14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateNoi măsuri anunţate de ministrul Sănătății

Noi măsuri anunţate de ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, care vorbește despre măsuri noi pentru sistemul sanitar. Victor Costache vrea să extindă centrele în care pot fi tratați pacienții cu boli cardiovasculare, să renoveze spitalele cu bani europeni și să propună un masterplan, pentru prevenirea și controlul cancerului.

Statisticile arată că la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din 10 pacienți moare.

Pentru a reduce decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare, ministrul Sănătății vrea să mărească numărul centrelor în care pot fi tratați bolnavii.

Pe lângă cele existente, vor fi deschise alte 4: 2 în Moldova, unde vor lucra chirurgi de peste Prut și 2 în București.

Totodată, Victor Costache vorbește despre mai multe spitale în care pot fi tratați pacienții cu accidente vasculare cerebrale care au nevoie de trombectomie.

Pentru ca aceste centre să funcționeze, este nevoie de personal medical bine pregătit care să trateze AVC. Cinci radiologi intervenționiști, cel puțin tot atâtea asistente și infirmiere care să asigure gărzile. Problema este că în România nu sunt suficienți specialiști pe care spitalele să îi poată angaja, iar această problemă trebuie să o rezolve ministerul Sănătății.

În privința pacienților cu cancer, ministrul spune că va fi introdus un program nou de chirurgie oncologică și vor crește fondurile pentru ca pacienții care au nevoie de investigații, precum RMN sau CT să nu mai fie trecuți pe listele de așteptare.

Victor Costache vorbește și despre renovarea unitățior sanitare

Victor Costache: „Vom lua bani de la Banca Mondială și BERD pentru renovări.″

În plus, va fi achiziționat un spital mobil care să fie folosit în situații de urgență. O astfel de unitate ar fi fost utilă, de exemplu, pentru a muta pacienții de la Spitalul de Boli Psihice din Borșa, care erau ținuți în condiții improprii.

Pe lângă aceste măsuri, ministerul Sănătății vrea să schimbe și programa după care învață absolvenții de medicină pentru rezidențiat. Tinerii vor putea studia după tratate internaționale, așa cum se întâmplă în țările europene, nu după manuale vechi de acum 30 de ani.

Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă