13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătate4 informatii despre Vitamina D pe care trebuie sa le stii

4 informatii despre Vitamina D pe care trebuie sa le stii

Vitamina D joaca un rol in fiecare sistem din organism, afectand pielea, sanatatea creierului, oasele, zaharul din sange, colesterolul, echilibrul hormonal, sanatatea articulatiilor, riscul de cancer si probabilitatea de a dezvolta o boala autoimuna.

Si aceasta nu este decat o lista prescurtata. Dar acest articol nu este despre multitudinea de beneficii pe care “vitamina soarelui” le aduce organismului. In schimb, vom vorbi despre informatii mai putin cunoscute despre aceasta si vom incerca sa corectam unele mituri, pentru a te asigura ca nu te indrepti sau ramai deficitar/a de Vitamina D.

#1. Este de fapt un hormon, si nu o vitamina

Vitamina D este unica prin faptul ca organismul nu o utilizeaza la fel ca majoritatea vitaminelor, ci mai degraba ca un hormon.

Este atat de cruciala organismului deoarece ea este cea care regleaza activitatea a peste 200 de gene – mai mult decat orice alta vitamina. Printre altele, vitamina D mentine nivelurile normale de calciu si fosfor in sange, dar are si efecte de anvergura asupra sistemului osos, cardiovascular, endocrin, nervos si imunitar.

#2. Nu se obtine foarte multa Vitamina D consumand lactate

Daca ar fi sa facem un exercitiu simplu de asociere a primelor doua cuvinte care iti trec prin minte atunci cand spunem Vitamina D, acestea ar fi: lactate si soare.

Primul dintre acestea, si anume lactatele, nu este neaparat si in totalitate adevarat – gandeste-te la faptul ca astazi, laptele provine de la ferme unde vacile sunt tinute in interior (si ele obtin aceasta vitamina de la expunerea la soare) si ca produsele existente pe piata sunt sarace in grasimi (vitamina d este solubila in grasimi).

Asta inseamna ca Vitamina D naturala a disparut din produsele lactate, iar orice forma a acestei vitamine care este adaugata in aceste produse sarace in grasimi probabil nu va fi absorbita foarte bine de organism.

Asadar, daca te astepti sa obtii multa vitamina D din lactate, opteaza pentru produse bio, facute din lapte de la animale crescute afara si hranite cu iarba proaspata, care isi pastreaza continutul de grasimi complet.

#3. Este singura vitamina care se obtine prin expunerea la soare

Vitamina D este produsa in pielea ta atunci cand esti expus/a la lumina UVB la o lungime de unda foarte specifica. Razele UVB interactioneaza cu un precursor din pielea ta, 7-dehidrocolesterol, transformandu-l in vitamina D3. De acolo, vitamina D3 este transportata in diferite locuri din corp unde este „activata”, ceea ce inseamna ca este pregatita pentru utilizare de catre organism.

Aici, sunt importante mai multe aspecte de care trebuie sa tii cont:

  • Tonul pielii afecteaza productia de vitamina D (cei cu piele mai inchisa la culoare vor obtine mai putina, asadar va fi necesara o expunere mai indelungata la soare)
  • Este foarte greu de obtinut in sezonul de iarna (in multe zone)
  • Crema cu factor de protectie solara, de exemplu cea cu SPF 30 reuseste sa blocheze razele UVB si sa scada productia de vitamina de cu pana la 95%
  • Contrar opiniei publice, expunerea la soare intre 10am si 2pm te ajuta sa obtii maximul de vitamina D

#4. Soarele si suplimentele alimentare sunt principalele surse de Vitamina D

Chiar daca esti  un mare consumator de lactate (ceea ce nu este recomandat, apropo), nu poti presupune ca obtii suficienta vitamina D dintr-o astfel de dieta.

Asta pentru ca sursa principala a acestei vitamine este expunerea la soare sau suplimentarea, nu dieta. De fapt, expunerea la soare reprezinta aproximativ 90% din vitamina D in organism la persoanele care nu iau suplimente.

Asta inseamna ca, daca nu te expui suficient la soare, vei avea nevoie de suplimente alimentare. Partea buna este ca pe parte de suplimente stiinta aduce constant noutati.

Acum gasesti pe piata vitamina D lipozomala –  nutrientul (D3) este invelit intr-un dublu strat lipidic care il portejeaza de mediul dur al tractului gastro-intestinal, permitandu-i un transport eficient si o buna absorbtie direct la nivel celular.

Totusi, exista o varietate de nutrienti care functioneaza sinergic cu vitamina D, incluzand vitamina A, vitamina K2 (ambele se gasesc in grasimile animale), magneziu, fier, calciu, zinc si bor. Deci, nu te astepta ca suplimentele de vitamina D sa fie un leac. Este esentiala o dieta alimentara bine definita, bogata in micronutrienti.

 

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă