19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSănătatePsoriazisul, boala cu semne

Psoriazisul, boala cu semne

Boala determină o creștere rapidă exagerată a celulelor pielii, având ca rezultat apariția unor plăci tegumentare îngroșate (hipercheratozice), albicioase, iar leziunile pot varia ca dimensiuni și zone de apariție pe corp, având o localizare preponderent la nivelul genunchilor, a coatelor, a scalpului sau a mâinilor.

Majoritatea specialiștilor cred că psoriazisul este o boală moștenită genetic.

Legat de cauzele apariției bolii, dr. Viviana Iordache explică: „Exceptând psoriazisul «în picățele» ‒ gutat ‒, care are și cauze streptococice, legătura între stres și psoriazis este ușor de observat. Puseele cu mai multe leziuni și mai rezistente la tratament sau chiar erupții după ani de liniște apar atunci când avem necazuri – divorțuri, concedieri, situații stresante, oboseală psihică. În schimb tratamentele anxiolitice și antidepresive pot duce la ameliorarea erupțiilor cutanate, chiar în lipsa unui tratament sistemic doar cu ajutor topic“.

Medicul mai spune că, în cazurile genetice ‒ 1/3 din pacienți ‒ se moștenește tot pachetul: persoane cu stres de performanță, agitate, ușor de enervat. „Dacă se mai suprapun și tulburări hormonale, extinderea și agravarea afecțiunii este frecventă. În plus, starea de excitabilitate îi face să se scarpine și să rupă coaja, dă sângele și coaja se îngroașă. Prezența leziunilor, în special pe față și pe scalp, ne afectează emoțional, ceea ce creează un cerc vicios al autoîntreținerii bolii“, explică specialistul.

Există mai multe tipuri de psoriazis, astfel că simptomele variază ca severitate și complicațtii de la un caz la altul. De pildă, poate apărea sebopsoriazisul sau dermatită seboreică, caz în care afectarea bolii se pare că ar crește de 10 ori. În general, plăcile cutanate pot avea diferite localizări, însă mai frecvente sunt cele de la nivelul coatelor, a genunchilor, a scalpului, a mâinilor, a picioarelor și a regiunii sacrale inferioare. Potrivit sfatulmedicului.ro, aproximativ 90% din persoanele cu psoriazis au leziuni cutanate de acest fel. În general, are o perioadă de erupţie tipică, alternând cu perioade de remisie și debutează în 70% din cazuri la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 35 de ani.

 

Trei deziderate terapeutice

Psoriazisul este o boală cronică, cu recidive și acutizări – episoade de agravare a bolii care se repetă la un anumit interval de timp –  și a cărei evoluție poate fi imprevizibilă. Astfel, simptomele bolii pot apărea brusc și se pot amelioara sau pot chiar dispărea la fel de brusc pe parcursul vieții unei persone. S-au întâlnit și cazuri în care afecțiunea a dispărut fără efectuarea vreunui tratament specific, însă medicii susțin că sunt importante mai multe aspecte în această privință. 

1. Tratamentul dermatologic trebuie început rapid! Cu cât tratăm mai repede, avem șanse să oprim extinderea leziunilor și să rărim episoadele de manifestare a bolii. Efecte apar rapid ‒ nu ne mai mănâncă, nu ne mai scărpinăm coaja, nu se mai îngroașă. Nu se mai văd, nu se mai sperie ceilalți de noi – lumea nu știe că nu este o boală transmisibilă – și ne crește încrederea în noi. Tratate corect și dispărute, tăiem odată cercul vicios. Unele unguente și creme pot fi utilizate și în combinație cu fototerapia – terapia cu raze ultraviolete – în tratamentul de întreținere al psoriazisului necomplicat – cu leziuni cutanate răspândite pe mai puțin de 20% din totalul suprafeței corporale.

 

2. Evitarea stresului, a alimentației proaste și a fumatului! Se recomandă consumul de alimente bogate în vitamina A, dar și anumite terapii complementare folosite în tratamentul psoriazisului, extracte de plante, vitamine, diete speciale, metode de reducere a stresului, climatoterapia – expunerea rațională la soare și apa de mare.

3. Sport, psihoterapie, meloterapie! Se impune consiliere, chiar tratament de specialitate dacă este cazul. Nu este o rușine să cerem ajutor de specialitate, este mai rău să ajungem la afectarea unei mari suprafețe corporale.   

 

Măsuri profilactice

 

– evitarea stresului;

– evitarea injuriilor tegumentare, în special a arsurilor – inclusiv expunerea excesivă la soare;

– evitarea și tratamentul adecvat al infecțiilor – faringiene, amigdaliene sau de căi respiratorii joase, pneumoniile cu streptococ pot determina psoriazisul gutos;

– reducerea consumului de alcool;

– folosirea cu prudență a unor medicamente ce pot agrava simptomatologia bolii – antiinflamatoare nesteroidiene, agenții betablocanți sau sărurile de litiu.

 

Simptome

 

– zone tegumentare roșii, cu cruste lucioase la suprafață;

– zone mici, sângerânde, rezultate din descuamarea leziunilor cutanate – poartă numele de semnul Auspitz;

– cruste subțiri sau îngroșate, cu localizare la nivelul scalpului;

– mâncărime, în special în fazele acute ale bolii, cu predilecție la nivelul leziunilor cu localizare în pliurile cutanate – de exemplu sub sâni, în axile, pe fese;

– modificări ale aspectului unghiilor se regăsesc la aproximativ 50% din pacienții cu psoriazis, cum ar fi pete mici unghiale și periunghiale, îngălbenirea unghiilor de la picioare sau desprinderea unghiei de la rădăcină, iar în cazuri rare pot să apară depozite fine subunghiale de țesut cutanat – bride.

 

“Pentru pacienții cu afecțiune gravă, tratamentele antipsoriazice sistemice pot avea reacții adverse importante, dar cu cât evităm mai bine cauzele, cu atât ne cresc șansele să rămânem la forme mai blânde ale bolii. Chiar dacă nu se vindecă, prin evitarea factorilor favorizanți și cu ajutorul tratamentelor corecte putem să avem chiar zeci de ani de liniște cutanată, fără probleme. Depinde și de noi cum vom evolua. De asemenea, este foarte important ca, dacă una din rudele copilului nostru are psoriazis, să ne comportăm proactiv. Educăm copilul în sensul managementului stresului, încercăm să nu-i transmitem emoții negative, îl învățăm dietele corecte de mic – morcovi, fructe etc., îl ajutăm să înțeleagă importanța unei vieți echilibrate“.(dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog)

 

Psoriazisul nu este o boală infecto-contagioasă, deci nu se transmite de la o persoană la alta.

 

Psoriazisul este mai frecvent în rândul adulților, dar poate apărea și în rândul copiilor și al adolescenților, fiind caracterizat de apariția pe piele a unor plăci roșii acoperite de coji albe, aderente.

 

75% din persoanele cu psoriazis se îmbolnăvesc înainte de a împlini 40 de ani.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă