8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăVictorie zdrobitoare prin neparticipare în campanie. Iohannis a obținut al doilea mandat...

Victorie zdrobitoare prin neparticipare în campanie. Iohannis a obținut al doilea mandat fără emoții

După centralizarea a 99,67 % din voturile pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis (PNL) a obținut susținerea a 65,88 % dintre români, în timp ce contracandidata sa, Viorica Dăncilă (PSD), a reușit să strângă doar 34,12 %.

Cea mai usturătoare înfrângere pentru PSD

Așa cum era de așteptat, în Diaspora scorul este absolut zdrobitor în favoarea vechiului și noului președinte. Numărarea voturilor din 824 de secții, dintr-un total de 838, îl poziționează pe Iohannis cu un scor de 93,96 %, iar pe Dăncilă cu doar 6,03 %.

Românii s-au prezentat, în țară, la vot într-o proporție de 49,87 %, totalizând 9.086.696, iar în străinătate a fost stabilit un nou record de 944.077 de participanți la scrutinul prezidențial. Este cea mai mare prezență la vot a românilor din Diaspora la orice tip de alegeri post 1989, după ce precedenta cotă maximală a fost atinsă în turul întâi, când 675.348 de români au fost la urne în afara granițelor.

De asemenea, este cea mai zdrobitoare victorie a unui candidat al Dreptei din ultimii 30 de ani în față Stângii reprezentate în permanență de PSD, sub diferitele sale denumiri înainte de 2001, când s-a format Partidul Social Democrat din zilele noastre.

Noncombatul lui Iohannis a funcționat

Așadar, strategia lui Klaus Iohannis de a evita o confruntare directă cu Viorica Dăncilă, în cadrul unei dezbateri electorale, s-a dovedit, în final, un real succes. Chiar dacă a suportat critici inclusiv din partea unei bune bucăți din propriul electorat, pe lângă votanții PSD care oricum ar fi făcut asta, o victorie la aproape două treimi face aceste opinii să devină aproape complet nesemnificative.

Iar succesul steril al președintelui nu este deloc surprinzător. Viorica Dăncilă a plătit prețul pentru numeroasele gafe făcute de-a lungul mandatului său de premier. Erori foarte grave de exprimare, de orientare în spațiu, câteodată, sau chiar și greșeli ce au periclitat imaginea României pe arena internațională au determinat un vot masiv împotriva acesteia. „Aria cercului” sau „ăștia” din Diaspora nu au făcut decât să pună paie pe foc.

Votul masiv anti-Dăncilă este înrădăcinat, de asemenea, într-un val de revoltă îndreptat împotriva PSD, crescut puternic în special pe vremea lui Liviu Dragnea. Social-democrații nu au reușit să convingă electoratul (și nici nu cred că și-au propus) că s-au îndepărtat de nu prea vechile apucături: 10 august 2018, modificarea codurilor penale, legea recursului compensatoriu, ordonanțe date „noaptea ca hoții” etc.

Și-a enervat propriul electorat

Problemele menționate anterior nu sunt singurele greșeli care au condus la înfrângerea severă a Vioricăi Dăncilă, fiind subiecte sensibile mai mult pentru votanții de Dreapta.

Șefa PSD a reușit contraperformanța de a-și enerva propriul electorat în repetate rânduri. A spus că va participa la votul de la referendumul pe justiție, inițiat de președintele Klaus Iohannis, după care s-a răzgândit, dându-și seama, probabil, de gravitatea celor spuse în ochii propriilor alegători. Când a fost întrebată de „statul paralel”, după europarlamentare, Dăncilă a răspuns halucinant că nu cunoaște acest subiect.

De altfel, cifrele de la alegerile prezidențiale trecute ne arată că PSD a pierdut din electorat. Victor Ponta a fost votat, în 2014, de 5.264.383 de români. Mircea Geoană, în 2009, s-a bucurat de susținerea a 5.206.747. Viorica Dăncilă a obținut puțin peste 3.100.000 de voturi, deci peste două milioane de români au renunțat să mai voteze PSD la aceste alegeri!

 

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă