20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăUSR o critică pe Viorica Dăncilă pentru controversa în privința autismului

USR o critică pe Viorica Dăncilă pentru controversa în privința autismului

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES de USR, declaraţiile Vioricăi Dăncilă “sunt revoltătoare”, în condiţiile în care autismul este una dintre cele mai severe tulburări de dezvoltare, iar persoanele afectate nu trebuie să fie stigmatizate în societate.

“Din funcţia de premier, este inadmisibil ca Viorica Dăncilă să facă astfel declaraţii care discriminează şi instigă la discriminare asupra unei categorii vulnerabile de cetăţeni. Scuzele doamnei Viorica Dăncilă sunt necesare, dar mai bune sunt soluţiile. E un moment foarte bun ca declaraţiile doamnei premier să ia forma unor corecţii benefice la OUG 79, precum au fost solicitate şi în cadrul unei petiţii publice lansate săptămâna trecută de ONG-urile din domeniu. Totodată, este o bună oportunitate pentru Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Consiliul Psihologilor de a crea un program naţional care să includă pe lista de decontări şi alte terapii dovedite ştiinţific că ajută la tratarea tulburărilor din spectrul autist”, a declarat deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate.

USR consideră că declaraţiile premierului “sunt de un cinism crunt”, în condiţiile în care se află în fruntea unui stat ce nu are nicio strategie pentru cei 30.000 de români cu spectru autist.

Totodată, reprezentanţii acestui partid consideră că OUG 79 “descurajează buna desfăşurare a organizaţiilor non-profit care trăiesc din donaţiile oamenilor şi direcţionarea a 2% din impozitul pe profit”.

“Milioane de români au donat în fiecare an 2% către ONG-uri, dar pe viitor vor fi obligaţi să meargă personal la ANAF pentru a depune Formularul 230, ceea ce va reduce, probabil, semnificativ numărul de oameni care donează. Asociaţia ‘Micul Prinţ’ din Bistriţa-Năsăud, unul dintre cele mai importante ONG-uri din ţară, care sprijină copiii cu autism, a anunţat că se va închide tocmai din cauza modificărilor fiscale introduse de OUG 79.

Pentru a reduce impactul nefast al OUG 79 asupra organizaţiilor non-profit, parlamentarii USR a depus mai multe amendamente prin care propun creşterea cotei din impozitul pe venit al persoanelor fizice care se poate redirecţiona către ONG-uri de la 2% la 3,5%, extinderea instrumentului de redirecţionare la veniturile obţinute din investiţii, precum şi introducerea posibilităţii de a redirecţiona 5% din impozitul pe venit al microîntreprinderilor către ONG-uri, pe modelul în care se face şi acum pentru impozitul pe profit. USR îi cere Guvernului Dăncilă să vină cu schimbări la Codul fiscal pentru a nu îngropa activitatea organizaţiilor non-guvernamentale. Până atunci aşteptăm, însă, decizia CNCD în cazul premierului”, spun reprezentanţii USR, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă