19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialCamelia Proca: Violenţa e vina celui care o înfăptuieşte. Trebuie să învăţăm...

Camelia Proca: Violenţa e vina celui care o înfăptuieşte. Trebuie să învăţăm să nu mai blamăm femeia

Aceasta a evidențiat faptul că, femeile nu trebuie blamate niciodată atunci când aleg să rupă tăcerea.

“Violenţa domestică înseamnă control, control repetat, constrângere care îţi anulează treptat libertatea, iar atunci când o femeie supravieţuieşte, rezistă şi se ridică a suta oară după ce a fost împinsă la pământ, ea dă dovadă nu de slăbiciune, ci de forţă. Cum putem să spunem despre o femeie care a plecat cu doi copii în spate, fără să ştie ce o aşteaptă, că e slabă? (…) Cred că violenţa este vina celui care o înfăptuieşte şi trebuie să învăţăm să nu mai blamăm femeile. (…) Este un act de curaj să rupi tăcerea, nu trebuie să le descurajăm niciodată atunci când fac acest mare act de curaj”, a spus ea, în cadrul conferinţei de presă prilejuite de Forumul Învingătoarelor, organizat la Bucureşti.

Ea a mai precizat că victimele violenţei, cu care ALEG a lucrat de-a lungul ultimul 14 ani, au arătat că îşi doresc ca intervenţia în cazurile de agresiune să fie una specializată, tribunalele care se pronunţă în astfel de situaţii să fie specializate, Poliţia să urmărească respectarea ordinelor de protecţie, iar declaraţiile victimelor să nu mai fie luate în prezenţa agresorilor.

“Cele mai multe femei care au ajuns la noi, la centrul nostru de consiliere în ultimii zece ani, s-au plâns de felul în care serviciile publice le descurajează, le cer mereu dovezi, se simt tratate ca nişte potenţiale infractoare, ca şi când ar vrea să abuzeze de beneficiile – nu ştim exact care sunt ele – dar se pare că statul le suspectează pe femei că ar vrea să abuzeze de sistem. Nu este o bună premisă pentru sprijin, pentru nimeni. O altă problemă este subfinanţarea serviciilor, intervenţiei, inclusiv a Poliţiei. Noi lucrăm cu Poliţia, încercăm să facem echipă cu sistemul din România, nu suntem pe o altă baricadă. Mereu ni s-au plâns poliţiştii că nu au suficiente efective. Uneori nu au nici măcar hârtia pe care să facă plângere femeia. Suntem în 2018, dar avem astfel de blocaje ridicole. Nu există o proceduri la nivelul Poliţiei Române pentru a asigura de la cap la coadă o intervenţie standardizată”, a spus Camelia Proca.

Camelia Proca a mai arătat că este important ca în spaţiul public să fie prezentate consecinţele violenţei fizice, dar şi poveştile pozitive ale victimelor care au reuşit să iasă dintr-o situaţie de abuz, pentru ca aceste exemple să inspire şi alte femei.

Preşedinta Ana Bella Foundacion, Ana Bella Estevez, a arătat că, în timp ce în Spania, unul din zece bărbaţi îşi abuzează partenera, în România raportul este de unul la patru.

“Aceşti bărbaţi abuzează în Spania două milioane de femei, din toate straturile sociale. (…) Eu am fost într-o astfel de situaţie timp de 11 ani. Până într-o seară în care mi-am folosit puterea, voinţa şi teama pentru a nu mai dormi în acelaşi pat cu abuzatorul meu, care aproape m-a omorât de mai multe ori. Mi-am luat cei patru copii, ne-am urcat în maşină şi am plecat. Am avut şansa să încep o nouă viaţă, pentru că într-o seară am rupt tăcerea. Dar din 62 de milioane de femei care sunt abuzate la nivel european numai 14% vor rupe tăcerea. Majoritatea femeilor rămân invizibile”, a spus ea.

Peste 50 de femei din Bucureşti şi din ţară, care s-au confruntat cu violenţa domestică, au participat pe 7 martie la Forumul Învingătoarelor, organizat de ALEG, unde şi-au împărtăşit poveştile.

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă