2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSocialCompaniile din domeniul energiei vor construi cuiburi pentru berze

Companiile din domeniul energiei vor construi cuiburi pentru berze

Aplicația denumită „Uite, Barza!”, lansată în anul 2017, furnizează date despre numărul de berze care cuibăresc în România și asigură date vitale pentru protejarea acestei specii.

„Este prima noastră aplicație mobilă de citizen science și are un dublu scop. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze și să sporim gradul de protecție al acestei specii. Mă bucur că începând din anul acesta, datele preluate cu ajutorul aplicației ajung la toți distribuitorii de energie electrică din țară, pentru a pune astfel în siguranță berzele care cuibăresc în zonele de rețea electrică. Astfel, distribuitorii de energie electrică din grupurile Enel, E.ON, CEZ și Electrica vor  avea acces la informațiile înscrise de utilizatori la nivelul întregii țări, putând astfel să protejeze populația de berze albe”, a declarat Ovidiu Bufnilă, coordonatorul echipei de comunicare de la Societatea Ornitologică Română.

Cum se folosește programul pentru numărat berze

Orice persoană care are un smartphone își poate descărca aplicația pe telefonul mobil.

Când observă un cuib de barză, cetățeanul pornește funcția de localizare și aplicația, apoi completează câmpurile cerute – număr de păsări prezente, pe ce fel de construcție se află cuibul, dacă este sau un în pericol. Aplicația va cere o fotografie a cuibului și va prelua coordonatele gps.

Cuiburile semnalate sunt verificate, validate și apoi introduse în baza de date, cu un semnal de alarmă la cele care se află în pericol. Aceste informații sunt apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, iar ei vor interveni pentru a amplasa cuiburi artificiale acolo unde cuibul se află în pericol de ardere sau poate afecta rețeaua de energie electrică.

Numărătoarea de berze se realizează doar în perioada 25 iunie – 31 iulie. Berzele sunt numărate numai la cuib, iar puii sunt destul de mari în această perioadă pentru a fi observați ușor. Diferența dintre pui și păsările adulte este simplă – puii au ciocul negru, iar adulții au ciocul roșu.

9.352 de români au descărcat până acum aplicația „Uite, Barza” și au contribuit, ulterior, la numărarea populației de berze albe din România, în cei doi ani de când se desfășoară proiectul de numărare a berzelor albe, implementat de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiei Enel.

În România sunt până acum 5.400 de cuiburi de barză albă. Cele mai surprinzătoare informații au fost cele care au semnalat existența a două cuiburi de barză în București – primele de acest gen din capitala României.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă