deţinuţii le realizează în mediul penitenciar, azi va trece acest proiect de Guvern şi va merge la Parlament în procedură de adoptare”, a adăugat ministrul, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă