15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocial4 februarie, ziua mondială de luptă împotriva cancerului

4 februarie, ziua mondială de luptă împotriva cancerului

De asemenea, se încearcă promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală, provocată de creşterea necontrolată şi multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial, transmite Agerpres.

În prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 30 şi 69 de ani), precizează https://www.uicc.org. Se estimează că în următorii zece ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.

Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare.

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România.

Sunt peste 200 de tipuri de cancer descoperite în lume. „Împreună putem să accelerăm progresul în lupta împotriva cancerului prin campanii de conştientizare, informare şi prevenţie în rândul populaţiei. „Să Fim Împreună Împotriva Cancerului” este Campania pe care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România va continua să o desfăşoare an de an, alături de Voi”, este mesajul transmis pe site-ul http://fabc.ro.

La 10 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă