13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialMedicii de familie continuă protestele. CNAS cere responsabilitate

Medicii de familie continuă protestele. CNAS cere responsabilitate

De astăzi, peste jumătate dintre medicii de familie vor fi prezenţi la cabinete, dar nu vor mai elibera reţete compensate sau bilete de trimitere la specialist şi vor oferi consultaţii doar pro-bono sau contra cost.

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, a precizat pentru „România liberă“ că este un protest organizat din timp, cu sprijinul pacienţilor, aceştia fiind informaţi despre protest: “Ne-am luat aliaţi pacienţii, pentru că noi facem lucruri şi pentru ei. Noi nu ne-am oprit în a cere bani, am solicitat mult mai multe, în special debirocratizarea activităţii medicilor de familie, ca oamenii să nu mai fie plimbaţi prin tot sistemul pentru o scrisoare medicală, ca să poată să-şi ia medicaţia de care au nevoie. Sunt judeţe în care există un singur medic specialist în domeniul respectiv – oncolog, pneumolog, pediatru – şi pacientul este plimbat sute de kilometri”.

Pe de altă parte, CNAS informează într-un comunicat că, până la sfârșitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie aflați în relații
contractuale cu casele de asigurări de sănătate au semnat actele adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele
de asigurări de sănătate, iar programul de lucru al caselor a fost prelungit astfel încât să poată fi semnate aceste acte adiţionale, pentru a asigura continuitate în acordarea asistenţei
medicale. „Vom prelungi programul de lucru ori de câte ori va fi necesar și vom acordă toată asistența medicilor de familie pentru ca aceștia să poate semna acordurile de prelungire în timp util” – declară președintele CNAS, Laurențiu Teodor Mihai. 

În același timp, CNAS susţine că face toate demersurile care țin de atribuțiile instituției pentru menținerea continuităţii asistenței medicale furnizate asiguraților și solicită medicilor de familie maximă responsabilitate faţă de pacienții pe care-i au în îngrijire.
„Din păcate, unii lideri ai organizațiilor profesionale sugerează că pacienții medicilor de familie – vârstnici cu multiple probleme de sănătate, copii, bolnavi cronici – au fost lăsaţi să sufere din cauza unor revendicări ale acestora, cu toate că au fost rezolvate o mare parte din solicitările care ţin de CNAS, iar finanțarea pentru medicina de familie înregistrează cea mai mare creştere alături de asistenţa medicală pentru specialităţi clinice” – afirmă preşedintele
CNAS. „Am încredere în profesionalismul medicilor de familie și am convingerea că majoritatea acestora nu-și vor uita legământul profesional și datoria față de pacienți.” – concluzionează Laurenţiu Teodor Mihai.

Presiuni şi intimidări la adresa medicilor

După eşecul ultimei runde de negocieri cu autorităţile, din 28 decembrie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) susţin că nu s-a finalizat niciuna dintre pro-blemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o lună şi denunţă manipularea opiniei publice şi ameninţările la adresa doctorilor din partea reprezentanţilor caselor de asigurări de sănătate pentru semnarea actelor adiţionale de prelungire a contractelor de acordare a serviciilor medicale. Totodată, medicii constată că debirocratizarea este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacienţilor să le fie mai uşor în sistem nefiind nici măcar încă la nivel de proiect: „Finanţarea asistenţei medicale primare a fost tratată cu mărunţişuri, suma alocată prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativă faţă de nevoile reale ale cabinetelor, pentru ca pacienţii să poată beneficia de servicii medicale de calitate. Dreptul la vacanţă al medicilor de familie continuă să fie doar o promisiune, nefiind găsită o soluţie. Suplimentarea fondurilor pentru buna funcționare a centrelor de permanenţă este încă doar o promisiune”.

Pe lângă toate acestea, în ultimele zile medicii susţin că au fost intimidaţi şi amenintaţi de către casele judeţene de asigurări de sănătate, pentru a asigura depunerea unor cereri fără valoare, neprevăzute în contract şi pentru semnarea actelor adiţionale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fără ca până acum aceste proceduri să fi fost clamate ca ilegale. „Este hilar să ameninţi că medicii de familie vor fi imediat înlocuiţi, în condiţiile crizei grave de personal şi a incapacităţii caselor de a asigura măcar medici înlocuitori! În aceste condiţii, continuăm să fim îndreptăţiţi să ne cerem drepturile şi să refuzăm semnarea actelor adiţionale. Medicii de familie nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurări până când solicitările lor vor fi luate în seamă!” – se arată într-un comunicat de presă al celor două organizaţii profesionale ale medicilor.

Apel la solidaritate

În document este lansat un apel la solidaritate către colegii medici din toate specialităţile: “Acest protest al nostru, medici de familie, nu trebuie să rămână doar al nostru. Suntem înconjuraţi de scandaluri în sistemul de sănătate. Ies la iveală lucruri îngrozitoare despre care mulţi dintre noi habar nu aveau, mulţi bănuiau, mulţi ştiau şi au tăcut de frică, din ignoranţă sau din complicitate. Atenţie, bugetul încă nu este aprobat, acum se mai pot face modificări. Sunt sute de amănunte care se pot ajusta fără să fie afectate bugetele, dacă ar exista cea mai mică dorinţă de schimbare. O mulţime de mizerii la care suntem făcuţi părtaşi se întâmplă zilnic şi ne învrăjbesc cu bună ştiinţă. Avem un sistem informatic prost făcut. Noi ne-am propus să îl lăsăm să se odihnească în primele zile ale anului. O să vedem câte zile! Ştim că e mai la îndemână în ambulatoriu şi în medi-cina de familie, unde încă ne suntem stăpâni, ştim că e mai greu în spitale şi în clinici unde sunt mulţi salariaţi. Ştim că trebuie curaj şi determinare, ştim că trăim în România unde s-a născut resemnarea, dar cel mai important dintre toate câte sunt este să ne ajutăm unii pe alţii.

Deja mai multe asociaţii de pacienţi şi-au anunţat -sprijinul pentru demersurile medicilor de familie, la fel ca şi Sindicatul Medicilor Promedica, care consideră că ignorarea cu bună ştiinţă sau abordarea amatoristică şi adesea zeflemitoare a cantităţii şi calităţii muncii depuse zilnic de către medicii de familie în beneficiul direct al cetăţenilor români sunt condamnabile şi trebuie să înceteze, ca şi practici politice şi administrative: “Cerem încetarea de urgenţă a practicilor abuzive, de intimidare din partea funcţionarilor caselor de asigurări la adresa medicilor de familie şi solicităm realism şi pragmatism managerial din partea Ministerului Sănătăţii în rezolvarea de facto, dincolo de cosmetica mesajului politic, a problematicii medicinei de familie româneşti. În cazul în care va fi nevoie, vor fi demarate şi alte acţiuni de sprijin, în perioada următoare”.  La rândul său, Colegiul Medicilor din România a anunţat că este alături de membrii săi medici de familie – care reprezintă o treime din toți medicii din România – “în acțiunile lor pentru debirocratizare și de obținere a unei finanțări care să asigure asistența medicală cea mai bună pacienților. Medicina de familie este segmentul în care Statul a investit și continuă să investească cel mai puțin, în ciuda existenței unei strategii naționale care o consideră pilon de bază al sistemului sanitar. Solicităm și sperăm o rezolvare cât mai rapidă din partea autorităților a solicitărilor medicilor de familie, pentru a se putea asigura furnizarea de servicii în asistența medicală primară și după data de 1 ianuarie”.  

Război psihologic

Dr. Sandra Alexiu a explicat pentru RL că reprezentanţii CASMB au exercitat presiuni asupra medicilor de familie şi au oferit informaţii contradictorii privind numărul de medici care au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor-cadru pentru acordarea serviciilor medicale decontate, în contextul în care normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial în ultima zi lucrătoare a anului trecut: „În 27 şi 28 decembrie s-au semnat nişte cereri, pentru că neavând documentaţia publicată în MO, au inventat o cerere dacă am vrea să continuăm programul şi în ianuarie, ca să ne facă prelungire în sistemul informatic pentru 2018. Pe baza cererii nu se poate prelungi un contract, trebuie un act adiţional”. Medicul spune că actuala conducere a CASMB a numărat la grămadă şi cererile depuse, şi actele semnate în pripă în 29 decembrie, pentru a descuraja medicii de familie. De altfel, Cristina Călinoiu, directorul interimar al instituţiei, a declarat că peste 88% din medicii de familie semnaseră deja actele pentru prelungirea contractelor cu casa de asigurări.

Salarii fabuloase la CAS

Mai bine de 60% din angajaţii aflaţi pe statele de plată ale CNAS au fost remuneraţi în luna octombrie a anului 2017 cu salarii nete cuprinse între 5.000 de lei şi 6.000 de lei, reiese din datele oficiale ale instituţiei analizate de economica.net. Mai mult, 18 angajaţi au câştigat peste 10.000 de lei „în mână”, cel mai bine plătit salariat al CNAS fiind directorul general (grupa 2, clasa 90), care a câştigat un salariu net de 15.275 lei, în condiţiile în care gestionează un buget de peste 28 de miliarde de lei.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă