11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăUltimul drum al ultimului Rege al României

Ultimul drum al ultimului Rege al României

Ultimul drum al ultimului Rege al României

 Azi, la ora 10.25 are loc o ultimă ceremonie religioasă la Palatul Regal, oficiată în Sala Tronului de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. La ora 10.45 catafalcul va fi scos în Piața Palatului Regal, unde va mai avea loc o scurtă slujbă. Clopotele tuturor bisericilor și mănăstirilor din România vor răsuna în aceste momente.

 Spre Catedrala Patriarhală

 Ceremonia religioasă va fi însoțită și de o ceremonie militară înainte ca sicriul cu trupul Majestății Sale Regele Mihai I să fie depus pe un afet de tun tras de un vehicul militar ce se va îndrepta spre Catedrala Patriarhală, spre a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial.  Iau parte Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MApN (58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale) şi un detaşament de elevi ai Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza.

Cortegiul va parcurge traseul Piața Victoriei, Piața Națiunile Unite, face la stânga pe Splaiul Independenței si apoi, după Palatul de Justiție virează la dreapta pe Splaiul Independenței până la intrarea pe Dealul Patriarhiei. 

Ultima ceremonie pe un afet de tun a fost înmormântarea Reginei Maria a României, în 1938.

 Slujba de înmormântare

 Va avea loc între orele 12.50 și 14.00 la Catedrala Patriarhală, fiind oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mitropolitul Iosif, cel care i-a fost alături în Elveția și alți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române. Oamenii care însoțesc cortegiul pe acest drum nu vor avea acces în Catedrală, dar vor putea urmări de la baza Dealului Mitropoliei ceremonia ce va fi trasmisă pe ecrane amplasate în acel spațiu.

La ora 14.05, cortegiul funerar pornește spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piața Unirii – Piața Universității –  Piața Romană – Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa. 

 Onoruri la Gara Regală Băneasa

 La ora 14.35 la Gara Regală Băneasa – (construită în 1936), militarii Brigăzii 30 Garda preiau sicriul și crucea si parcurg drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar. 

 Catedrala din Curtea de Argeș

 La ora 17.30. Trenul Regal sosește în Gara din Curtea de Argeș. Militarii Brigăzii 30 Garda, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul si crucea. Cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Arges. 

 La ora 17.50 se ajunge la Catedrală, unde are locslujba de înhumare în Catedrală oficiată de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgovistei și Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.

În Catedrala va intra doar Familia Regala Română.

În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Garda. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Național și Imnul Regal. 

 La funeraliile Regelui Mihai vor fi prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei şi Sfântului Scaun. În afară de Familia Regală a României, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi prezente Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne.

 Restricții de circulație în București

Potrivit Brigăzii Rutiere, între orele 8.00 si 14.00, circulața rutieră va fi oprită pe Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Str. Ion Câmpineanu, precum și pe străzile care acced în acest tronson, gradual în funcție de numărul participanților.

După ora 11.00, restricțiile vor fi impuse pe traseul de deplasare a cortegiului funerar către Palatul Patriarhiei: Palatul Regal – Calea Victoriei – Spl. Independenței – Bd. Unirii – Aleea Colina Bucuriei, iar începând cu ora 14.00, pe ambele sensuri, gradual, pe traseul de deplasare a cortegiului și pe străzile care acced în acesta de la Palatul Patriarhiei către Gara Baneasă: Aleea Colina Bucuriei – Pod Șerban Vodă – Bd. I.C. Brătianu – Piața Universități – Bd. Nicolae Bălcescu – Piața Romană – Bd. Lascar Catargiu – Piața Victoriei – Bd. Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Bd. Constantin Prezan – Arcul de Triumf – Șos. Kiseleff – Piața Presei Libere Șos. București-Ploiești – Fântana Miorița – Gara Băneasa, precum și pe Șos. București-Ploiești, între Piața Presei Libere și Pasajul Băneasa și Str. Tipografilor, între Șos. București-Ploiești și Bd. Poligrafiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă