16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSocial"Invenţiile unui geniu. 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci'', pentru trei luni la...

“Invenţiile unui geniu. ‘Maşinile’ lui Leonardo da Vinci”, pentru trei luni la Oradea

Potrivit sursei citate, expoziţia prezintă, pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate cele 45 de obiecte sunt majoritatea machete realizate la scară, confecţionate din lemn şi respectă până în ultimul amănunt schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci. Fiecare model din cadrul expoziţiei este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gândite de da Vinci pentru fiecare invenţie în parte. Printre cele 45 de piese se află: bicicleta, fierăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede, planorul.

“Cele 45 de modele nu au fost realizate în timpul vieţii lui Leonardo da Vinci, dar reconstituirile demonstrează că ele sunt perfect funcţionale. Exponatele vor fi grupate pe patru categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război. Important de menţionat este faptul că vizitatorii pot interacţiona cu 15 exponate, care sunt finalizate în mărime naturală. De asemenea, în expoziţie va exista o sală interactivă cu patru computere unde doritorii vor putea descoperi informaţii despre Leonardo da Vinci”, se arată în comunicat.

Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filosof, anatomist, geolog, botanist, scriitor, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste italiene, geniul său creator şi spiritul său inventiv punându-şi amprenta asupra epocii în care a trăit, dar şi asupra istoriei omenirii. Ca inginer, Leonardo da Vinci a conceput, printre altele, maşini de zburat, un tanc, maşină de socotit, însă puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 10 iunie 2018, conform programului muzeului. Preţul biletelor este de 12 lei – adulţi, 6 lei – elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

Organizatorii acestei expoziţii sunt: Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Muzeul Leonardo da Vinci din Florenţa (Italia), Niccolai SNC Teknoart din Florenţa (Italia), Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Discover Bihor şi Asociaţia “Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”.

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă