11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSănătateChirurgia estetică şi bariatrică, tot mai căutate de români

Chirurgia estetică şi bariatrică, tot mai căutate de români

După cum explică într-un interviu pentru „România liberă“ dr. Carmen Giuglea, președinta Societății Române de Chirurgie Estetică, la reuniunea comună au fost dezbătute subiecte interesante şi de actualitate din domeniile chirurgiei de reconstrucţie, chirurgiei mâinii, microchirurgiei, cât şi subiecte ale chirurgiei estetice: faţă, rinoplastie, estetică mamară sau remodelare corporală.

Una dintre temele abordate în cadrul congresului comun s-a referit la chirurgia post-bariatrică, în contextul în care, de câţiva ani, chirurgia conturului corporal îşi face loc ca o ramură nou-apărută în cadrul chirurgiei plastice, ce s-a dezvoltat în corelaţie directă cu creşterea incidenţei obezităţii în lume. „După scăderea semnificativă în greutate (între 50 şi 120 de kg), pacientul care a suferit o intervenţie bariatrică de micşorare a volumului stomacului rămâne cu un exces de piele, pentru corecţia căruia este nevoie de asocierea mai multor intervenţii, pentru eliminarea pielii în exces de la nivelul abdomenului, sânilor, coapselor, feselor sau braţelor. Este nevoie de o evaluare corectă a pacientului şi de o cooperare bună cu acesta, dar şi de o echipă chirurgicală rodată, iar rezultatele sunt în general pe măsura eforturilor” – declară în interviul pentru „România liberă“ dr. Carmen Giuglea.

RL: Ce presupune chirurgia conturului corporal? Cât de utilă este pentru pacienţii români?

Dr. Carmen Giuglea: Putem discuta despre chirurgia conturului corporal în două situaţii distincte. Prima ar fi aceea în care pacientul care solicită intervenţia are nevoie de nişte corecţii de contur din cauza dispunerii inestetice a depozitelor adipoase, prin intervenţie urmărindu-se micşorarea sau redistribuirea acestora. Acest tip de chirurgie este o chirurgie la cerere, în care pacientul poate solicita câteva corecţii estetice în funcţie de dorinţă şi necesităţi. A doua situaţie se referă la pacienţii care au slăbit mult în greutate în urma intervenţiilor bariatrice şi în care efectele slăbirii asupra corpului sunt importante, inestetice şi deranjante atât din punctul de vedere al aspectului fizic, cât şi psihic. Aceste corecţii sunt la limita dintre chirurgia estetică şi reconstructivă şi, în general, necesită corecţii simultane în mai multe părţi ale corpului, stabilite de chirurg. Utilitatea acestor corecţii simultane este foarte importantă, la sfârşitul celor două intervenţii mari reuşindu-se ameliorarea aspectului conturului corporal şi al disconfortului psihic al pacientului. Deoarece, din păcate, incidenţa obezităţii este în creştere şi la noi în ţară şi tot mai mulţi pacienţi se operează la stomac pentru a putea slăbi rapid, nevoia acestor pacienţi faţă de chirurgul plastician care face corecţiile corporale a crescut.

Care este situaţia la ora actuală, cât de căutată este chirurgia estetică şi de ce?

Într-adevăr, chirurgia estetică este o chirurgie relativ greu accesibilă din punct de vedere financiar, dar care în acelaşi timp oferă o piaţă destul de variată. În momentul de faţă, trendul este să ai sâni mărişori, buze conturate, nas finuţ, corp de clepsidră. În functie de cât de influenţată este o persoană de trendul în materie faţă de toate aceste modificări enunţate şi de resursele financiare, îşi poate face diferite corecţii, stabilite după discuţia cu medicul. Adresabilitatea către acest tip de chirurgie a crescut semnificativ în ultima decadă, chiar dacă uneori reprezintă un efort financiar important pentru pacienţi. Deschiderea populaţiei către acest tip de chirurgie reprezintă de fapt un semn al creşterii nivelului de educaţie a populaţiei. Cu condiţia să nu exagerezi, chirurgia estetică poate fi de un real ajutor în ameliorarea aspectului corpului oamenilor, acolo unde ar fi nevoie.

Mulţi români trec prin adevărate drame din cauza unor accidente tragice care îi mutilează. Ce şanse sunt pentru accesul lor la chirurgia plastică şi reparatorie?

Orice persoană asigurată are dreptul la asistenţă medicală de specialitate, atât în regim de urgenţă, dar şi prin serviciul de policlinică. Medicul de gardă din serviciul respectiv trebuie să aplice conduita de urgenţă, (fie că este vorba de traumatism, infecţie, arsură, etc.), internând şi tratând chirurgical leziunile. Există numeroase spitale de urgenţă atât în Bucureşti, cât şi în ţară, cu secţii de chirurgie plastică, cărora pacienţii să li se poată adresa cu încredere.  

„În momentul de faţă, trendul este să ai sâni mărişori, buze conturate, nas finuţ, corp de clepsidră. Schimbarea percepţiei asupra propriei persoane conduce negreşit la creşterea încrederii în sine şi la îmbunătăţirea gradului de confort psihic al pacienţilor.“(dr. Carmen Giuglea, preşedinta Societăţii Române de Chirurgie Estetică)

În 2017, între 10% şi 15% din pacienţii clinicilor de chirurgie estetică şi reparatorie au fost  bărbaţi. Cele mai dese solicitări la medic se referă la pungile de sub ochi, cearcănele, guşa sau pleoapele lăsate, costurile unor intervenţii chirurgicale reparatorii fiind de câteva sute de euro.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă