14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialAproape 20 de ani de închisoare pentru un şofer care a trecut...

Aproape 20 de ani de închisoare pentru un şofer care a trecut pe roşu şi a omorât doi oameni

Decizia este definitivă, transmite, miercuri, Mediafax.

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au emis, miercuri o sentinţă în premieră, condamnând un şofer la 19 ani şi opt luni de închisoare, după un accident mortal.

“Instanţa a admis apelurile, a schimbat încadrările juridice stabilite la prima instanţă şi a dispus condamnarea inculpatului Paşnicu Claudiu Marian la pedeapsa rezultantă de 19 ani şi opt luni de închisoare, pentru omor şi tentativă la omor calificat. Decizia este definitivă”, a declarat miercuri, judecătorul Diana Micu Cheptene, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi.

Este prima sentinţă de acest fel la Iaşi.

Şoferul acuzat de producerea accidentului mortal din zona Podu Roş a fost condamnat iniţial de Tribunalul Iaşi la opt ani şi trei luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Recent, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au dispus trimiterea în judecată a lui Marian Claudiu Paşnicu, pentru omor calificat şi tentativă la omor calificat.

Conform anchetatorilor, pe 4 februarie 2017, la ora 13.09, Claudiu Marian Paşnicu, aflat la volanul unei maşini, a încălcat mai multe reguli de circulaţie, a circulat pe contrasens, a ignorat culoarea roşie a semaforului şi a pătruns cu viteză mare în intersecţia şoseaua Nicolina – Aleea Rozelor, unde a intrat în coliziune din lateral cu autoturismul marca Dacia Logan, care a fost proiectat în vehiculele aflate pe celălalt sens de mers, iar, în urma impactului, a rezultat decesul a doi soţi, dar şi rănirea gravă a alte două persoane „acţionând cu forma de vinovăţie a intenţiei indirecte“.

Anchetatorii au adăugat că nu era pentru prima dată când Paşnicu încălca legislaţia rutieră flagrant. În perioada premergătoare accidentului, el a trecut pe culoarea roşie a semaforului, cu viteză, circulând pe contrasens, aşa cum rezultă din vizionarea imaginilor surprinse de camerele de luat vederi.

Procurorii au mai spus că, având în vedere şi raportul de expertiză medico-legală psihiatrică, s-a constatat că Paşnicu a avut „capacitatea psihică de a aprecia critic conţinutul şi consecinţele faptelor sale şi a acceptat producerea rezultatului (moartea a două persoane şi vătămarea altor două)”. Astfel, procurorii au considerat că o persoană „care nu respectă numeroase semafoare, circulând cu viteză foarte mare, existând numeroase străzi laterale, de pe care pot apărea alte vehicule, îşi asumă comiterea unei fapte”.

Iniţial, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, precum şi părăsirea locului accidentului. Prin ordonanţa de pe 13 martie 2017 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, s-a dispus preluarea dosarului şi apoi a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Claudiu Marian Paşnicu în omor calificat şi tentativă la omor calificat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă