10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTăriceanu: Vrem o altfel de Românie; o țară unită, un obiectiv pentru...

Tăriceanu: Vrem o altfel de Românie; o țară unită, un obiectiv pentru care voi milita

Copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, nominalizat de către colegii săi drept candidatul formațiunii pentru funcția de premier după alegerile din 11 decembrie, afirmă că și-a asumat această responsabilitate dorindu-și "o altfel de Românie, o țară unită".

"Am decis să îmi asum această responsabilitate și în urma discuțiilor cu colegii mei din conducere, a discuțiilor cu colegii din filiale, dar mai ales, (a faptului că — n.r.) în ultimele două săptămâni, contactele pe care le-am avut cu cetățenii și mi s-a întâmplat foarte des ca simpli cetățeni să îmi spună același lucru: 'Domnule Tăriceanu, de ce nu mai candidați încă o dată la funcția de prim ministru?'. După cum știm, nu se poate candida la funcția de prim-ministru, dar fiecare partid cred că, în mod obligatoriu, trebuie să arate cetățenilor care sunt liderii care vor conduce", a declarat Tăriceanu, duminică, într-o conferință de presă.

Acesta a susținut că atu-ul său este experiența dobândită ca premier în perioada 2004-2008.

"Am de partea mea câteva lucruri. În primul rând, sunt singurul prim-ministru care astăzi candidează din nou din partea unui partid, aspirând la această poziție. Apoi, evident, este experiența pe care am dobândit-o. Cred că una dintre etapele importante pe care le-am parcurs a fost aceea de a conduce eforturile României de aderarea la UE într-un moment în care puțină lume credea că România va fi capabilă să își îndeplinească obiectivele și criteriile de aderare. (…) În mandatul pe care l-am exercitat am reușit câteva performanțe deosebite pe care românii și le aduc aminte și astăzi cu multă satisfacție", a subliniat el.

În opinia sa, țara pare a fi condusă de "un grup pentru care interesele României sunt străine", iar principiile democratice fundamentale și drepturile și libertățile cetățenilor "amenințate".

"Noi vrem o altfel de Românie, o țară unită. (…) Nu vrem o țară divizată. Vrem ca România să se transforme pentru toți și prin eforturile tuturor. Acesta va fi unul dintre obiectivele pentru care voi milita. Nu cred că această divizare a României, pe care, din păcate, unii o practică, ar fi utilă pentru România. Și când spun 'unii o practică' mă refer fără îndoială a președintele României și la primul ministru. A împărți țara în două și a arăta că asculți numai problemele unei părți din societate este extrem de grav și negativ pentru toată țara. Suntem într-o Românie în care asistăm la un președinte care este mai tot timpul inactiv și care pare să fie mai degrabă preocupat de propria soartă de la viitoarele alegeri prezidențiale sau de problemele propriei familii. Avem un guvern care și-a dovedit incompetența", a mai spus Tăriceanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă