8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSănătateProblemele din viața intimă pot fi semne ale unor boli grave

Problemele din viața intimă pot fi semne ale unor boli grave

Tulburările în viața intimă pot afecta grav relația dintre parteneri. Atunci când actul sexual a devenit neplăcut, apetitul sexual s-a diminuat sau au apărut alte dificultăți, poate fi vorba de o problemă serioasă de sănătate a unuia dintre cei doi parteneri. Iată ce ar putea sta la baza tulburărilor din viața intimă.

În cazul ambilor parteneri, problemele sexuale pot fi provocate de anumite tulburări psihice, în special de anxietatea sau depresie. Aceste stări sunt considerate boli grave care necesită tratament medical și nu trebuie confundate cu stările de tristețe ocazionale. 

De asemenea, bolile cu transmitere sexuală, infecțiile urinare sau genitale pot determina dureri în timpul actului sexual. Există însă și boli mai grave care pot afecta viața sexuală, iar legătura dintre acestea și apetitul sexual nu este mereu evidentă. 

Boli care afectează bărbații

Cancerul de prostată 
Tumorile la nivelul prostatei pot genera simptome precum probleme urinare, dificultăți în actul sexual și disfuncție erectilă. Disfuncția erectilă reprezintă incapacitatea de a obține sau a menține erecția. Cancerul de prostată apare mai des la bărbații care au peste 50 de ani.

Prostatita
Aceasta este o afecțiune a prostatei caracterizată de inflamație. Se manifestă prin dificultăți de urinare, senzația de urinare frecventă, dureri la nivelul penisului și testiculelor. Disfuncțiile sexuale apar din cauza durerilor severe la nivelul organelor genitale. Durerile apar în timpul actului sexual, erecției și ejaculării. De asemenea, probleme prostatei pot duce la infertilitate. Prostatita poate apărea la orice vârstă, dar este întâlnită mai des la bărbații de peste 40 de ani.

Prostata mărită (adenomul de prostată) 
Adenomul de prostată reprezintă mărirea în volum a acestei glande. Se manifestă atât asupra funcției urinare, cât și asupra celei sexuale. Poate duce la disfuncție erectilă și la lipsa senzației de satisfacere sexuală. De cele mai multe ori, apare după vârsta de 50 de ani.

Varicocelul 
Varicocelul reprezintă dilatarea (umflarea) venelor spermatice de la nivelul testiculelor. Inflamația acestor vene apare din cauza unei circulații sanguine anormale la nivelul testiculelor. Se manifestă prin senzație de greutate în scrot, vene vizibile, dureri sau jenă la nivelul testiculelor. În timpul sau după actul sexual durerea sau disconfortul se intensifică. Varicocelul afectează uneori și fertilitatea și poate apărea la orice vârstă.

Boala Peyronie
Boala Peyronie reprezintă o afecțiune caracterizată de curbarea penisului, care apare brusc la vârstă mijlocie sau la bătrânețe. Din cauza bolii, penetrarea partenerei devine foarte dificilă.

Bolile cardiovasculare 
Ateroscleroza, hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului în sânge pot determina disfuncție erectilă. 

Bolile metabolice
Diabetul zaharat și obezitatea pot avea efecte negative asupra funcției sexuale.

Bolile neurologice
Boala Parkinson sau scleroza multiplă pot influența funcția erectilă.

Boli care afectează femeile

Și femeile pot suferi de o serie de boli care se manifestă inclusiv prin afectarea vieții sexuale. Iată care sunt acestea și care sunt simptomele care ar trebui să le trimită de urgență la medicul ginecolog.

Boala inflamatorie pelvină (anexita)
Anexita este o infecție la nivelul uterului, trompelor uterine și ovarelor. Boala provoacă dureri abdominale și dureri în timpul actului sexual. Poate duce la infertilitate.

Endometrioza
Endometrul este mucoasa internă a uterului, care se elimină lunar prin menstruație. Endometrioza apare atunci când această mucoasă se extinde spre celelalte organe: trompe uterine, ovare, intestine, vezică urinară, perete abdominal. Afecțiunea provoacă dureri pelvine, sângerări neregulate, balonare, dureri în timpul urinării, defecației și actului sexual.

Candidoza vaginală
Candidoza vaginală este o infecție cu ciuperca Candida albicans. Infecția se manifestă prin scurgeri vaginale anormale, usturime sau disconfort la urinare și dureri intense (posibil și sângerări) în timpul actului sexual.

Cancerul de col uterin 
Cancerul de col uterin provoacă de obicei simptome doar în stadiile avansate. Durerile în timpul actului sexual și sângerările pot fi semne ale acestei afecțiuni.

Cum pot fi prevenite aceste boli
Problemele din viața intimă pot fi prevenite prin vizite regulate la medicul ginecolog și urolog, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Igiena intimă este foarte importantă pentru a preveni infecțiile. De asemenea, utilizarea metodelor de protecție (prezervativului) poate preveni contactarea bolilor cu transmitere sexuală.

Așadar, problemele din viața sexuală pot fi un mod de manifestare a unor afecțiuni grave, care nu trebuie neglijate. Indiferent de diagnostic, dacă boala este descoperită din timp și tratată cât mai repede, șansele de vindecare completă sunt foarte mari.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă