10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateGenocid urban. Poluarea ucide mai mulţi oameni decât fumatul

Genocid urban. Poluarea ucide mai mulţi oameni decât fumatul

În Europa, poluarea atmosferică a provocat circa 790.000 de decese, între 40% şi 80% dintre acestea ca urmare a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul şi accidentul vascular cerebral. În noul studiu, specialiştii estimează că poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese suplimentare, aproape dublu în comparaţie cu cifra estimată anterior.

“Deoarece majoritatea pulberilor în suspensie şi a poluanţilor atmosferici din Europa provin de la arderea combustibililor fosili, trebuie făcută urgent trecerea către alte surse de energie’’, a afirmat unul dintre autorii studiului, profesorul Jos Lelieveld de la Institutul Max Planck pentru Chimie din Mainz şi de la Institutul Nicosia din Cipru. “Atunci când utilizăm energia curată, regenerabilă, nu numai că îndeplinim Acordul de la Paris pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice, ci, totodată, reducem cu până la 55% rata mortalităţii asociată poluării atmosferice din Europa”, a explicat specialistul. Studiul, publicat în European Heart Journal, s-a concentrat pe ozon şi poluarea cu microparticulele de materie, cunoscute sub numele PM 2,5, care dăunează în mod special sănătăţii deoarece pot pătrunde în plămâni, ajungând şi în sânge. 

Potrivit cercetătorilor, noile informaţii indică faptul că impactul PM 2,5 asupra sănătăţii – principala cauză de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare – este mult mai grav decât s-a crezut anterior. Oamenii de ştiinţă au făcut apel la reducerea limitei superioare pentru PM 2,5 în Uniunea Europeană, care este în prezent stabilită la 25 micrograme pe metru cub, de 2,5 ori mai ridicată în comparaţie cu liniile directoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „În Europa, valoarea maximă permisă este mult prea mare“, au afirmat într-o declaraţie comună Lelieveld şi un alt coautor al studiului, profesorul Thomas Munzel, de la Departamentul de Cardiologie al Centrului Medical Universitar din Mainz, Germania.

„În SUA, Australia şi Canada, liniile directoare ale OMS sunt luate în considerare ca bază pentru legislaţie, lucru de care este nevoie şi în UE“, au subliniat cei doi cercetători. La nivel mondial, poluarea atmosferică a provocat anual 120 de decese suplimentare la fiecare 100.000 de persoane, în unele zone din Europa rata mortalităţii fiind chiar mai mare. „Acest lucru înseamnă că poluarea atmosferică provoacă mai multe decese suplimentare pe an decât fumatul tutunului“, avertizează Munzel. 

 

Fără cărbune

În acest context, oamenii de ştiinţă au lansat un apel la adoptarea unor măsuri urgente pentru stoparea practicii arderii combustibililor fosili. O soluţie crucială este renunţarea la centralele electrice pe bază de cărbune, măsură pe care ţările bogate ar trebui să o implementeze până în 2030, iar ţări precum Canada sau Marea Britanie au fost de acord să facă această schimbare. Alte măsuri vizează monitorizarea calităţii aerului, identificarea principalei surse de poluare a aerului, educarea şi implicarea publicului în ceea ce priveşte poluarea atmosferică, adoptarea de legi, reglementări şi standarde care pot fi aplicate pentru limitarea poluării.

În plus, experţii atrag atenţia că, dacă guvernele lumii iau măsuri în ceea ce priveşte poluarea atmosferică, nu doar că pot salva vieţi fără întârziere, dar pot contribui efectiv la reducerea încălzirii climatice. Ka-tharina Rall, cercetătoare la Human Rights Watch, a declarat că unele guverne, care s-au confruntat deja cu procese pentru încălcarea drepturilor fundamentale din cauza poluării atmosferice şi au fost astfel nevoite să ia măsuri, ar trebui să acţioneze preventiv, nu să ia măsuri doar atunci când au fost chemate în instanţă sau atunci când oamenii se îmbolnăvesc. 

 

Drept la sănătate

Poluarea atmosferică, reprezintă de mult timp o problemă de mediu şi de sănătate și ar trebui considerată şi din perspectiva încălcării drepturilor omului, spune un raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pe domeniul drepturilor fundamentale şi al mediului. Experţii avertizează că victimele poluării depăşesc numărul deceselor cauzate de război, crime, tuberculoză, HIV, SIDA şi malarie la un loc. În ultimii 15 ani, medici şi oameni de ştiinţă au realizat studii care au descoperit cât de nocivă poate fi poluarea pentru sănătate, provocând de la boli cardiace şi cancer de plămâni până la afecţiuni neurologice, precum Alzheimer.

 

Potrivit OMS, poluarea atmosferică provoacă anual moartea prematură a 7 milioane de persoane din toate regiunile globului, din care 600.000 sunt copii.

 

Uniunea Europeană îşi înăspreşte regulile privind cele mai persistente şi mai poluante substanţe chimice, un regulament care va contribui la protejarea populaţiei şi a mediului.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă