15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialMeciul dintre medicii de familie şi autorităţi continuă. Nu s-au dat rețete...

Meciul dintre medicii de familie şi autorităţi continuă. Nu s-au dat rețete compensate și gratuite

Deşi Guvernul a anunţat că a rezolvat unele dintre solicitările medicilor de familie, bugetul pentru acest domeniu fiind majorat cu 17%, doctorii sunt hotărâţi să nu renunţe la protest, cerând în continuare fonduri mai mari şi debirocratizarea sistemului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuie să prezinte până pe 10 ianuarie propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare a actului medical.

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, a declarat pentru România Liberă că până acum două treimi dintre medicii de familie din întreaga ţară, aproximativ 66%, au semnat actele adiţionale la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale primare. El a exemplificat că la Brăila 100% dintre medici au semnat documentele, la Bucureşti 90%, iar la Braşov 75%. La Sibiu, deşi toţi medicii au semnat actele adiţionale, nu au eliberat reţete şi trimiteri, în semn de solidaritate cu colegii din ţară, care protestează faţă de problemele din sistem. În alte cazuri, medicii de familie au consultat doar pacienţii cu boli cronice sau handicap ori gravidele şi au efectuat vaccinările.

Debirocratizarea, greu de făcut

Ministerul Sănătăţii face apel la calm şi anunţă într-un comunicat că dreptul asiguraţilor la servicii medicale decontate din fondurile de sănătate trebuie respectat. Ministrul Florian Bodog declară că solicitările medicilor de familie în ceea ce priveşte modificările legislative au fost discutate punctual cu Casa de Asigurări, principala revendicare fiind debirocratizarea sistemului medical. Reprezentanţii medicilor de familie au fost informaţi despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanţă ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în cursul acestei luni. MS susţine că, din punct de vedere financiar, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%).

Totodată, mai mulţi bani va primi şi personalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanenţă. Astfel, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă vor beneficia de o creştere a tarifului orar de la 12,8 lei/oră, cât este în prezent, la 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenţii medicali care lucrează în regim de gardă va creşte de la 8 – 10 lei/oră, cât este în prezent, la 20 – 22,5 lei/oră. În comunicat se menţionează faptul că centrele de permanenţă sunt mai mult decât necesare mai ales în zonele rurale şi cele defavorizate, acolo unde accesul pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală este dificil. “Am propus o creştere a tarifului orar la 40 lei/oră, deoarece acesta nu a mai fost crescut din anul 2011, nici chiar în anii 2015 şi 2016 cu ocazia creşterilor salariale din sistemul de sănătate. Există riscul migraţiei medicilor şi desfiinţării centrelor de permanenţă, fiind redus astfel accesul pacienţilor la servicii medicale de bază. Impactul bugetar pentru realizarea acestor majorări este de 180.000 mii lei pentru anul 2018 şi va fi suportat de la bugetul de stat”, declară ministrul Florian Bodog.

MS subliniază faptul că au crescut şi sumele alocate cheltuieli de administrare şi funcţionare ale centrelor de permanenţă de la 6,4 lei/oră/medic, cât este în prezent, la 20 lei/oră/medic şi a sumei alocate pentru medicamentele şi materialele sanitare din trusele de urgenţă ale medicilor de la 2,1 lei/oră/medic, cât este în prezent, la 4 lei/oră/medic. De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenţie de care vor beneficia pacienţii. În cadrul acestor programe, medicii de familie şi asistenţii medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită şi salarizare.

Scuze de ministru

“Le cer scuze pacienţilor şi consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuţii constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienţilor şi a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuşi, că o mare parte dintre medicii de familie au înţeles dorinţa noastră de a găsi soluţii şi măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienţii pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanenţă şi în cel al serviciilor de urgenţă”.(Florian Bodog, ministrul Sănătăţii)

Sprijin

Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor susţin solicitările medicilor de familie. Ei spun că autorităţile ar trebui să considere medicina de familie o parte importantă a sistemului de sănătate. La rândul său, Sindicatul Medicilor Promedica consideră că ignorarea cu bună ştiinţă sau abordarea amatoristică şi adesea zeflemitoare a cantităţii şi calităţii muncii depuse zilnic de către medicii de familie în beneficiul direct al cetăţenilor români sunt condamnabile şi trebuie să înceteze, ca şi practici politice şi administrative: “Cerem încetarea de urgenţă a practicilor abuzive, de intimidare din partea funcţionarilor caselor de asigurări la adresa medicilor de familie şi solicităm realism şi pragmatism managerial din partea Ministerului Sănătăţii în rezolvarea de facto, dincolo de cosmetica mesajului politic, a problematicii medicinei de familie româneşti. În cazul în care va fi nevoie, vor fi demarate şi alte acţiuni de sprijin, în perioada următoare”.  Şi Colegiul Medicilor din România a anunţat că este alături de membrii săi medici de familie – care reprezintă o treime din toți medicii din România – “în acțiunile lor pentru debirocratizare și de obținere a unei finanțări care să asigure asistența medicală cea mai bună pacienților”.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă