12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialDNA, răspuns pentru presă în legătură cu dosarul "Autostrada Sibiu-Orăștie”. Cercetarea este...

DNA, răspuns pentru presă în legătură cu dosarul “Autostrada Sibiu-Orăștie”. Cercetarea este în curs

Până în acest moment, nu există o clarificare asupra modului în care s-au gestionat, atât fondurile investite, cât și materialele folosite, sau relațiile dintre firmele implicate în procesul de construcție.

Articolul publicat de ziarul Evenimentul Zilei sub titlul Ne-a scris DNA! Confirmă că dosarul “Autostrada Sibiu-Orăștie” există și se lucrează la el. Nimic despre implicarea fostului soț, Eduard Kovesi, face o foarte complexă analiză a întregii activități de construcție a unor tronsoane ale acestei autostrăzi, în care au fost implicate câteva nume controversate, după cum detaliază materialul.

Unul dintre ele, poate cel mai rezonant, este numele lui Eduard Kovesi, fostul soț al procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi. Acesta fiind patronul uneia dintre firmele implicate în mod direct în proiectul autostrăzii.

Problema principală rezidă în faptul că, deși, abia construită, kilometri întregi din autostradă s-au degradat în timp record. Explicațiile au fost multiple, iar partenerii români și italieni au dat vina unii pe alții: fie execuția neconformă, fie inaugurarea prematură – fapte care au determinat autoritățile să deschidă circa 300 de dosare, pentru a studia motivele reale ale eșecului.

Până la urmă, Corpul de Control al Ministerului Transportului a sesizat DNA, iar DNA a deschis un dosar.

Doar că, pe la sfârșitul anului 2015, când mai multe declarații au început să ducă și spre Eduard Kovesi, fostul soț al Laurei Codruța Kovesi, ancheta DNA s-a oprit. Oficial, oprirea anchetei este pusă pe seama unei expertize financiar-contabile amănunțite, însă neoficial ar fi vorba atât despre implicarea lui Eduard Kovesi în acest dosar cât și despre unele vicii procedurale legate de relația de rudenie dintre unul dintre procurorii de caz și un angajat al părții române, situație speculată sau care urma să fie speculată de persoane cercetate în dosar.  

Mai exact, este vorba despre Mihaela Morau Iorga, procurorul DNA de caz și soțul acesteia, Adi Constantin Iorga Moraru, jurist al CNADNR la vremea aceea. O primă suspiciune cu privire la profesionalismul celor din DNA se naște de aici și anume, cum să dai un dosar în lucru unui procuror care ar putea oricând fi recuzat și activitatea sa contestată de către cei anchetați? Decât dacă nu dorești să „omori” acel dosar cu bună știință, se relatează în articol, care continuă dezvăluirile în legătură cu legăturile dubioase dintre constructorii italieni și intermediarii români.

Revenind la vara anului 2011, Impregilio a semnat contractul de execuție al tronsonului 3 al autostrăzii Sibiu Orăștie, cu termen de execuție de la 20.06.2011 și predarea la 17.04.2013(!!!) Formula de asociere cu care Impregilio a câștigat contractul a suferit modificări pe parcurs. Modificări asupra cărora CNADNR ar fi trebuit să se pronunțe, mai ales că a fost vorba despre firme abia înființate și fără experiență, care au rulat milioane de euro fără să dețină măcar un utilaj, care au țepuit firmele românești executante și care în final au intrat în insolvență sau faliment cu ajutorul unor lichidatori și avocați „celebri”. După care au luat-o de la început, pentru alte autostrăzi sau lucrări de infrastructuri din România.

Trebuie spus că de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor și până la începerea propriu-zisă a lucrărilor a trecut ceva vreme, cam un an, timp în care s-au schimbat și firmele care lucrau sub contract cu Impregilio. Astfel, în anturajul celor de la Impregilio a apărut o firmă nouă, înființată în ianuarie 2012(!!), cu doi a c ț i o n a r i , unul român și celălalt italian. Este vorba despre Omaum Construct, deținută și administrată de către Ioan Borzea și Massimiliano Andrenacci. Printre aceste firme a apărut și Led Communications, firma lui Eduard Bebe Kovesi, dar nu ca executant, ci tot ca intermediar (…).

Tot în materialul publicat de EVZ se subliniază un fapt foarte important, și anume că:

Drept la replică în cuprinsul articolului apărut în data de 12 iulie 2017 în cotidianul Evenimentul Zilei, pagina 3, 4 și 5, sub titlul „Numele lui Kovesi, implicat intr-un dosar de corupție: Autostrada Sibiu-Orăștie. Ancheta a fost oprită de DNA”, autorul a asociat numele procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu cel al unei alte persoane despre care afirmă că ar fi desfășurat diverse afaceri presupus nelegale în contextul construcției segmentului de drum menționat.

Mai mult, într-un mod ostentativ, pe prima pagină a ziarului apare fotografia doamnei procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Deși pe site-ul www.dna.ro există precizări privind „Autostrada Sibiu-Oraștie”, respectiv „procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 23 decembrie 2015, față de inculpatul NEAGA NARCIS ȘTEFAN, la data faptei director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (C.N.A.D.N.R.) (…)”, autorul articolului acreditează , în mod greșit, doar ideea că această cauză penală a fost abandonată.

Prin urmare, maniera în care a fost prezentată această informație este incorectă, autorul articolului induce în eroare cititorii, prin acreditarea ideii că „Ancheta a fost oprită de DNA”, în condițiile în care dosarul respectiv este în lucru. De asemenea, în mod mincinos pe parcursul articolul se fac referiri la implicarea procurorului șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în „oprirea anchetei”.

În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare. În cazul în care nu veți publica dreptul la replică ne rezervăm dreptul de a vă acționa pe cale civilă în instanță, conform art. 252 și următoarele din Codul Civil. Biroul de Informare și Relații Publice.

Articolul integral poate fi citit aici.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă